logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonix(HeDar,nie wiem czy to model)-wymiana przełacznika suwakowego + pytanie

Eric00x 02 Cze 2018 13:08 510 2
REKLAMA
  • #1 17253847
    Eric00x
    Poziom 2  
    Witam, ostatnio zabrałem się za stare radio, które pewnie jest starsze ode mnie (kupione około 1980tego, podróbka Panasonica - Panasonix). W środku zauważyłem, iż przełącznik suwakowy bistabilarny od napięcia przemiennego jest oderwany (po prostu go nie ma).
    Teraz dwa pytania:
    1. Jak mogę przylutować przełącznik? (Chodzi o to, że po prostu tylko jedno pole ma poprowadzoną ścieżkę gdzieś reszta idzie tylko do pola bez niczego (z dziurami)?, a mam tylko przełącznik bistabilarny (nie suwak, zwykły ON/OFF)
    2. Czy coś się stanie, jeżeli radio ma obsługę 220V przemiennego, a w gniazdku mamy 230V (te wydajne)? Nic się nie spali? (Radio było włączane po 2000 roku i chodziło).
    3 pole zaznaczone na obrazku (widok ścieżki, pola liczone od lewej do prawej) jest na miejscu 110V , zaś drugie było jako 220 (trzeciego nie było widać)
    Panasonix(HeDar,nie wiem czy to model)-wymiana przełacznika suwakowego + pytanie
  • REKLAMA
  • #2 17253940
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    Jeżeli urządzenie będzie używane tylko z siecią 230V AC to można nie stosować przełącznika i obwód połączyć na stałe.
  • #3 17254144
    Eric00x
    Poziom 2  
    Dodatkowe zdjęcia (bo zapomniałem że radyjko może być na bateriach R20 (15v zliczyłem, ale i tak nie mam zasilacza tej mocy), przełącznik ustawiony na AC. Czy to może mieć coś wspólnego z płytką obok? I mam polączyć środkowy pin przelącznika (tego którego nie ma) z trzecim od lewej? Czy to po prostu znaczenia nie ma? (Po googlowaniu sprzętu po prostu nic nie ma, nazwy płytek też nic nie dają..)
REKLAMA