logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Solo 9c niedziałający wzmacniacz w kolumnach aktywnych.

devilKain 09 Cze 2018 13:44 762 1
REKLAMA
  • #1 17266470
    devilKain
    Poziom 10  
    Witam! Mam zestaw głośników aktywnych który niestety przestał działać. W momencie kiedy w nagraniu wchodziły niższe tony urywało dźwięk na ten ułamek sekundy w którym powinna zagrać perkusja tudzież bass. Pomyślałem, że naprawa tego nie może być ciężka bo tak bardzo jak o elektronice nie mam pojęcia tak domyślam się że to kondensatory przetrzymują dodatkową moc którą zużywają na głośniki basowe kiedy tego potrzeba, więc to pewnie jeden z nich. Rozkręciłem kolumnę i zobaczyłem, że jeden z kondensatorów faktycznie wychodzi z siebie. Potrzebuję pomocy w dobraniu nowego, oraz sprawdzeniu co jeszcze mogło zostać uszkodzone w zestawie głośników. Mam dostęp do voltomierza (przepraszam jeśli któraś z nazw jest zła) oraz prymitywnej lutownicy (no raczej układów scalonych czy procesorów sam nie dam rady naprawić :( ) Zamieszczam zdjęcia i będę bardzo wdzięczny za pomoc ponieważ głośniki tanie nie są i nie stać mnie na nowe :( Umieszczam zdjęcia które zrobiłem. Oczywiście jeśli potrzeba więcej zdjęć innych elementów dajcie znać. nie będzie z tym problemu :D

Solo 9c niedziałający wzmacniacz w kolumnach aktywnych.[img-1]Solo 9c niedziałający wzmacniacz w kolumnach aktywnych.Solo 9c niedziałający wzmacniacz w kolumnach aktywnych.
  • REKLAMA
  • #2 17266520
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3912
    Witam. Ja bym już od razu oby 2 kondensatory wymienił żeby z czasem nie robić tej samej roboty. Po wymianie sprawdzić napięcia na zasilaniu.
REKLAMA