logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Premium 450DXI - BARDZO CIEŻKO WCHODZI WSTECZNY ZF + luzy na kierownicy

Piotr 2223 09 Cze 2018 14:26 1548 9
REKLAMA
  • #1 17266544
    Piotr 2223
    Poziom 10  
    Ocena: 35
    Witam
    Posiadam Renault premium 450dxi z 2008r. ze skrzynia manualną ZF z intarderem, przebieg Milion KM

1. Problem polega na tym że bardzo ciężko na ciepłym silniku wchodzi wsteczny, za każdym razem zgrzyta i czasami trwa to nawet 15s, pedał sprzęgła chodzi lekko, reszta biegów wchodzi w miarę
    czytałem trochę tematów ale nic za bardzo mi to nie pomogło, sprzęgło już regulowałem na trzpieniu wysprzeglika i jest już na maska wysunięty

2.nie chce zakładać drugiego tematu wiedz tu napisze,
    Mam luzy na kierownicy, podczas jazdy są one wyczuwalne i to dość znacznie, najlepsze jest to że na postoju jak chciałem sprawdzić luzy to wszystko jest sztywne (reaguje od razu na ruch kierownicy)

Proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17267387
    Adam256
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    ad.1
    wygląda to tak, jakby sprzęgło nie rozłączało się do końca. Reszta biegów może wchodzić jak piszesz "w miarę" bo są to w przeciwieństwie do biegu wstecznego, biegi synchronizowane, a że dzieje się tak na rozgrzanym silniku to prawdopodobnie przez gęstość oleju.Spróbuj przed wbiciem wstecznego włączyć np. 2, a następnie wsteczny i zobacz co będzie ( wyrównasz przez to prędkości obrotowe wałków w skrzyni). Ogólnie jeżeli z siłownikiem sprzęgła wszystko ok, to problem tkwi prawdopodobnie w docisku sprzęgła lub może wypadła sprężyna z tłumika w tarczy sprzęgła, i nie pozwala na pełne wysprzęglenie ( autentyczny przypadek z mojego doświadczenia w samochodzie volvo fl6).
    ad.2
    Skoro wszystko jest sztywne i od razu reaguje na ruch kierownicą, to stawiałbym na wybity sworzeń zwrotnicy lub tuleje resorów i generowanie przez to złudzenia luzu na kierownicy przez ciągłe kobtrowNie w czasie jazdy.
    Podnieś samochód z przodu i posprawdzaj zwrotnice.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17267763
    Piotr 2223
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie
    1. Też myślałem ze nie wysprzegla do końca, jak sprawdzić ten siłownik sprzęgła ? pedał sprzęgła pracuje dobrze i z siłownika nie ucieka powietrze, jak dobrze pamiętam to sprzęgło było zmieniane przy przebiegu 600-650 tys km więdz już przejechało trochę

2. Na tylnej tuleji resora jest luz od czasu kiedy go kupiłem, czyli ponad rok i było ok to może zaczyna się wybijać przednia tuleja resora ?
    w styczniu na przeglądzie na szarpakach zero luzu

jak sprawdzić zwrotnice? ja to widzę tak podnieść samochód brecha i szarpać
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17268325
    Adam256
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Ad.1
    Wyciągnąć siłownik i sprawdzić czy płynnie chodzi tłoczysko, czy przewód powietrzny nie jest gdzieś podłamany. Spróbuj także wymienić płyn bo koszta znikome, a może się POPRAWI. MIMO WSZYSTKO JA stawiam na problem z dociskiem lub z łapą sterującą ( może gdzieś wygięta)
    Ad.2
    Najlepiej podnieść przednią oś, ściągnąć koła i chwytają za szpilki szarpiesz góra- dół. Wychwycisz tym sposobem najmniejsze luzu na sworzniu zwrotnicy. Tuleje resorów oczywiście wymień.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 17271038
    mak1158
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam , taki układ sprzęgła sam się reguluje, przed zakrenceniem wysprzenglika odległości między wysprzenglikiem a skrzynię wynosi 40mm do 50mm,sprawdzic luz miedźy pedałem sprzęgła a tłoczenie pompki jak jest większy niż 1mm to zmieszany bo może zamalo wciskać pompke, sprawdzic czy nie ma powietrza w płynie.
  • #6 17271056
    Piotr 2223
    Poziom 10  
    Mógłbyś wyjaśnić o co dokładnie chodzi w "przed zakrenceniem wysprzenglika odległości między wysprzenglikiem a skrzynię wynosi 40mm do 50mm"
    luz sprawdzę, płyn jest dość świeży, dot4 zalałem nic się nie zmieniło

Jak układ sprzęgła się sam reguluje to po co jest regulacja na wyprzęgniku ?
  • #7 17271077
    mak1158
    Poziom 9  
    Jak zakładamy wysprzenglik to trafiamy tym bolcem w łapę i miezym tą odległości która stawia opór żeby go zakręcie na 4sruby.
  • #8 17271104
    Piotr 2223
    Poziom 10  
    już rozumiem, za 2 tyg sprawdzę jak samochód wróci, jeżeli u mnie odległość nie będzie w tych granicach a mam regulacje na maksa wysunięta to co może być wadliwe ?
  • #9 17271561
    mak1158
    Poziom 9  
    Może być przytarte łożysko w kole zamachowym to co popiera końcówkę walka sprzęgłowego.
  • #10 17271715
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Renault Premium 450DXI z 2008 roku, który ma problemy z włączaniem biegu wstecznego oraz luzy na kierownicy. Wsteczny bieg ciężko wchodzi na ciepłym silniku, co może sugerować, że sprzęgło nie rozłącza się do końca. Użytkownik sprawdził regulację sprzęgła, ale problem może leżeć w docisku lub sprężynie w tarczy sprzęgła. W przypadku luzów na kierownicy, sugerowane jest sprawdzenie sworzni zwrotnicy oraz tulei resorów. Użytkownik planuje dalsze testy i regulacje, aby zdiagnozować problemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA