logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Iveco Daily 4 (3.0 146km) - falowanie obrotów, błąd 148 na desce, kontrolka EDC - błąd 194

jasnoton 12 Lut 2022 12:33 6927 3
REKLAMA
  • #1 19881635
    jasnoton
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam mam problem z Iveco Daily 4 (3.0 146km)
    mianowicie gdy auto pochodzi chwilę na wolnych obrotach (przykładowo na światłach) to zafalują obroty i zaświeca się błąd
    - na desce rozdzielczej 148 i zaczyna migać kontrolka EDC (po zgaszeniu auta i zapaleniu błąd gaśnie).
    - Wpiąłem auto w komputer i wychodzi na komputerze błąd 194 - ciśnienie doładowania.

Nie wiem co może być przyczyną tego błędu i w co ręce włożyć, bo wymieniłem już chłodnice, wyczyściłem egr, wymieniłem przepustnice na nową, wymieniłem też taki czujnik doładowania i teraz już nie wiem co jest przyczyną tego błędu.
    Auto po złapaniu błędu wchodzi w tryb awaryjny.

Może ktoś pomoże.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 19882261
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Ocena: 352
    Podaj nr. podwozia na początek.
    jasnoton napisał:
    Wpiąłem auto w komputer i wychodzi na komputerze błąd 194 - ciśnienie doładowania.

Raczej nie diagnozujesz tego EASY skoro podałeś błąd 194. Ale jeśli błąd mówi o niskim ciśnieniu doładowania to musisz sprawdzić turbo, po pierwsze to podciśnienie a po drugie kable do zaworka turbo sprężarki.
    jasnoton napisał:
    bo wymieniłem już chłodnice, wyczyściłem egr, wymieniłem przepustnice na nową, wymieniłem też taki czujnik doładowania i teraz już nie wiem co jest przyczyną tego błędu.

To już trochę wymieniłeś a efektów brak, nie wiem dlaczego wymieniłeś egr czy przepustnicę skoro masz problem z ciśnieniem doładowania.
  • REKLAMA
  • #3 19885910
    jasnoton
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Dzięki wielkie właśnie problem jest z wężami od tego zaworu - ułamane tuż przy samym zaworze - jak wymienię to dam znać czy było to to.
    EGR nie wymieniałem tylko czyściłem - czytałem na jednym z zagranicznych forum wypowiedź mechanika u dealera że problemem może był chłodnica intercolera, zatkany zawór egr itd. wymieniał tam parę przyczyn. Przepustnice wymieniałem bo wcześniej świecił się jeszcze błąd zaworu TVA i to ewidentnie była wina wtedy przepustnicy (zablokowała się w jednym położeniu - teraz jest ok).
REKLAMA