logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmniejszanie się ilości wolnego miejsca po usunięciu plików

andrzej112233 11 Cze 2018 19:26 1494 7
REKLAMA
  • #1 17270482
    andrzej112233
    Poziom 8  
    Dzień dobry,

Piszę z nietypową sprawą - otóż chciałem ostatnio zwolnić nieco miejsca na dysku systemowym. Miałem wolne jakieś 38GB, udało mi się zwolnić do około 44. Dzisiaj uruchamiam komputer (nic nie pobierałem/instalowałem od tej pory, a jedynie utworzyłem dwa pliki .docx, których rozmiar jest znikomy) i okazuje się, że miejsca jest tylko 37,1. Już samo to jest nieco dziwne, ale jeszcze dziwniejsze jest to, że po usunięciu kilku innych zbędnych już folderów ilość wolnego miejsca zmniejszyła się do 36,7GB. Złośliwe oprogramowanie wykluczam, jednak jestem ciekawy jaka może być przyczyna takiej sytuacji i co można z tym problemem zrobić.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 17270503
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3913
    Witam. Mogą to być pliki tymczasowe, pliki dziennika Windows, dzienniki zdarzeń systemu Windows. Jaki system win 7? A ile masz przydzielonej pamięci wirtualnej?
  • REKLAMA
  • #3 17270516
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1069
    Może to być plik wymiany, pliki przywracania systemu itd jw.
    Można się wspomóc narzędziem oczyszczanie dysku - usuwa również stare pliki przywracania systemu.
  • #4 17270522
    andrzej112233
    Poziom 8  
    Tak, tylko czy mogą one aż tyle zajmować? Zmiana z 44 na 36,7 to jednak ogromna ilość danych (mówimy o gigabajtach). Naprawdę ciężko mi uwierzyć, żeby tylko one zabierały tyle pamięci, więc przyczyna raczej musi być jakaś inna :/

Ps. Zapomniałem wspomnieć wcześniej - komputer wprowadzam w stan hibernacji, a nie wyłączam. Wiem, że to też zajmuje trochę miejsca, żeby zapisać dane do użycia w kolejnej sesji. Wyłączę go jutro i dam znać na forum z jakim efektem - a nuż to będzie winne ;)

Dodano po 11 [minuty]:

PITERRR napisał:
    Jaki system win 7? A ile masz przydzielonej pamięci wirtualnej?

Windows 10
    Co do pamięci wirtualnej to 5105 MB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17270559
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1069
    andrzej112233 napisał:
    komputer wprowadzam w stan hibernacji, a nie wyłączam. Wiem, że to też zajmuje trochę miejsca

Plik ma objętość pamięci RAM - czy mało trzeba sprawdzić.
    Przy analizie problemu można się wspomóc programem SpaceSniffer - https://www.fosshub.com/SpaceSniffer.html

Można jeszcze rzucić okiem -
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3229131.html#15824957
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17270565
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3913
    Część zarezerwowana jest na pamięć wirtualną - mniej więcej tyle ile mamy pamięci RAM, a nawet i więcej jeśli jest taka możliwość.
    Niewielka część (domyślnie 5% dysku) zarezerwowana jest dla "Ochrony systemu" - w tym obszarze zapisywane są punkty przywracania i poprzednie wersje plików znajdujących się na partycji C.
    Znów spora część bo tyle ile mamy pamięci RAM w komputerze przeznaczona jest na plik w którym zapisywany jest stan pamięci RAM podczas hibernacji systemu.
  • #7 17270592
    andrzej112233
    Poziom 8  
    SpaceSniffera nie znałem, a wydaje się być wartym użycia :) Dotychczas jedynie raz na jakiś czas używałem cccleanera. Sprawdzę też oczyszczanie dysku. Tak samo usunę pliki tymczasowe i co tam się jeszcze będzie dało. W sumie na dysku D miejsca mi nie brakuje, ale ostatnio zauważyłem, że na C powoli robi się ciasno. Trochę mnie to zdziwiło biorąc pod uwagę fakt, że co mogę, to instaluję/przechowuję na dysku D.
    W każdym razie dzięki wielkie za pomoc. Dzisiaj zbytnio nie mam na to czasu, ale jutro zabiorę się za to bardziej poważnie i dam znać z jakimi rezultatami, jak obiecałem ;)

Dodano po 18 [godziny] 10 [minuty]:

Właśnie uruchomiłem komputer - zostało 34GB. Sam już nie wiem co jest grane :/
  • #8 17292348
    andrzej112233
    Poziom 8  
    Nie wiem, czy ktoś jeszcze miał podobny problem i trafi na ten wątek, ale udało mi się rozwiązać problem.
    Mianowicie należy:
    1 - Sformatować cały dysk
    2 - Zainstalować Ubuntu ;)

Teraz miejsca na dysku mam aż w nadmiarze, a i komputer szybciej chodzi. Dalej nie wiem czemu tak się zmniejszała ilość wolnego miejsca na dysku, ale teraz to już nieważne.
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył, że po usunięciu plików z dysku systemowego ilość wolnego miejsca zamiast wzrosnąć, zmniejsza się. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być pliki tymczasowe, pliki dziennika, plik wymiany oraz pliki przywracania systemu. Użytkownik wspomniał o hibernacji komputera, co również może zajmować miejsce na dysku. Rekomendowano użycie narzędzi takich jak SpaceSniffer oraz oczyszczanie dysku. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem poprzez sformatowanie dysku i zainstalowanie systemu Ubuntu, co poprawiło wydajność i zwiększyło ilość dostępnego miejsca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA