logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja ssd w Ideapad y700 - Instalacja ssd

mivosz 01 Cze 2018 15:04 3687 4
REKLAMA
  • #1 17252370
    mivosz
    Poziom 7  
    Dokupiłem do Lenovo Ideapad y700 ssd Plextor 128 GB M.2 PCIe M8Peg zamontowałem fizycznie na płycie głównej i nie mogę włączyć laptopa tak jakby bootował się z tego ssd, który jest pusty. Gdy wymontuje ssd wszystko jest ok i pierwszeństwo bootowania ma HDD z systemem, laptop uruchamia się standardowo. Podczas gdy z ssd pojawia się log Plextora z informacjami o dysku ssd i po chwili laptop się resetuje i tak w kółko a najgorsze, że wtedy nie mogę dostać się do biosu (guzikiem w obudowie).
  • REKLAMA
  • #2 17252482
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Bez dysku też?
    Bios Lenovo uruchamia się przyciskiem OneKeyRecovery (strzałeczka przy przycisku) przy WYŁĄCZONYM komputerze.
  • REKLAMA
  • #3 17252543
    mivosz
    Poziom 7  
    Tak wiem. Bez dysku ssd wszystko działa prawidłowo
  • REKLAMA
  • #4 17252571
    krzy5000
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wywołaj boot menu jak dobrze pamiętam w Lenovo f12 po uruchomieniu.
    Ale ssd zazwyczaj montuje się na system żeby laptop szybko się uruchamiał, nie wygodniej będzie zainstalować system na ssd i na nowym systemie skopiować dane z dysku HDD i usunąć stary sys?
  • #5 17256088
    mivosz
    Poziom 7  
    Tak tylko, że nie miałem pendriva pod ręką a system na HDD był.
    A problem rozwiązałem aktualizując bios, w ustawieniach biosu ustawiłem BIOS MODE na UEFI zamiast na Legacy i w sumie dalej system nie wstawał z HDD tylko z SSD ale szło wejść do biosu na szczęście jak podłączyłem pendrive z instalką systemu ruszyło.
REKLAMA