logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Definicja prądu przemiennego i zmiennego - poprawność i różnice

szlendi2000 10 Cze 2018 13:11 2721 7
REKLAMA
  • #1 17268064
    szlendi2000
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam, potrzebuję pomocy w zdefiniowaniu prądu przemiennego i zmiennego.

Co do prądu przemiennego napisałem regułę, ale nie wiem czy jest dobrze:

Prąd przemienny - jego wartość średnia całookresowa jest równa 0. Zmienia swój zwrot przy stałej wartości liczbowej. Jest prądem okresowym ponieważ posiada swój okres T.

i mw. taki rysunek do tego:

Spoiler:
    Definicja prądu przemiennego i zmiennego - poprawność i różnice

Prądu zmiennego nie umiem zdefiniować tak, żeby nie była to prosta regułka na poziomie wikipedii.

Ogólnie jest jeszcze wniosek, też nie wiem czy dobry:

Każdy prąd przemienny może być prądem zmiennym, lecz prąd zmienny nie może być prądem przemiennym.

Proszę o pomoc! :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17268109
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17268284
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    szlendi2000 napisał:

Co do prądu przemiennego napisałem regułę, ale nie wiem czy jest dobrze:

Prąd przemienny - jego wartość średnia całookresowa jest równa 0. Zmienia swój zwrot przy stałej wartości liczbowej. Jest prądem okresowym ponieważ posiada swój okres T.

Prąd przemienny jest rodzajem prądu okresowo zmiennego, o sinusoidalnym przebiegu zmian.

Dodano po 2 [minuty]:

szlendi2000 napisał:

Ogólnie jest jeszcze wniosek, też nie wiem czy dobry:

Każdy prąd przemienny może być prądem zmiennym, lecz prąd zmienny nie może być prądem przemiennym.

1. Każdy prąd przemienny jest prądem zmiennym.
    2. Prąd zmienny wyjątkowo może być prądem przemiennym (jeśli przebieg zmian ma charakter sinusoidalny).
  • Pomocny post
    #4 17268340
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    Prąd przemienny (ang. alternating current, AC) – charakterystyczny przypadek prądu elektrycznego okresowo zmiennego, w którym wartości chwilowe podlegają zmianom w powtarzalny, okresowy sposób, z określoną częstotliwością.

Nie musi mieć sinusoidalnego kształtu jak pisze retrofood. Może być dowolny byle symetryczny względem osi OX.

Prąd zmienny może być to prąd stały co do kierunku lub zmienny co do kierunku lecz o zmiennej wartości w czasie. Może też mieć zmienną częstotliwość w czasie.
  • Pomocny post
    #5 17268564
    retrofood
    jaszczur1111 napisał:

Nie musi mieć sinusoidalnego kształtu jak pisze retrofood. Może być dowolny byle symetryczny względem osi OX.

Ponoć masz teraz rację, ale ja chodziłem do szkoły w czasach, kiedy obowiązywała wersja którą przytoczyłem. Przebieg dowolny byle symetryczny względem osi X nazywał się wtedy prądem przemiennym odkształconym. Przemiennym bez dodatku był jedynie przebieg sinusoidalny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17268920
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    Nie tylko teraz ale od 82' a Ty kiedy ?

Wcześniej być może było trudno o inne niż z sieci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17268962
    retrofood
    jaszczur1111 napisał:
    Nie tylko teraz ale od 82' a Ty kiedy ?

Dziesięć lat wcześniej. :D Oczywiście, takie falowniki czy spawarki na tranzystorach były wtedy bardziej teorią niż rzeczywistością nawet na Zachodzie, a o zasilaczach impulsowych nawet wtedy nie słyszałem. Dlatego o odkształceniach też dowiadywałem się więcej dopiero na praktykach. Kombinat był wtedy jednym z najnowocześniejszych zakładów w Polsce.
  • #8 17273592
    szlendi2000
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Dziękuję za pomoc! :)

Podsumowanie tematu

✨ Prąd przemienny (AC) to rodzaj prądu okresowo zmiennego, który charakteryzuje się powtarzalnymi zmianami wartości chwilowych z określoną częstotliwością. Jego wartość średnia całookresowa wynosi 0, a zmiany kierunku są stałe. Prąd zmienny, z kolei, może mieć różne kształty, w tym sinusoidalny, ale nie musi być prądem przemiennym. Istnieją różnice między tymi pojęciami: każdy prąd przemienny jest prądem zmiennym, ale nie każdy prąd zmienny jest prądem przemiennym. W dyskusji poruszono również kwestie historyczne dotyczące definicji prądu przemiennego i zmiennego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA