logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips FW730C - po dłuższym nieużywaniu nie czyta płyt

hatezit 26 Maj 2018 18:12 1239 4
REKLAMA
  • #1 17242017
    hatezit
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam nadzieję, że założyłem w odpowiednim dziale, ale przejdę do tematu.
    Do tej pory ten model jaki jest w temacie, nie był przez długi czas używany i to z 5 lat. Ponieważ należała wieża do mojej cioci, która nie żyje od 2014 roku. Wiem, że ta wieża czytała płyty. Ale od 2012 nie słuchała, była wieża wyłączona. A od 2014 była przewieziona do mnie i miałem w piwnicy zakrytą przed kurzem. Dopiero teraz postanowiłem uruchomić wieżę. Radio działa, oba tape też działają, ale odtwarzanie CD nie działa. Być może padł laser, ale możliwe jest, aby od nieużywania padł laser? Ciocia moja dużo płyt nie słuchała, a przynajmniej nie często. Może dla Was wydaję się dziwne, że opisuję całe wydarzenie, zamiast pisać tylko o problemie związanym w tematem, ale chciałem przedstawić jak jest naprawdę. Zdjąłem obudowę i przeczyściłem talerze i laser, jak to robię w swojej wieży. I niestety, po przeczyszczeniu też nie działa. Jest to dla mnie dziwne. Ale skoro nie czyta, to na bank padł laser, ale wracając do mojego pytania, które już wcześniej zadałem i powtórzę, czy od nieużywania jest możliwe, że laser przestanie czytać, nawet jak kurz będzie?
  • REKLAMA
  • #2 17242129
    jasnoton
    Poziom 8  
    Takie pytanko jak włożysz płytę to obraca bo może padł "silniczek" który kręci płytą.
    A odpowiedź na pana pytanie to moim zdaniem wszystko jest możliwe, chociaż bardziej prawdopodobne że w wieży była wilgoć (bo trzymał pan w piwnicy) i włączając zrobiło się jakieś zwarcie, ale nie jestem pewien może inni mają jakieś inne pomysły.
  • REKLAMA
  • #3 17242211
    hatezit
    Poziom 9  
    W piwnicy, to nie tak do końca, ponieważ ja mam domek jednorodzinny i był w pomieszczeniu, gdzie nie ma wilgoci. Jest ciepło. A odpowiadając na pytanie, to gdy wkładam płytę i wybieram numer talerza, to mi wysuwa się talerz, zamiast grać a na wyświetlaczu jest No Disc.
  • REKLAMA
  • #4 17242221
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Przeczyść laser. Soczewka w laserze matowieje i dlatego może nie czytać płyt.
  • #5 17242295
    hatezit
    Poziom 9  
    Zawsze czyszczę watką, ale nie taką jak masz na myśli, ale ona ma kształt koła i jest płaska watka. U mnie w wierzy to pomaga, gdy laser jest zakurzony. A w tej wierzy nic nie dało.
REKLAMA