logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Traktorek MTD skacze i stuka przy jeździe do przodu, luz na kołach

lopez-sz 04 Cze 2018 22:31 12726 7
REKLAMA
  • #1 17258702
    lopez-sz
    Poziom 2  
    Posiadam traktor do koszenia marki MTD . Od jakiegoś czasu zauważyłem że przy jeździe do przodu traktorek nie jedzie równo tylko małymi skokami ,dzisiaj jazda w przód okazała się niemożliwa z tylnej części traktorka wydobywał się stukot i od czasu do czasu traktorek skakał o pół metra i znowu trzask natomiast na wstecznym jedzie płynnie na każdym biegu i zmieniam w przód i znowu trzask i od czasu do czasu skok. Dodam że traktorek posiadam od nowości i ma 4 lata. Podniosłem tylną część traktora i zwróciłem uwagę że na każdym z tylnych kół jest luz poziomy około 1 cm może to ma jakiś związek.
  • REKLAMA
  • #2 17258878
    johny222
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Sprawdź pasek napędowy. jak się skończył to nie kupuj jakiegoś w Agromie bo musi być specjalny do takiej kosiarki. Nie pamiętam typu i producenta paska dla MTD ale dostałem go na zamówienie w serwisie Husqvarny.
  • REKLAMA
  • #3 17258950
    lopez-sz
    Poziom 2  
    Sprawdzałem paski wszystkie są ok.
  • REKLAMA
  • #4 17260614
    johny222
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Skoro jesteś pewny paska to unieś do góry oś napędową i sprawdź (kręcąc kołem pasowym do przodu/ do tyłu) czy zachowanie mechanizmu jest prawidłowe. Sprawdź też obciążając obydwie półosie jednakową siłą działanie ze zdjętym paskiem. Czy na kole pasowym czuć jakieś powtarzające się zmienne siły bądź wyczuwalny opór. Zauważ różnice pojawiające się (jeżeli zauważysz) przy przełączaniu kierunku jazdy przód-tył czy nieprawidłowości występują tylko przy jeździe na do przodu. Sprawdź czy nie puściło jakieś zabezpieczenie półosi czy nie cofnęła się (widać na półosi miejsce wyślizgane jeżeli wysunie się ją).
  • #5 17261421
    lopez-sz
    Poziom 2  
    Dziękuję za radę ale z moją wiedzą techniczną to raczej niewykonalne ,pewnie nieunikniony będzie jednak serwis.
  • REKLAMA
  • #6 18371729
    sanches20
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Mam taki sam objaw. Co bylo u ciebie naprawiane?
  • #7 18920284
    Baryla12345
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam mam podobny problem może ktoś pomoże a więc tak: na początku podczas jazdy do przodu lekko PRZYCHAMOWYWALO Traktorek jednak teraz nie chce jechać do przodu do tylu jedzie bez problemu. Kiedy podniosłem tylna os i włączyłem jazdę do przodu kręcił kołem bez problemu. Więc wywnioskowałem ze podczas obciążenia ma problem. Jeszcze jedno zauważyłem kiedy nie chce jechać bardzo lata pasek między silnikiem a skrzynia. TRAKTOREK TO MTD SMART RC125
  • #8 19359316
    sanches20
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    skrzynia do rozebrania

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z traktorkiem MTD, który przy jeździe do przodu skacze i stuka, podczas gdy jazda wstecz przebiega płynnie. Po podniesieniu tylnej części traktora zauważył luz na tylnych kołach wynoszący około 1 cm. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie paska napędowego oraz mechanizmu napędowego, a także ewentualne rozebranie skrzyni biegów. Inny użytkownik z podobnym problemem zauważył, że pasek między silnikiem a skrzynią lata, co może wskazywać na problemy z obciążeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA