logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Encore XP-220 2.1 odbiera fale radiowe i trzaski - jak to naprawić?

BartekPL_88 23 Sie 2005 09:56 1163 6
REKLAMA
  • #1 1756855
    BartekPL_88
    Poziom 11  
    Otóż mam głośniki Encore XP-220 2.1 Subwoofer System, i
    one odbierają fale radiowe oraz często słysze trzask wychodzący z nich. Czy da się coś na to poradzić??
  • REKLAMA
  • #2 1757058
    Śniący
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    <hmmm> to jak CI góśniki odbierają fale radiowe to jakieś Zaje-fajne masz te głośniki :D
    gdzie można takie koopić??
    a tak na serio to to raczej przez wzmaka jest / wzmak zbiera radio / albo sam przez siebie albo przez kabel sygnaowy :-)
  • REKLAMA
  • #3 1759742
    BartekPL_88
    Poziom 11  
    Te głośniki zbierają (tak mi się wydaje ) fale radiowe , bardzo cicho, nie da się tego wyłączyć, głośniki z wzmakiem nie mają żadnej anteny ani niczego podobnego. Nie wiem dlaczego odbierają one te fale. Odbierają też włączanie światła w pokoju obok, i trzeszczą, co prawda cicho , ale nie będe włączał na maxa głośników...
    Pomóżcie, co mam zrobić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1759771
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam to na 100% nie jest wina głośników przyczyna tkwi na pewno i kablach sygnałowych które idą od źródła do wzmacniacza.Założe się że odbierasz ruskich:D
  • #5 1759835
    BartekPL_88
    Poziom 11  
    Wydaje mi się że odbieram radio Maryja z jakimiś modlitwami... i wątpie czy chodzi o kabel sygnałowy(choć nie jestem pewien) ...
  • REKLAMA
  • #6 1759980
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Problem polega na tym,że każdy wzmak powinien mieć na wejściu filtr w układzie,który ogranicza pasmo przenoszone do np:50000Hz i wtedy zakłocenia powyżej tej granicy sa eliminowane.Filtr taki składa się z rezystora 1 kom,włączonego szeregowo z wejściem i za rezystorem jest włączony kondensator do masy 510-1000pF w zależniści od wartości rezystora na wejściu ukladu.Można te elementy wmontować,jeżeli ich nie ma dodatkowo na płytce wzmaka i problem powinien zniknąć.Pozdrawiam-Zygmunt.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam jeszcze,że subwoofer powinien mieć na wejściu wzmaka filtr,ograniczający pasmo do ok150Hz i wtedy nie powinny mieć miejsca żadne zakłócenia.
  • #7 1760008
    BartekPL_88
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany. Chodziło jednak o te kable. Ponownie połączyłem wszyskie kable(prócz zasilającego) i już nie ma trzasków i nie odbiera radia . Wielkie dzięki !!

Podsumowanie tematu

✨ Głośniki Encore XP-220 2.1 odbierały fale radiowe oraz generowały trzaski, co było spowodowane zakłóceniami pochodzącymi najprawdopodobniej z kabli sygnałowych łączących źródło dźwięku ze wzmacniaczem. Problem nie wynikał z samego wzmacniacza ani głośników, które nie posiadają anteny. Zalecane było zastosowanie filtru dolnoprzepustowego na wejściu wzmacniacza, składającego się z rezystora 1 MΩ szeregowo z wejściem oraz kondensatora 510-1000 pF do masy, co ogranicza pasmo do około 50 kHz i eliminuje zakłócenia radiowe. Dodatkowo subwoofer powinien mieć filtr ograniczający pasmo do około 150 Hz. Ostatecznie problem został rozwiązany przez ponowne podłączenie kabli sygnałowych, co wyeliminowało trzaski i odbiór fal radiowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA