logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Auto nie odpala, migają kontrolki po wyjęciu kluczyka, Stilo 1,8

babazakolkiem 09 Cze 2018 08:39 9726 7
REKLAMA
  • #1 17266091
    babazakolkiem
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowa, ale poprzednio często korzystałam z tego serwisu w różnych dziedzinach. Porady zawsze przydatne.
    Obecnie mam dość duży problem - może ktoś z Was się z tym spotkał: otóż po naprawie samochodu (została przyspawana blacha do chwycenia łapy mocującej silnik od strony skrzyni biegów) wyjechałam normalnie od mechanika, zajechałam jeszcze do pracy, potem znowu odpaliłam i pojechałam do sklepu. Niestety ze sklepowego parkingu auto już nie ruszyło. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce kontrolki prawidłowo się zaświeciły, ale rozrusznik nie zadziałał, nawet charakterystycznego stuknięcia nie było słychać. Za to po cofnięciu kluczyka, a nawet po jego wyjęciu ze stacyjki, kontrolki migały jak szalone, wskazówki drgały. Stuknęłam lekko w kierownicę - ustało. Sprawdziłam klemy na aku - były mocno przykręcone i to przez mechanika, chociaż mówił, że pracownik "chyba" nie odpinał akumulatora. Znów starałam się odpalić auto, ale zaś to samo. Zdjęłam klemę, poczekałam 10 minut, zapięłam i nic nie pomogło. Potem już stuknięcie w kierownicę nie pomagało, tylko zdjęcie klemy, żeby deska nie migała. Czy to jest jakieś zwarcie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17266101
    adamski123
    Poziom 21  
    Ocena: 250
    Witam podczas spawania mogło się uszkodzić wiele rzeczy począwszy od ECU,BODY i przepalonej wiązka elektryczna na początek sprawdź masę na silniku i pozostałe.Ja osobiście spawam około 10 samochodów dziennie i nie miałem nigdy takiego przypadku bo zakładam zabezpieczenie na aku,albo odpinam klemę pozdro
  • REKLAMA
  • #3 17266113
    babazakolkiem
    Poziom 7  
    Dziękuję, sprawdzę to (tzn. mąż sprawdzi) i dam znać. Pozdrawiam

Dodano po 58 [minuty]:

czego jeszcze nie napisałam, a co jest bardzo ważne, że pokazuje się wtedy komunikat "check vehicle protection system" i świeci się kłódka.
  • #4 17266301
    adamski123
    Poziom 21  
    Witam zobacz na drugim kluczyku jaka jest reakcja
  • REKLAMA
  • #5 17266303
    babazakolkiem
    Poziom 7  
    niestety, mam tylko jeden :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17266512
    adamski123
    Poziom 21  
    Witam,a kluczyk nie upadł bez diagnozy będzie ciężko zaholuj samochód do mechanika
  • #7 17266982
    babazakolkiem
    Poziom 7  
    Ufff... zrobione!!! :). To urwany przewód masy silnika. Przez to, że śruba trzeciej łapy mocowania silnika się zerwała, bujało silnikiem i musiało urwać przewód masy. Mój kochany, wielki i mądry mąż zrobił tymczasową masę z kabla od lampki nocnej i tak odpaliliśmy autko. Tak też dojechaliśmy na kanał, gdzie stwierdził, że przewód masy jest tylko wetknięty w koszulkę. Umocował na podkładkach, bo nie mieliśmy okuwki (tego zacisku z oczkiem) i działa.
    Adamski123 - dobry trop z brakiem masy - brawo i dzięki :). Pozdrawiamy
  • #8 17266989
    babazakolkiem
    Poziom 7  
    Ufff... zrobione!!! :). To urwany przewód masy silnika. Przez to, że śruba trzeciej łapy mocowania silnika się zerwała, bujało silnikiem i musiało urwać przewód masy. Mój kochany, wielki i mądry mąż zrobił tymczasową masę z kabla od lampki nocnej i tak odpaliliśmy autko. Tak też dojechaliśmy na kanał, gdzie stwierdził, że przewód masy jest tylko wetknięty w koszulkę. Umocował na podkładkach, bo nie mieliśmy okuwki (tego zacisku z oczkiem) i działa.
    Adamski123 - dobry trop z brakiem masy - brawo i dzięki :). Pozdrawiamy

Dodano po 3 [minuty]:

Urwany przewód masy silnika. Nie było tego widać bezpośrednio, bo tkwił w koszulce przy bloku. Miernik wskazywał brak masy.

Podsumowanie tematu

✨ Po naprawie samochodu Fiat Stilo 1.8, użytkownik napotkał problem z uruchomieniem pojazdu. Po przekręceniu kluczyka kontrolki się zaświecały, ale rozrusznik nie działał, a po wyjęciu kluczyka kontrolki migały. Użytkownik sprawdził połączenia akumulatora, które były prawidłowo przykręcone. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie masy silnika oraz kluczyka. Ostatecznie problem okazał się być urwanym przewodem masy silnika, co zostało naprawione tymczasowym połączeniem, co umożliwiło uruchomienie auta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA