logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić TV WELLTECH 40621 z układem TDA8944 na fonii 6.5?

DAREK C 23 Sie 2005 13:45 2814 12
REKLAMA
  • #1 1757378
    DAREK C
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Tematem jest TV WELLTECH model 40621 ( pierwszy raz takie cudo widze)
    Wszystko działa prócz foni - całkowita cisza w głosnikach. Fonia oparta na układzie TDA8944. Jest szum na słuchawkach które nie idą z wyjscia wzmac. mocy, tylko z MSP3411G ST NIC.
    Myślę ze ze wzmaciaczem sobie poradze, ale chodzi o fonie 6.5
    Jak przestroić to badziewie, w menu jest opcja system ustawiona na I której nie da się zmienić. Może ma to jakiś tryb serw.

Pozdrawiam Darek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1758715
    Zbynio1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Sprawdz, jakie to chassis. Procespr MSP 3411 napewno jest multisystemowy, jak jego poprzednik 3410. Wystarczy udostepnic w trybie serwisowym standard BG + DK. Pozdrawiam.
  • #4 1759842
    DAREK C
    Poziom 18  
    Zbynio1 - też tak mi się zdaje. Procesor to ST92195C7B1/MBS Nie wiem jakie to chassis, szukałem w zeszytach po procku i najbliższy to SEG i TELESTAR z proc. ST92195 inne końcówki. Niestety z rzadnych nie da się wejsc w tryb serw. Jak to zrobić ?
  • #5 1759888
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    A to patrzyłeś Wejście w tryb serwisowy jest takie, jak w innych chassis firmy Vestel. Wywołać „menu programowania” i kolejno wybrać z pilota cyfry [ 4 ], [ 7 ], [ 2 ], [ 5 ]. Ukaże się wówczas przejrzyste menu serwisowe o nazwie TITANIUM 315, proste w obsłudze – „krzyżem” na środku pilota. Wartości są zapamiętywane automatycznie.
  • REKLAMA
  • #6 1762849
    DAREK C
    Poziom 18  
    Sprawdzałem na różne sposoby:
    1. -Włączyć odb. do pracy
    -wcisnąć menu w celu przywołania menu głównego użytkownika
    - sekwencyjnie cyfry 4 7 2 5

2. -Ustawić na knale 91
    - regul. sharpness ustaw. na min. i wyjsc z wszystkich menu
    - po kolei wcisnąć przycisk czerwony, zielony, menu.

3. - Wybrać menu programowania
    - kolejno cyfry 4 7 2 5

Zaden z tych sposobów nie działa . Jest to procek ST92195C7B1
    Znalazłem kilka odbiorników z podobną wersja proc. niestety sposoby wejscia w tryb serw. sa różne. I w moim przypadku może też tak być.

Proszę o dalsze rady
  • REKLAMA
  • #8 1768205
    Zbynoch
    Poziom 24  
    Ocena: 4
    Przed wpisaniem 4725 wciśnij Instal w piocie, lub podświetl Instal w Menu.
  • #9 1768337
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Fonie zrobić najlepiej faktycznie w trybie serwisowym ale prawdopodobnie trzeba będzie wymienić również fale. A gdybyś jednak nie dobrał sie do trybu to sa konwertery fonii podpinasz tylko zasilanie i IF głowicy i to wszystko konwerter przesuwa schodek fonii z 6,5 na 5,5. Kosztuje to coś ok 15-19zł zależy od sklepu. Jest to specialny konwerter do telewizorów jednoukładowych gdzie nie ma jak podpiąć równoległej albo generatora.
  • #10 1773393
    DAREK C
    Poziom 18  
    Dzieki wszystkim za porady.
    Niestety do trybu serw. sie nie dostałem, klient ponaglał,a wybredny nie był. Wstawiłem fonię RYMI wersję angielską (6.0 ). Przewód z wyjścia rzuciłem koło filtra SAW.

Pozdrawiam
    Darek

PS
    Podświetlenie install w menu i wpisaniu kodu też nic nie dało, próbowałem na różne sposoby, chyba jakiś inny program wgrany.
  • #11 1773893
    Zbynoch
    Poziom 24  
    Ocena: 4
    Spotkałem się z przypadkami, że TV reagował na 4725 tylko po naciśnięciu INSTAL w oryginalnym pilocie.
  • #13 1987784
    DAREK C
    Poziom 18  
    Temat zakończony TV oddany . Jak pisałem wcześniej klient naglił a brak porządanych rezultatów zmusił do zamontowania foni "RYMI" wersja angielska (6) .

Pozdrawiam

PS
    Odpowiadam na prośbę Moderatora
    (Bardzo prosimy o kliknięcie na Odpowiedź w danych temacie i opisanie czy problem został rozwiązany oraz w jaki sposób)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z przestrojeniem fonii w telewizorze WELLTECH model 40621 wyposażonym w układ TDA8944 oraz procesor ST92195C7B1/MBS i MSP3411G. Głównym problemem jest brak dźwięku w głośnikach, mimo obecności szumu na słuchawkach, który pochodzi z układu MSP3411G, a nie ze wzmacniacza mocy. Próby wejścia w tryb serwisowy w celu zmiany systemu fonii (z 6.5 na inny) nie powiodły się, mimo stosowania standardowych kodów (4725) i metod (wciśnięcie przycisku INSTAL, menu programowania). Procesor jest multisystemowy, ale menu systemu jest zablokowane na ustawieniu I. Wskazano, że fonia powinna być podłączona do 58 nogi procesora MSP. Jako alternatywę zaproponowano zastosowanie konwertera fonii, który przesuwa pasmo fonii z 6,5 MHz na 5,5 MHz, co jest rozwiązaniem stosowanym w telewizorach jednoukładowych bez możliwości podłączenia generatora fonii. Ostatecznie, z powodu braku dostępu do trybu serwisowego i presji czasu, zastosowano fonie RYMI w wersji angielskiej (6.0 MHz), podłączając wyjście do filtra SAW, co rozwiązało problem dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA