Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] DNR 2008 - odzysk firmware, dostęp do UART/U-BOOT

Krystian14 09 Jun 2018 11:07 4332 13
Computer Controls
    Krystian14
    Level 17  
    Witam,

Rejestrator zatrzymuje się na kontrolnych pasach, dalej nie uruchamia się.
    Podejrzewam usterkę firmware.

Czy ktoś orientuje się jak załadować nowy firmware w tym urządzeniu?
    Czy działa on na starcie na jakimś domyślnym IP?

Nie mam dostępu do programatora, mam jednak przewód USB->TTL, ale nie jestem przekonany odnośnie podłączenia jego. Nie widzę żadnych 4 pinów, oprócz jednego białego obok gniazda VGA.
    Jest jeszcze jedno miejsce na pinout ale 3 piny tylko.

Rejestrator DNR 2008NDfr

Oznaczenie pod płytką
    AS8-3520D-XHSK V1.01
    20130416

94V-O
    E327349
    CDX-I
  • Computer Controls
    gradek83
    Level 42  
    Jesteś wstanie sprawdzić jakie masz aktualnie zainstalowane oprogramowanie (firmware).

Podeślij zdjęcia w pełnej rozdzielczości ostre i wyraźne urządzenia i płyty głównej z obu stron.
    Krystian14
    Level 17  
    gradek83 wrote:
    Jesteś wstanie sprawdzić jakie masz aktualnie zainstalowane oprogramowanie (firmware).

Nie jestem w stanie tego powiedzieć.
    Rejestrator dostałem w celu diagnostyki. Mam jednak do dyspozycji inne sprawne działające.

gradek83 wrote:
    Podeślij zdjęcia w pełnej rozdzielczości ostre i wyraźne urządzenia i płyty głównej z obu stron.

DNR 2008 - odzysk firmware, dostęp do UART/U-BOOTDNR 2008 - odzysk firmware, dostęp do UART/U-BOOT

Na czerowno przekreślone miejca to złącza, które są używane przez połączenia do wyświetlacza, etc.
    Oznaczenie 1- używane przez przyciski z przodu obudowy
    Oznaczenie 2- nie używane, może to być UART, ale przypuszczam, że jest to bardziej kolejny panel do sterowania

Nie widzę nigdzie 4 złączy na TTL, nawet gniazd do nalutowania, kompletne zero z jednej i drugiej strony
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    Krystian14 wrote:
    Mam jednak do dyspozycji inne sprawne działające.

Ma się rozumieć kropla w kroplę taki sam model ?

Teraz widzę że model płyty identyczny z Oltec HDVR-08HD Tylko ty nie masz gniazd BNC wlutowanych tylko zapewne podłączane taśmą.

Źródło

DNR 2008 - odzysk firmware, dostęp do UART/U-BOOTDNR 2008 - odzysk firmware, dostęp do UART/U-BOOTDNR 2008 - odzysk firmware, dostęp do UART/U-BOOTDNR 2008 - odzysk firmware, dostęp do UART/U-BOOT

Oczywiście znając życie pod inną nazwą też można by się doszukać tego modelu.

Główny układ jak nie trudno odgadnąć to HI3520D

Obok baterii masz SPI FLASH 25Q128 zdało by się zgrać to co tam siedzi i zapisać o ile nie jest układ uszkodzony.
    DNR 2008 - odzysk firmware, dostęp do UART/U-BOOT

Co do UART to własnie te 3 piny przy krawędzi radiatora mogą być jako UART. Jak byś się tam podpiął przez terminal mógł być widzieć czy startuje chipset i na czym się zatrzymuje.

Oczywiście te 3 piny mogą być od zasilania wiatraczka do chłodzenia radiatora dla tego sprawdź jakie tam napięcia masz względem masy.
  • Computer Controls
    Krystian14
    Level 17  
    gradek83 wrote:

Ma się rozumieć kropla w kroplę taki sam model ?

Tak

gradek83 wrote:

..
    Oczywiście te 3 piny mogą być od zasilania wiatraczka do chłodzenia radiatora dla tego sprawdź jakie tam napięcia masz względem masy.

Tak, też widziałem, że ten Oltec HDVR-08HD jest podobny. U mnie BNC jest właśnie na kablach.

Niestety na razie nie mam do dyspozycji żadnego programatora, dlatego nie wiem jak zobaczyć zawartość tego flasha.

A właśnie też myślałem, o tych złączach. Masz na myśli te co zaznaczyłem na obrazku na żółto, tak?

No, ale właśnie jak to jest. TTL ma 4 Piny, a tu są 3. Więc może brakować masy, czy raczej +3.3V. Sprawdzę ponownie multimetrem, pierwsze pomiary parę godzin temu tych pinów nie wskazywały żadnego napięcia
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    Krystian14 wrote:
    Masz na myśli te co zaznaczyłem na obrazku na żółto, tak?

Tak dokładnie te.
    Krystian14 wrote:
    TTL ma 4 Piny, a tu są 3

Prawdę mówiąc wystarczają 3 GND RXD TXD a 3.3V zasilanie jest zasilane normalnie podczas uruchomienia układu.

Dwa tematy powiązane z chipsetem głównym.
    1 2

Co do programatora to polecam EPZ2010 tani i przydatny a jeśli chodzi o konwerter USB -RS232 to EM-USB-01

A próbowałeś wyjąć baterię czy czasem nie zresetuje ustawień i może wtedy ruszy. TE pasy kontrolne to może ktoś jakiś tryb testu uruchomił.

Czy z rejestratorem nie było jakiegoś oprogramowania na CD ?
    Krystian14
    Level 17  
    gradek83 wrote:

A próbowałeś wyjąć baterię czy czasem nie zresetuje ustawień i może wtedy ruszy. TE pasy kontrolne to może ktoś jakiś tryb testu uruchomił.

Czy z rejestratorem nie było jakiegoś oprogramowania na CD ?

Może wyjaśnię to bardziej szczegółowo :)
    Po godzinach konfiguruje te i inne rejestratory dla jednej firmy no i jako przysługę poproszony zostałem o zobaczenie czy rejestrator taki da radę naprawić.

Takie sytuacje z tą marką ale nie tyko zdarzały się i wysyłany zostały na ogół do dystrybutora i wracał z informacją, że oprogramowanie mogło być zhakowane i dlatego nie działa.

Patrzę jednak na tą sytuację jako programista i wiem, że włamanie do softu mogło być, ale może również być jakaś luka i jakaś pamięć się zapychać stąd kilka rejestratorów po prostu pada w ten albo inny sposób. Może uszkodzony flash, może faktycznie włamanie a może na przykład zapchany log i producent rejestrator zrobił błąd w programowaniu, etc.

gradek83 wrote:

Właśnie wyjąłem na całą noc i bez efektu.
    Rejestrator stoi na pasach :)

Te pasy w tych rejestratorach pojawią się zawsze po włączeniu, a następnie odpala się soft, są gdzieś do 10 sekund. Tutaj po nich nic się nie dzieję.
    gradek83
    Level 42  
    Krystian14 wrote:
    zhakowane i dlatego nie działa.

Czasem tak się dzieje jak ktoś nie zmieni domyślnego hasła do rejestratora albo po prostu ktoś je złamie lub w jakiś inny sposób zostanie wgrane np wadliwe oprogramowanie. Czasem nawet sam producent wypuszcza wadliwe oprogramowanie i pojawiają się kłopoty.
    Krystian14 wrote:
    jakaś pamięć się zapychać stąd kilka rejestratorów po prostu pada w ten albo inny sposób

Ja np w kilku kamerach miałem tak że nie ładowało kernela wywalało błąd odczytu ale to akurat wina pamięci SPI FLASH była po kilku latach po prostu układ padał i zazwyczaj wymiana na nowy i wgranie wsadu pomagało.
    Krystian14 wrote:
    zapchany log i producent rejestrator zrobił błąd w programowaniu, etc.
    No dokładnie nic nie można wykluczyć dla tego podgląd przez terminal tego co tam się wyświetla i na czyn bootloader staje to taka jedna z pomocnych opcji w diagnozie.
    Krystian14 wrote:
    Rejestrator stoi na pasach
    Te pasy to po HDMI widzisz a jak np podepniesz jakąś kamerę po BNC to też są pasy.

A powiedz jak np ustawisz w PC adres IP statyczny powiedzmy 192.168.0.10 i bezpośrednio kablem LAN skrętką podepniesz się pod rejestrator to nawiąże karta sieciowa jakieś połączenie ?. Wejdź w CMD jako administrator i po takim połączeniu sprawdź komendę arp /a i na rejestratorze powinien być adres MAC podany i takiego szukaj po wpisaniu arp /a.

Czasem program Wireshark mi pomaga w odnajdowaniu IP.
    Rejestratory mają to do siebie że nie ma zazwyczaj przy nich przycisku RESET co by do ustawień fabrycznych resetował ustawienia.

PS
    teraz tak patrzę i widzę że poza HDMI jest też wyjście VGA D-SUB czyli na obu wyjściach widać te pasy tak dla ścisłości ?
    Oczywiście o ile ten tył tak u ciebie wygląda jak na załączonym zdjąciu.

Ewentualnie sprawdź czy program IP-Search-Tool nie znajdzie po sieci rejestratora.

I jeszcze takie pytanie czy na twoim rejestratorze na płycie głównej lub obudowie nie masz naklejki z kodem kreskowym np..4108HB-H...

Takie info znalazłem ale to ogólna informacja:

DVR/HVR mainboard info
    Quote:
    4CH DVR

1. Hi3515 chip..........7004S; 7004SB-1; 7004K; 7004KB-1; 7004F; 7004FB-1

2. Hi3515A chip........4004SB-1; 4004HB-H; 4104HB-H; 4104H

3. Hi3520A chip.........5204H

8CH DVR

1. Hi3515 chip..........7008S; 7008SB-1; 7008K; 7008KB-1; 7008F; 7008FB-1

2. Hi3520D chip........4008FB-1; 4108HB-H; 4108H

3. Hi3520A chip.........5208F

4. Hi3521 chip.........5208A; 5208H

16CH DVR

1. Hi3520A chip......5216F

2. Hi3521 chip.........5216A

3. Hi3531 chip........5116A; 5116H; 5316D; 5316H

Tu jak widzę po tych pasach po pewnym czasie pojawia się obraz kolesiowi i płyta z tego co widzę podobna.

Ale pewnie u ciebie wisi i nie ładuje oprogramowania.

Tak jako uzupełnienie znalazłem opis reszty gniazd oczywiście jeśli nie ma uzupełnionej elektroniki to te gniazda mogą po prostu być nie aktywne ale to co da się sprawdzić miernikiem np napięcia na pinach od FAN wiatraczków to wiadomo że się potwierdzi czy są czy nie są zasilane.
    Dwa wiatraczki to pewnie jeden od chłodzenia chipsetu a 2 do chłodzenia dysku albo ogólnej cyrkulacji powietrza.

Co do gniazd MCU to zapewne jakieś dodatkowe panele sterujące rozszerzenia.

Masz ten przewód USB RS232 TTL to podepnij się pod CN11 3 pin i połącz i zerknij w Hyper Terminalu lub przez PUTTY na czyn staje. Ustawienia portu zapewne będą takie 115200 8-N-1 ale musisz sprawdzić.

W niektórych rejestratorach są przyciski do resetowania po czym włącza się tryb wizard gdzie ustawia się podstawowe opcje. Tak gmerałem i natrafiłem na schemat z załącznika innego rejestratora z układem H3520D i tam właśnie niby jest SYS_RESET ale nie wiem dokładnie czy to chodzi o sygnał reboot czyli np opcja w ustawieniach zrestartuj czy jednak o taki zewnętrzny reset.

Pin 63 i 64 tylko na zdjęciu nie widać bo radiator zasłania może dało by się prześledzić i sprawdzić gdzie ścieżki prowadzą.

O ile w ogóle są gdzieś podłączone.
    TU opis ty jako programista może coś bardziej z tego zrozumiesz.

Z tego co mi się wydaje jest układ sterownik generujący sygnał o niskiej szerokości do RSTN.

Krystian14
    Level 17  
    Bardzo dziękuje za dogłębną analizę.

To tak, podłączyłem się modułem EM-216 na USB.
    Po uruchomieniu urządzenia:

U-Boot 2010.06 (May 26 2013 - 06:05:55)

DRAM:  256 MiB
    Check spi flash controller v350... Found
    Spi(cs1) ID: 0xEF 0x40 0x18 0x00 0x00 0x00
    Spi(cs1): Block:64KB Chip:16MB Name:"W25Q128B"
    In:    serial
    Out:   serial
    Err:   serial
    Press CTRL-C to abort autoboot in 0 seconds16384 KiB hi_sfc at 0:0 is now current device

CFG_BOOT_ADDR:0x58080000
    0ff:0x84000000
    ### boot load complete: 2890560 bytes loaded to 0x82000000
    ### SAVE TO 80008000 !
    ## Booting kernel from Legacy Image at 82000000 ...
       Image Name:   linux
       Image Type:   ARM Linux Kernel Image (uncompressed)
       Data Size:    2890496 Bytes = 2.8 MiB
       Load Address: 80008000
       Entry Point:  80008000
       Loading Kernel Image ... OK
    OK

Starting kernel ...

Uncompressing Linux... done, booting the kernel.

I na tym koniec. Nic nie pojawia się dalej.

Rozumiem, jakby był jakiś błąd, nie zczytał flasha a tutaj brak danych. Czegokolwiek.

Może to oznacza uszkodzoną kość, ale nie wiem. Czy masz wiedzę w tym zakresie?

Analizowałem dalej, nacisnąłem CTRL+C

Press CTRL-C to abort autoboot in 0 secondshisilicon # 
    hisilicon #

Pojawia mi się terminal. Wpisuje cokolwiek i nic, nie reaguje na żadne polecenia. Tj. reaguje na klawisz Enter, pojawia się znów znak zachęty # i na tym koniec

Naciśnięcie CTRL+C wyświetla w oknie

hisilicon # <INTERRUPT>

Naciskałem wszystkie kombinacje. Odkryłem, że CTRL+I wyświetla.

hisilicon #
      TSload go reset bootm boot bootd tsload ext2ls ext2load fatload fatls
      fatinfo getinfo help ? loadb loady md ...

Lista poleceń, ale wpisuje któreś z nich i nic

hisilicon # TSload
    hisilicon # go
    hisilicon # reset
    hisilicon # bottm
    hisilicon # boot
    hisilicon # echo ?
    hisilicon # exit
    hisilicon # help
    hisilicon # ?

Próbówałem
    - Putty
    - Hyper Terminal
    - Zmieniałem prędkość, ale to powoduje nie wyświetlanie danych lub błędne
    - Zmieniałem Flow Contorl
    gradek83
    Level 42  
    Krystian14 wrote:
       Loading Kernel Image ... OK
    OK

Starting kernel ...

Uncompressing Linux... done, booting the kernel.

Jakis obraz KERNEL IMAGE jest wgrany i on go ładuje do KERNELA czyli do jądra systemu i po rozpakowaniu chce z niego wystartować ale nie startuje i teraz jako że nie jestem specem mogę ci doradzić albo jak masz możliwość zgranie WSADU z tej kości i zapisanie go tak w razie WU. Dalej idąc zgranie wsadu z drugiego takiego samego urządzenia i podesłanie tu albo samemu sprawdzić czy czym się różnią owszem może być tak że np będą różne wersje firmware i będzie różnica ale tak czy siak jak zgrasz z tego dobrego działającego i zaprogramujesz niby tą złą kość i po tym ruszy to będzie OK.

Tylko teraz jest taka akcja że musisz odlutować tą pamięć SPI FLASH wsadzić ją do programatora i dalej już wiadomo. Jeśli nie masz programatora to możesz na próbę wlutować wsad z dobrego do tego co nie działa i zobaczyć czy ruszy. Ja mam programator EZP2010 i daje radę tylko trzeba pamiętać aby sprawdzić na jakie napięcie jest pamieć zazwyczaj 3.3 a jak jest 1.8V to już potrzeba adaptera czy tam konwertera i klips SO8 też się przydaje.
    DNR 2008 - odzysk firmware, dostęp do UART/U-BOOTDNR 2008 - odzysk firmware, dostęp do UART/U-BOOT

Uwaga jak się zdecydujesz na ten czy inny programator to jeśli kupujesz to patrz skąd jest wysyłka jak z CHIN to jednak trochę będziesz musiał czekać ja się tak kiedyś przejechałem.

Jak wpiszesz Help albo ?
    to nie wyświetla ci się np coś takiego:
    hisilicon # help
    ? - alias for 'help'
    base - print or set address offset
    boot - boot default, i.e., run 'bootcmd'
    bootd - boot default, i.e., run 'bootcmd'
    bootm - boot application image from memory
    bootp - boot image via network using BOOTP/TFTP protocol
    cmp - memory compare
    cp - memory copy
    crc32 - checksum calculation
    ext2load- load binary file from a Ext2 filesystem
    ext2ls - list files in a directory (default /)
    fatinfo - print information about filesystem
    fatload - load binary file from a dos filesystem
    fatls - list files in a directory (default /)
    fload - fload - load binary file from a filesystem image for system boot

flwrite - SPI flash sub-system
    getinfo - print hardware information
    go - start application at address 'addr'
    help - print command description/usage
    lload - lload - load logo file

loadb - load binary file over serial line (kermit mode)
    loady - load binary file over serial line (ymodem mode)
    loop - infinite loop on address range
    md - memory display
    mii - MII utility commands
    mm - memory modify (auto-incrementing address)
    mtest - simple RAM read/write test
    mw - memory write (fill)
    nm - memory modify (constant address)
    ping - send ICMP ECHO_REQUEST to network host
    printenv- print environment variables
    rarpboot- boot image via network using RARP/TFTP protocol
    reset - Perform RESET of the CPU
    run - run commands in an environment variable
    saveenv - save environment variables to persistent storage
    setenv - set environment variables
    sf - SPI flash sub-system
    squashfsload- fsload - load binary file from a filesystem image

tftp - tftp	- download or upload image via network using TFTP protocol
    usb - USB sub-system
    usbboot - boot from USB device
    version - print monitor version
    hisilicon #

Wpisz komendę printenv
    I zobacz czy wyświetli ci info np:
    Spoiler:
    hisilicon # printenv
    bootcmd=lload;sf probe 0;sf read 84000000 80000 400000;fload 84000000;bootm 0x82000000
    bootdelay=1
    baudrate=115200
    bootfile="uImage"
    da=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 u-boot.bin.img;sf probe 0;flwrite
    du=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 user-x.cramfs.img;sf probe 0;flwrite
    dr=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 romfs-x.cramfs.img;sf probe 0;flwrite
    dw=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 web-x.cramfs.img;sf probe 0;flwrite
    dl=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 logo-x.cramfs.img;sf probe 0;flwrite
    dc=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 custom-x.cramfs.img;sf probe 0;flwrite
    up=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 update.img;sf probe 0;flwrite
    tk=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 zImage.img; bootm 0x82000000
    dd=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 mtd-x.jffs2.img;sf probe 0;flwrite
    filesize=286C4
    ipaddr=192.168.1.10
    serverip=192.168.1.1
    netmask=255.255.0.0
    gatewayip=192.168.0.1
    ethaddr=00:0b:3f:00:00:01
    bootargs=mem=104M console=ttyAMA0,115200 root=1f01 rootfstype=cramfs mtdparts=hi_sfc:512K(boot),4M(romfs),5632K(usr),1536K(web),3M(custom),256K(logo),1280K(mtd)
    stdin=serial
    stdout=serial
    stderr=serial
    verify=n
    ver=U-Boot 2010.06-svn123 (Sep 16 2013 - 15:21:32)

Environment size: 1248/262140 bytes
    hisilicon #
    Krystian14
    Level 17  
    gradek83 wrote:

Jak wpiszesz Help albo ?
    to nie wyświetla ci się np coś takiego:

Sęk w tym, że nie wyświetla. Nic. Wpisuje polecenie, enter i nic.
    Czy na twoim urządzeniu tak samo się dzieje?

Tutaj wykaz tego co mi się dzieje. Generalnie to nic :)

U-Boot 2010.06 (May 26 2013 - 06:05:55)

Press CTRL-C to abort autoboot in 0 secondshisilicon # <INTERRUPT>
    hisilicon # <INTERRUPT>
    hisilicon # <INTERRUPT>
    hisilicon # help
    hisilicon # ?
    hisilicon # printenv

Niestety nie będę miał jednak dostępu do dobrego rejestratora. Ewentualnie drugie urządzenie z tą samą wadą. Nic mi w tym wypadku zakup programatora nie da.
    gradek83
    Level 42  
    Krystian14 wrote:
    Nic mi w tym wypadku zakup programatora nie da.

Jak masz styczność z elektroniką z laptopami itp to uwierz mi że się przydaje i to często.

Krystian14 wrote:
    Czy na twoim urządzeniu tak samo się dzieje?

Te przykłady to z ruskiego forum podawałem nie na swoim przykładzie.

Ostatnio znalazłem program HiTool obsługujący chipsety tego typu może ty go ogarniesz i ci w czymś pomoże ja nie miałem okazji się nim pobawić.

Tylko uwaga rób wszystko z rozwagą i przemyśleniem aby nie zaszkodzić jeszcze bardziej.
    Jeśli program nie ruszy z pliku HiTool.exe musisz zainstalować Java u mnie na XP nie mogę nowszej java zainstalować wiec uruchamiałem plik eclipsec.exe i ruszało.

gradek83
    Level 42  
    Sprawdź czy te komendy ci zadziałają:

Najpierw ta:
    hisilicon #print

Jeśli zadziała udostępnij wynik ale do 2 etapu na razie nie przechodź.
    Wynik z pierwszego etapu mniej więcej powinien tak wyglądać:
    Spoiler:
    hisilicon # print
    bootcmd=sf probe 0;sf read 84000000 e80000 40000;logoload 84000000;decjpg;sf read 84000000 80000 400000;fload 84000000;bootm 0x82000000
    bootdelay=1
    baudrate=115200
    bootfile="uImage"
    restore=1
    da=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 u-boot.bin.img;sf probe 0;flwrite
    du=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 user-x.cramfs.img;sf probe 0;flwrite
    dr=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 romfs-x.cramfs.img;sf probe 0;flwrite
    dw=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 web-x.cramfs.img;sf probe 0;flwrite
    dl=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 logo-x.cramfs.img;sf probe 0;flwrite
    dc=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 custom-x.cramfs.img;sf probe 0;flwrite
    up=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 update.img;sf probe 0;flwrite
    tk=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 zImage.img; bootm 0x82000000
    dd=mw.b 0x82000000 ff 1000000;tftp 0x82000000 mtd-x.jffs2.img;sf probe 0;flwrite
    ipaddr=192.168.1.10
    serverip=192.168.1.1
    netmask=255.255.255.0
    gatewayip=192.168.0.1
    ethaddr=00:0b:3f:00:00:01
    appVideoStandard=PAL
    bootargs=mem=82M console=ttyAMA0,115200 root=1f01 rootfstype=cramfs
    mtdparts=hi_sfc:512K(boot),4M(romfs),5632K(usr),1536K(web),3M(custom),256K(logo),1280K(mtd)
    appSystemLanguage=Russian
    stdin=serial
    stdout=serial
    stderr=serial
    verify=n
    ver=U-Boot 2010.06-svn198 (Nov 26 2014 - 14:38:43)

Etap 2:
    Kasowanie sekcji konfiguracji.

" Sekcja konfiguracji przechowuje wszystkie ustawienia użytkownika. Jeśli usuniesz tę sekcję, następnie ponownie uruchom rejestrator, uruchomi się z domyślnymi ustawieniami"
    Przykład:

Spoiler:
    hisilicon # sf probe 0
    16384 KiB hi_sfc at 0:0 is now current device
    hisilicon # sf erase ec0000 140000
    Erasing at 0xed0000 -- 5% complete.
    Erasing at 0xee0000 -- 10% complete.
    Erasing at 0xef0000 -- 15% complete.
    Erasing at 0xf00000 -- 20% complete.
    Erasing at 0xf10000 -- 25% complete.
    Erasing at 0xf20000 -- 30% complete.
    Erasing at 0xf30000 -- 35% complete.
    Erasing at 0xf40000 -- 40% complete.
    Erasing at 0xf50000 -- 45% complete.
    Erasing at 0xf60000 -- 50% complete.
    Erasing at 0xf70000 -- 55% complete.
    Erasing at 0xf80000 -- 60% complete.
    Erasing at 0xf90000 -- 65% complete.
    Erasing at 0xfa0000 -- 70% complete.
    Erasing at 0xfb0000 -- 75% complete.
    Erasing at 0xfc0000 -- 80% complete.
    Erasing at 0xfd0000 -- 85% complete.
    Erasing at 0xfe0000 -- 90% complete.
    Erasing at 0xff0000 -- 95% complete.
    Erasing at 0x1000000 -- 100% complete.
    hisilicon # reset
    resetting ...

Ewentualnie sprawdź ten wsad z załacznika
    Lub może dopasujesz coś z tych linków:

1
    Krystian14
    Level 17  
    Witam,

Temat zamykam.
    Oprogramowanie które udostęnił gradek83 działało poprawnie, jednak nic nie wnosiło do sprawy. Generalnie nie było żadnej sensownej komunikacji z urządzeniem przez niego, można było kilka rejestrów zobaczyć i tyle. Większość funkcji nie dostępna dla tego chipsetu.

Żadne polecenia print, etc. nie działały jak pisałem. Po prostu po naciśnięciu ENTER dostałem znów znak zachęty i nic więcej.

Programatora nie mam - może te wsady przydadzą się dla potomnych :)

Rejestrator w końcu został przy okazji wysłany do serwisu z innymi. Po powrocie nie będę już zajmował się analizą jego gdyż i tak nie ustalę czy był przeprogramowany czy w inny sposób serwisowany.