logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] WD Scorpio Blue 500GB nie wykrywany, błąd inicjalizacji po upadku

krystian2409 15 Cze 2018 02:54 1260 4
REKLAMA
  • #1 17277185
    krystian2409
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Jestem posiadaczem zewnętrznego dysku WD5000BEVT-00A0RT0 (WD Scorpio Blue 500GB). Wszystko było w porządku do momentu aż dysk upadł. Podniosłem go, podłączyłem do laptopa, było w porządku. Ale za 3 razem przestało wykrywać dysk. Migawka na dysku zewnętrznym się świeci po podłączeniu, w eksploratorze plików dysk nie jest wykrywany, w zarządzaniu dyskami widać go ale nie można zainicjować.

WD Scorpio Blue 500GB nie wykrywany, błąd inicjalizacji po upadku

Nie mogę przydzielić litery dysku. Próbowałem odinstalować urządzenie, zainstalować ponownie ale nie pomogło. Odpaliłem HD Tune, screeny z health,info,error scan poniżej.

Benchmark - read error,test aborted, nie znajduje żadnych plików w folder usage.
    Próbowałem coś zdziałać programem Recuva ale wyskakuje błąd po skanowaniu wszystkich dysków:

Potem spróbowałem program testdisk. Po wybraniu uszkodzonego dysku, wybrałem partition table INTEL, potem opcję Analyse. Wyszedł read error.

Jeszcze czytałem o DMDE ale pracuje w kółko przy próbie znalezienia partycji na uszkodzonym dysku, po wybraniu opcji żeby ignorował błędy.

W tym momencie moje pomysły się skończyły. A są na tym dysku dość ważne dla mnie dane, proszę poradźcie coś co pomogłoby mi odzyskać te pliki.
  • REKLAMA
  • #2 17277188
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    krystian2409 napisał:
    dysk upadł

Jeżeli zależy ci na odzyskaniu danych, to przestań go katować czymkolwiek w domu, bo zapiłujesz platery i nawet lab ci tego nie odzyska. Masz poważne uszkodzenia mechaniczne i w domu nic z tym nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #3 17277245
    krystian2409
    Poziom 10  
    Dziękuje za diagnostykę. Z tego co mówisz, to jedyną możliwością jest oddanie dysku do firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych? Z tego co widziałem to ceny sięgają nawet do 2 koła .. tak, wiem, zależy kto na ile swoje dane wycenia. Dlatego chciałbym móc odzyskać te dane konkretnymi radami od Was. Może ktoś jeszcze ma pomysł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17277352
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam
    Najpierw robisz wszystko żeby dysk zakatować i dane utracić definitywnie ( jak napisał poprzednik ) a potem szuksz pomysłów.
    Na przyszłość to po upadku dysku trzeba było odczytać SMART i zrobić kopię posektorową ( jeżeli były na dysku ważne dane ) najlepiej programem ddrescue a nie robić jakieś skanowania i katować dysk programami do odczytu danych.
    W tej chwili już nic nie zrobisz w domu a tylko pogorszysz sytuację bo każde włączenie tego dysku powoduje dalsze uszkodzenia.
    Profesjonalna usługa odzysku danych kosztuje ale nic na to nie poradzisz. Oczywiście firmy odzyskujące nie odzyskają danych z fizycznie uszkodzonych sektorów. Gdybyś postąpił tak jak się powinno postępować po upadku dysku to problemu by nie było.
    Pozdrawiam
  • #5 17278181
    krystian2409
    Poziom 10  
    Dziękuje za rade, następnym razem będę miał świadomość jak postępować w takim przypadku. Odzyskałem trochę danych (15%) przez DMDE ale ostatecznie oddałem dysk do laboratorium. Już trudno, co ma być to będzie ale i tak jestem zły na maksa.

Pozdrawiam, temat zamykam.
REKLAMA