logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3200 po zalaniu nie wykrywa karty SIM - co sprawdzić?

tino2003 23 Sie 2005 15:48 1440 7
REKLAMA
  • #1 1757741
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Nie widzi karty sim, telefon był zalany. Nie mam wanienki ale wymyłem spirytusem, nie mam HA więc nie grzałem, wgrałem full flasha telefon się obudził tylko nie widzi karty sim, proszę o jakieś sugestie, co to może być.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #2 1757908
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 237
    coz doradzic. jak nie masz hota to pewnie filtra sim nie podlutujesz.
  • REKLAMA
  • #3 1757953
    tino2003
    Admin grupy GSM
    No właśnie, fonek powędruje do kumpla z HA. A to może być wina tego filtra?
  • #4 1757974
    Strunawrx
    Poziom 18  
    Cytat:
    coz doradzic. jak nie masz hota to pewnie filtra sim nie podlutujesz.

A gdzie na płycie jest ten filtr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1758015
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 237
    Cytat:
    A to może być wina tego filtra?

jezeli to samoistne uszkodzenie poz alaniu to na moj gust ok 80% szans ze to to. no chyba ze jakies mechaniczne uszkodzenie (np wyrwane gniazdo z padami).
  • #6 1758039
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Dzięki za podpowiedź, fonek pójdzie do grzania i myślę że wstanie. Mechanicznych uszkodzeń nie ma bo płytka wygląda jak pupa niemowlaka, telefon ma 2 m-ce.
    pozdr
  • Pomocny post
    #7 1759418
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    grzanie R388 nie dawało dobrych efektów-przynajmniej u mnie.Zawsze musiałem go podnieś ,przeczyścić,podlutować pady i postawić.Trochę mnie zdziwiło że nie posiadasz wnienki a zwłaszcza gorącego powietrza.Na Twoim przykładzie widać najlepiej że wpierw wiedza ma znaczenie a potem sprzęt.Moim zdaniem wannę można ostatecznie sobie darować lecz Hot Air to naprawdę jest to już tanie(np allegro) i kup sobie.
    Oczywiście nie będzie to stacja z prawdziwego zdarzenia ale i tak b.pomocna.
    pozdrawiam...ftb
  • REKLAMA
  • #8 1759786
    tino2003
    Admin grupy GSM
    To się zgadza wiedzy już trochę mam i ze sprzętem też nie było by problemu tylko jest problem bo nie widzę na jedno oko i napewno nie będę nigdy robił HW więc HA jest mi zbędny ale wanienkę to sobię kupię. SW robię w sumie też od nie dawna, chociać nie miałem takiego zamiaru i na początku woziłem wszystko do kumpli ale jak raz zobaczyłem że naprawa CS może trwać 5min. i można za to wziąść 40-50 zł. to postanowiłem kupić trochę sprzętu i zaczołem robić no ale na HW problem ze wzrokiem mi nie pozwoli. Dzisiaj ta nokia jedzie na HA i zobaczymy co z niej będzie. Dzięki za wasze wypowiedzi.
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3200 po zalaniu nie wykrywa karty SIM mimo wgrania pełnego flasha i oczyszczenia spirytusem. Problem najprawdopodobniej dotyczy uszkodzenia filtra SIM na płycie głównej, co jest typowe przy uszkodzeniach po zalaniu. Brak mechanicznych uszkodzeń gniazda SIM potwierdza, że przyczyną jest element elektroniczny. Naprawa wymaga podgrzewania (hot air) i ewentualnego podlutowania filtra SIM, co jest trudne bez odpowiedniego sprzętu i umiejętności. Użytkownik planuje oddać telefon do serwisu z hot air, a także rozważa zakup wanienki do czyszczenia. Wskazano, że samo grzanie elementu R388 bez podnoszenia i czyszczenia nie przynosi trwałych efektów. Wiedza i sprzęt są kluczowe do skutecznej naprawy, a hot air jest rekomendowany jako podstawowe narzędzie do takich napraw, mimo że nie każdy musi go używać ze względu na ograniczenia zdrowotne lub sprzętowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA