logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator komputerowy SilentiumPc Mistral 92, 12V/0.13A przejście z 230V

chacken 01 Cze 2018 21:59 960 9
REKLAMA
  • #1 17253044
    chacken
    Uczeń
    Witam, szczątkowo znam się na tym wszystkim, kiedyś miałem to na studiach, jak usłyszę termin to chyba zrozumiem.

Otóż mam kupione dwa wiatraki do komputera 12V/0.13A.
    Proszę o pomoc w doborze zasilacza którym przejdę z AC na DC.

Wiem że najlepiej było by zasilacz 24V/0.2A - tutaj pierwsze pytanie czy 0.2A to nie będzie za dużo? Ile taki wiatrak 0.13A może przyjąć A żeby nic mu się nie stało?
    Obecnie w domu mam na stanie następujące zasilacze:
    -jakis samsungowy ładowarka output 5V/2A
    -starszy zasilacz samsung output 5V/0.7A (może ten? ale czy 0.7A to nie za dużo na wiatrak 0.13A?)
    -jakiś random output 5V/1A
    -Sencor 19V/0.6A -> z tego korzystam obecnie ale jak trzeba będzie to sobie rozdziele na dwa wyjścia
    -VIVO 4.2V/0.42A
    Nie wiem jak to tam we wzorach jest możecie napisać to już resztę sam przeliczę.
    Czy np. jak jest mniej V to może być więcej A? Jak ta proporcja wygląda?
    Niby U=I/R ale skąd R?

Jak to liczyć żeby mi konkretne wyniki wychodziły, ewentualnie zobaczcie proszę który z tych zasilaczy byłby najodpowiedniejszy o ile w ogóle...
    Jeżeli żaden nie będzie pasić to czy takie podpięcie równoległe dwóch wiatraczków przejdzie na którymś z tych zasilaczy powyżej? A może szeregowe? nie pamiętam już co z czym się jadło.

Najbardziej będzie mi odpowiadać jeden zasilacz który będzie działać na dwa wiatraczki? Czy dobrze liczę ? To będzie 24V/0.2A? I wiatraki równolegle? Dobrze pamiętam?

Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17253059
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Wiatrak stoi na polu.
    Do zasilania tych dwóch wentylatorów połączonych równolegle może służyć dowolny zasilacz 12V i prądem min. 0.5A.
    Jeśli znajdziesz zasilacz 12V 1A to też będzie bardzo dobrze.
    Nie zwracaj uwagi ile jest napisane A na zasilaczu, ważne aby było nie mniej niż 0.5A
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17253063
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Jakieś kompletne mylnie pojęć.
    Masz wentylatorki na 12V DC o poborze prądu 0,13A- musisz więc zorganizować zasilacz 12V o prądzie nie mniszym niż 2x0,13A tj. 0,26A. Czy to będzie 0,3A czy 30A...to nie ma znaczenia. Wentylator weźmie sobie ile będzie chciał -producent zadeklarował, że nie będzie to więcej niż 0,13A. Łączysz wentylatory równolegle.
    A prawo Ohma wygląda jednak nieco inaczej :)
  • Pomocny post
    #4 17253072
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Przy łączeniu szeregowym napięcia się sumują czyli napięcie zasilacza powinno być 2*12V=24V, a wymagana minimalna wydajność prądowa 0,13A
    Przy łączeniu równoległym zasilacz powinien mieć napięcie 12V a natężenie prądu conajmniej 2*0,13A=0,26A
    Większy prąd znamionowy zasilacza w niczym nie przeszkadza. Wentylatory pobiorą tylko tyle prądu ile na nich pisze.
    Zaden z tych zasilaczy nie nada się do prawidłowego zasilania.
    Zasilacz 19V/0,6A zapewne będzie kręcił wentylatorami połączonymi szeregowo, ale ich wydajnośc będzie słaba.
  • REKLAMA
  • #5 17253097
    chacken
    Uczeń
    Ok, dzięki wielkie, z tego co rozumiem to zasilacze do 12V niezależnie od A będą bezpieczne dla pojedynczego wiatraka zaraz podłączę te 5V i sprawdzę, może się okazać że nawet jak będzie słabiej wiać... będzie to na chwilę obecną wystarczające.

Rozważę też tą opcję równoległego podłączenia tego 19V/0.6A do dwóch wiatraków

Narazie nie zamykam jak by jeszcze się coś pojawiło, myślę że do jutra wieczora będzie ogarnięte ;)
  • Pomocny post
    #6 17253101
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    chacken napisał:
    Rozważę też tą opcję równoległego podłączenia tych 19V/0.6A

Do 19V wentylatory podłączaj tylko i wyłączenie szeregowo. Równolegle mogą się spalić. (Choć pewnie producent zostawił jakiś tam zapas, ale nie warto ryzykować, ponieważ może zmniejszyć to żywotność)
  • REKLAMA
  • #7 17253105
    chacken
    Uczeń
    Racja! Źle przeczytałem! Dzięki wielkie za czujność ;)

Dodano po 22 [minuty]:

Ok narazie ładowarke 5V /1A przeciąłem i są dwa kable, rozumiem że biały to + a czarny -? (tak w internecie znalazłem)

I teraz druga rzecz to wiatrak tam są 3 czarne kable i są podłączone do płytki na której są oznaczenia gdzie + gdzie - ale chyba nie czaję a nie chcę podłączać nie będąc pewnym, chyba ze to niczym nie grozi?
    Poniżej zdjęcie
    Wentylator komputerowy SilentiumPc Mistral 92, 12V/0.13A przejście z 230V

z tego co wyczytałem jeden odpowiada za prędkość.
  • #9 17253174
    chacken
    Uczeń
    Jak dam mu trochę pędu to działa normalnie.... ale trochę przeraża mnie fakt że sam "nie wstanie"... czy jakby nagle się zatrzymał i przestał kręcić to takie napięcie 5V, może mu zaszkodzić jak nie będzie się kręcić?
  • #10 17253186
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    chacken napisał:
    czy jakby nagle się zatrzymał i przestał kręcić to takie napięcie 5V, może mu zaszkodzić jak nie będzie się kręcić?

Przy 5V prąd płynący przez cewkę (nawet przy zatrzymaniu) jest zbyt mały aby ją uszkodzić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w doborze zasilacza do dwóch wentylatorów komputerowych SilentiumPC Mistral 92, które wymagają zasilania 12V i pobierają 0.13A każdy. Odpowiedzi wskazały, że zasilacz powinien mieć napięcie 12V i minimalny prąd 0.26A (2x0.13A) dla połączenia równoległego. Zasilacze o wyższym prądzie nie są problematyczne, ponieważ wentylatory pobiorą tylko tyle prądu, ile potrzebują. Użytkownik rozważał użycie różnych zasilaczy, w tym 19V/0.6A, ale ostrzeżono go, że może to prowadzić do niskiej wydajności. Użytkownik zadał również pytania dotyczące podłączenia kabli oraz bezpieczeństwa przy użyciu zasilacza 5V. Ostatecznie potwierdzono, że przy 5V prąd nie uszkodzi wentylatorów, nawet jeśli się zatrzymają.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA