logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner SONY STR-DE375 nie włącza się po dłuższym czasie podłączenia do sieci

Rdl 22 Sie 2005 19:38 1665 5
REKLAMA
  • #1 1755472
    Rdl
    Poziom 12  
    Witam!
    Opiszę króciutko moją sytuację:
    Wyjechałem na dwa tygodnie pozostawiając włączony do sieci amplituner. Po powrocie nie reaguje na próby załącznia go (tzn. można sobie naciskać włącznik do woli i nic, żadnej reakcji...). Nie czekając długo ściągnąłem obudowę w celu sprawdzenia bezpiecznika - niestety cały. Troszkę się interesuję elektroniką, ale nie jestem zbyt biegły jak chodzi o lokalizację usterek w amplitunerach... Będę wdzięczny za każdą radę...

Z góry dzięki...

Pozdrawiam

Rdl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1755598
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 1755640
    Rdl
    Poziom 12  
    Witam!

Problem w tym, że chyba sobie zjuchciłem multimetr przykładając do styków z napięciem sieciowym ustawiony na pomiar bodajże oporu i tylko coś sykło i zadymiło delikatnie, ale o dziwo działa... Znaczy działa... Coś tam wyświetla, ale chyba niezbyt poprawnie :|
    Nic, wracając do tematu, to zanim sobie zjuchciłem multimetr to sprawdzałem napięcie za trafem i doszedłem do wniosku, że napięcie nie dochodzi chyba do trafa (choć mogłem się pomylić - zanim dokonałem dokładniejszych pomiarów usmażyłem multimetr:) ) Tak czy siak już po wstępnych oględzinach moją uwagę przykuł układ przed trafem z bezpiecznikiem i kilkoma czarnymi kostkami typu: Bóg-Jeden-wie-po-co-one-są. Jedna robi się troszkę gorąca po włączeniu wtyczki do sieci, nie mniej jednak chyba to nie to... Prawdę powiedziawszy po wstępnych oględzinach nie mam zielonego pojęcia co tam mogło siąść... Nadal czekam na rady, a ja między czasie może jeszcze coś tam wybadam :)

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Rdl
  • REKLAMA
  • #5 1755994
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1856790
    Rdl
    Poziom 12  
    Witam!

Byłem z tym amplitunerem w serwisie rtv i koleś mi powiedział, że siedzi główny procesor... Wymiana koło 500-600zł, a za cały dałem 450zł :) Chcę więc zmajstrować z jego podzespołów sam wzmacniacz 5-cio kanałowy... Może ktoś ma schemat serwisowy do tego, albo jakieś sugestie co do budowy tego wzmaka to proszę o posty.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam
    Rdl
REKLAMA