logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wszystkie gniazdka w pokoju przestały działać po weekendzie, co robić?

BENNYdummy 11 Cze 2018 18:07 2010 3
REKLAMA
  • #1 17270322
    BENNYdummy
    Poziom 7  
    Nie było mnie przez weekend w mieszkaniu( piątek wszystko ok, dzisiaj żadne z 4 gniazdek nie działa). Wszystkie gniazdka w pokoju(4) przestały działać, oświetlenie w pokoju działa poprawnie. Mieszkanie w starym bloku, pogotowie spółdzielni za samą fatygę chce 100zł, a wycena szkody dodatkowy hajs. Moje pytania to co poza wymienionymi może stanowić przyczynę, dodatkowo w mieście była w weekend burza( mieszkanie na 2 piętrze w budynku 4 piętrowym-nie wiem czy to ma znaczenie)

-przerwany jeden z przewodów w gniazdku( wszystkie 4 połączone szeregowo dlatego wszystkie nie działają)
    -spalony bezpiecznik w puszce
    -przerwany przewód w ścianie( czy to wgl. prawdopodobne bez żadnego większego obiciążenia?)

Na zdj jeden z kontaktów.

Wszystkie gniazdka w pokoju przestały działać po weekendzie, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 17270386
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 273
    BENNYdummy napisał:
    wszystkie 4 połączone szeregowo dlatego wszystkie nie działają

Sugeruję wezwać fachowca!
  • REKLAMA
  • #3 17270456
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 17270842
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Gniazda łączone są równolegle nie szeregowo , podajesz za mało informacji jeśli chodzi o instalację : jakie przewody (miedź , aluminium), jakie zabezpieczenia, czy tylko masz gniazda w pokoju?- co z innymi.Jeśli nie jesteś elektrykiem to sugestia abyś wezwał elektryka jak najbardziej słuszna.
REKLAMA