logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Auto nie odpala, migają kontrolki po wyjęciu kluczyka, Stilo 1,8

babazakolkiem 09 Cze 2018 08:39 9753 7
REKLAMA
  • #1 17266091
    babazakolkiem
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowa, ale poprzednio często korzystałam z tego serwisu w różnych dziedzinach. Porady zawsze przydatne.
    Obecnie mam dość duży problem - może ktoś z Was się z tym spotkał: otóż po naprawie samochodu (została przyspawana blacha do chwycenia łapy mocującej silnik od strony skrzyni biegów) wyjechałam normalnie od mechanika, zajechałam jeszcze do pracy, potem znowu odpaliłam i pojechałam do sklepu. Niestety ze sklepowego parkingu auto już nie ruszyło. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce kontrolki prawidłowo się zaświeciły, ale rozrusznik nie zadziałał, nawet charakterystycznego stuknięcia nie było słychać. Za to po cofnięciu kluczyka, a nawet po jego wyjęciu ze stacyjki, kontrolki migały jak szalone, wskazówki drgały. Stuknęłam lekko w kierownicę - ustało. Sprawdziłam klemy na aku - były mocno przykręcone i to przez mechanika, chociaż mówił, że pracownik "chyba" nie odpinał akumulatora. Znów starałam się odpalić auto, ale zaś to samo. Zdjęłam klemę, poczekałam 10 minut, zapięłam i nic nie pomogło. Potem już stuknięcie w kierownicę nie pomagało, tylko zdjęcie klemy, żeby deska nie migała. Czy to jest jakieś zwarcie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17266101
    adamski123
    Poziom 21  
    Ocena: 250
    Witam podczas spawania mogło się uszkodzić wiele rzeczy począwszy od ECU,BODY i przepalonej wiązka elektryczna na początek sprawdź masę na silniku i pozostałe.Ja osobiście spawam około 10 samochodów dziennie i nie miałem nigdy takiego przypadku bo zakładam zabezpieczenie na aku,albo odpinam klemę pozdro
  • REKLAMA
  • #3 17266113
    babazakolkiem
    Poziom 7  
    Dziękuję, sprawdzę to (tzn. mąż sprawdzi) i dam znać. Pozdrawiam

Dodano po 58 [minuty]:

czego jeszcze nie napisałam, a co jest bardzo ważne, że pokazuje się wtedy komunikat "check vehicle protection system" i świeci się kłódka.
  • REKLAMA
  • #4 17266301
    adamski123
    Poziom 21  
    Witam zobacz na drugim kluczyku jaka jest reakcja
  • #5 17266303
    babazakolkiem
    Poziom 7  
    niestety, mam tylko jeden :(
  • Pomocny post
    #6 17266512
    adamski123
    Poziom 21  
    Witam,a kluczyk nie upadł bez diagnozy będzie ciężko zaholuj samochód do mechanika
  • REKLAMA
  • #7 17266982
    babazakolkiem
    Poziom 7  
    Ufff... zrobione!!! :). To urwany przewód masy silnika. Przez to, że śruba trzeciej łapy mocowania silnika się zerwała, bujało silnikiem i musiało urwać przewód masy. Mój kochany, wielki i mądry mąż zrobił tymczasową masę z kabla od lampki nocnej i tak odpaliliśmy autko. Tak też dojechaliśmy na kanał, gdzie stwierdził, że przewód masy jest tylko wetknięty w koszulkę. Umocował na podkładkach, bo nie mieliśmy okuwki (tego zacisku z oczkiem) i działa.
    Adamski123 - dobry trop z brakiem masy - brawo i dzięki :). Pozdrawiamy
  • #8 17266989
    babazakolkiem
    Poziom 7  
    Ufff... zrobione!!! :). To urwany przewód masy silnika. Przez to, że śruba trzeciej łapy mocowania silnika się zerwała, bujało silnikiem i musiało urwać przewód masy. Mój kochany, wielki i mądry mąż zrobił tymczasową masę z kabla od lampki nocnej i tak odpaliliśmy autko. Tak też dojechaliśmy na kanał, gdzie stwierdził, że przewód masy jest tylko wetknięty w koszulkę. Umocował na podkładkach, bo nie mieliśmy okuwki (tego zacisku z oczkiem) i działa.
    Adamski123 - dobry trop z brakiem masy - brawo i dzięki :). Pozdrawiamy

Dodano po 3 [minuty]:

Urwany przewód masy silnika. Nie było tego widać bezpośrednio, bo tkwił w koszulce przy bloku. Miernik wskazywał brak masy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po naprawie samochodu Fiat Stilo 1.8, użytkownik napotkał problem z uruchomieniem pojazdu. Po przekręceniu kluczyka kontrolki się zaświecały, ale rozrusznik nie działał, a po wyjęciu kluczyka kontrolki migały. Użytkownik sprawdził połączenia akumulatora, które były prawidłowo przykręcone. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie masy silnika oraz kluczyka. Ostatecznie problem okazał się być urwanym przewodem masy silnika, co zostało naprawione tymczasowym połączeniem, co umożliwiło uruchomienie auta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA