logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konica minolta bizhub C253 - wyskakuje kod 2152. Założony nowy pas transferowy.

apaj23 19 Cze 2018 12:32 2034 7
REKLAMA
  • #1 17284562
    apaj23
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam
    W kserokopiarce konica minolta bizhub c 253 wyskakuje kod c 2152.
    założony nowy pas ,na poprzednim tez wyskakiwał kod.
    Doczytałem ,że może to być wina podgiętego czujnika napięcia pasa.
    Gdzie on się znajduje?
    pomocy
  • REKLAMA
  • #2 17284845
    marcin4
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Na tylnej ścianie. Maszyny.
    Musisz rozkręcić prawie cały tył, dużo kręcenia.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 17285329
    apaj23
    Poziom 8  
    Rozkręciłem tył kopiarki zająłem płytę i pod płytą JEST jeden czujnik do odkręcenia. Trochę na nim smaru Ale wygląda że to nie ten chyba
  • #4 17285484
    marcin4
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Na wysokosci pasa. Patrzac na tyl bardziej z prawej strony ale chyba jeszcze trzeba napedy sciagac.
    Nie pmietam doladnie.
    Powodzenia
  • #5 17285871
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Z tego co pamiętam to przyczyną może być zbyt długa śruba którą przekręcasz blokadę pasa po wewnętrznej stronie. Taki niby drobiazg a potrafi namieszać ... Silnik od napędu wyeliminowałeś ?

C.
  • REKLAMA
  • #6 17286132
    apaj23
    Poziom 8  
    Witam
    Nie wiem juz gdzie szukac , zdjąłem tył ,niewiele widać.
    Wspominał ktoś o silniku napędu. \\\czy to może być przyczyna kodu 2152?
  • REKLAMA
  • #7 17286185
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Żeby dostać się do napędu musisz zdemontować płyty z tyłu maszyny. Trochę rozbierania jest ... Tu masz dokładny opis co może być przyczyną tego błędu :

Konica minolta bizhub C253 - wyskakuje kod 2152. Założony nowy pas transferowy.

C.
  • #8 17313236
    apaj23
    Poziom 8  
    Zamówiłem serwis ponieważ rozbieranie kopiarki i składanie w poszukiwaniu problemu nic nie dało.
    Problem okazał się banalny. Wada konstrukcyjna pasa transferowego.
    Plastik , który wchodzi w czujnik napięcia pasa jest w niektórych pasach źle wycięty i nie funkcjonuje. Należy ramię metalowe na którym umieszczony jest biały plastik lekko odgiąć.
    I to tyle w temacie. Oba pasy , które wcześniej pokazywały ten błąd działają.
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z kodem błędu C2152 w kserokopiarce Konica Minolta Bizhub C253, który pojawia się mimo wymiany pasa transferowego. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone czujniki napięcia pasa lub zbyt długa śruba blokady pasa. Po rozkręceniu tylnej części urządzenia, jeden z użytkowników odkrył, że problem wynikał z wady konstrukcyjnej pasa transferowego, gdzie plastikowy element wchodzący w czujnik był źle wycięty. Po delikatnym odgięciu metalowego ramienia, oba pasy zaczęły działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA