logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Toshiba Qosmio bez systemu, instalacja systemu, czarny ekran z kreską.

Amator_Googli 18 Cze 2018 23:32 597 3
REKLAMA
  • #1 17285139
    Amator_Googli
    Poziom 2  
    Witam, znajomy dał mi do zrobienia swojego laptopa marki Toshiba Qosmio harman/kardon.
    Otóż problem wygląda tak: System nie działa i nie jestem w stanie dostać się do BIOS. Płytkę instalacyjną od Windows Vista Home Premium 32 bit po włożeniu do odtwarzacza CD, nic się nie dzieje poza krótkim "Odczytaniem" istnienia w napędzie płyty.
    Odzyskanie danych jest drugorzędnym tematem, liczy się, aby był w pełni funkcjonalny.
    Jak uruchamiam komputer pokazuje mi się Ekran ładowania Qosmio Intel, po czym pojawia się czarny ekran z migającą kreską w lewym górnym rogu.
    Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17285365
    Vonhaiklei
    Poziom 6  
    Można spróbować wgrać Windows przez USB (bootable usb - disk).

Należy pobrać plik .iso Windowsa ze strony Microsoftu i wgrać na usb darmowym programem, do tego przeznaczonym. Na przykład http://rufus.akeo.ie

Gotowe usb wtykamy w port, gdy komputer jest wyłączony i po włączeniu klikamy esc, f1, f10 albo inny klawisz f - opcji jest kilka, zależą od modelu.

Warto spróbować.
  • REKLAMA
  • #3 17285382
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1450
    Wchodzisz do biosu Toshiba - [Esc], [F1], [F2].
    Wybierasz bootowanie z napędu, zatwierdzasz i startujesz z instalacją.
  • #4 17285485
    Amator_Googli
    Poziom 2  
    olador, jak wspominałem wcześniej Nie jestem w stanie dostać się do BIOS. Próbowałem wielu możliwości, gdyby można było dostać się do BIOS, to już dawno bym załatwił sprawę.

Co do opcji z USB, jutro się tym zajmę i napiszę, czy to rozwiązało problem. Dzisiaj nie mam na to niestety czasu.
REKLAMA