logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizhub c353 błąd c-2152 czy na pewno wymiana pasa transmisyjnego pomoże?

sidcom_ 11 Paź 2011 23:51 6131 12
REKLAMA
  • #1 10018003
    sidcom_
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Bizhub jak wyżej przebieg 190tys już po raz kolejny wyświetla mi błąd c-2152, poprzednim razem pomógł demontaż pasa transmisyjnego i czyszczenie z resztek tonera. Znalazłem info że można oszukać czujnik wykrywający stan wyciągnięcia pasa ścinając plastik(tak żeby myślał, że jest mniej wyciągnięty), ale nic nie pomaga. POMOCY bo nowy 1200pln i nie wiadomo czy pomoże. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10018950
    RamDoctor
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Wymiana transfera nic ci nie pomoże.Jest to błąd opuszczania i podnoszenia rolek transferowych w module transfera.
    Kopiarka nie widzi pozycji tych rolek,odpowiedzialny jest za to czujnik optyczny.
    Możesz mieć broblem z tym czujnikiem lub ze sprzęgłem które odpowiedzialne jest za podnoszenie i opuszczanie rolek w transferze
  • REKLAMA
  • #3 10020353
    sidcom_
    Poziom 9  
    Próbowałem zlokalizować czujnik optyczny, o którym piszesz widzę 2 szt pod pasem zaraz na jego początku, ale to pewnie nie o nie chodzi, wszystko co wyglądało na czujnik przetarłem bez większych efektów. Wciąż wita mnie komunikat trouble code c-2152, gdyby ktoś miał namiary na instrukcję serwisową będę strasznie wdzięczny póki co chciałem się dobrać do napędu podnoszenia rolek bo w samym pasie wszystko działa ok. podnosi/opuszcza ale bez instr. mogę porozbierać dużo za dużo no ale jak nie będzie wyjścia tak uczynię, a może jest jakiś sposób na zawężenie kręgu poszukiwań.
  • REKLAMA
  • #4 10020521
    mikedev
    Poziom 13  
    ramdoctor dobrze pisze, otwarcie przednich drzwi nie kasuje błędu ?
    jeżeli sprzęgło to trzeba zwalić płytę i powielacz, czujnik powinien być na tylnej ścianie gdzieś w okolicy żółtego bębna,
  • #5 10020555
    jachu_p
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Prawie na pewno jest to czujnik docisku pasa transferowego. Zazwyczaj wystarczy dogiąć blaszkę na której znajduje się ramię aktywujące czujnik tak żeby było bardziej w poziomie ale żeby do niego się dostać trzeba rozebrać cały tył kopiarki.
  • REKLAMA
  • #6 10021139
    sidcom_
    Poziom 9  
    Otwieranie przednich drzwi nie kasuje błędu. RamDoctor pisał, że czujnik optyczny sprawdza stan rolek transferowych (opuszczone bądź podniesione) a ja tam widzę tylko mechaniczny czujnik ten na tylnej ścianie w okolicy żółtego bębna. W zapędzie zamówiłem pas transmisyjny, jutro będzie. Jak nie pomoże to dobiorę się do tego mechanicznego czujnika na tylnej ścianie ale trochę dużo tam rozbierania; jakieś inne pomysły...
  • #7 10021239
    jachu_p
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Widzisz ramię które aktywuje czujnik optyczny o którym pisał RamDoctor.
  • #8 10021279
    sidcom_
    Poziom 9  
    Ja cały czas sądziłem, że to czujnik mechaniczny lub elektromagnetyczny ale jeśli optyczny to OK.
  • #9 10021464
    mikedev
    Poziom 13  
    sam pas raczej nie rozwiąże problemu, przeważnie kasowany pas robi drugi LIVE i niem takich historii.
  • #10 10021538
    sidcom_
    Poziom 9  
    Wymianę pasa polecił mi gość, który sprzedał mi drukarkę 3-mc temu. Zrobiłem 56tys wydruków i stanęła (musztarda po obiedzie kurier w drodze)
  • #11 10023375
    sidcom_
    Poziom 9  
    Wymiana pasa NIE POMOGŁA
  • #12 10032290
    sidcom_
    Poziom 9  
    Próbowałem dobrać się do czujnika od tyłu zdjąłem płytę a czujnika wciąż nie widać poza tym wydaje się być w całości plastikowy i nie bardzo wiem co tam podginać puki co odpuściłem. Miałem chwilę nadziei kiedy poskładałem, poczyściłem pędzelkiem na jakieś 15 min ruszyła ale 50 wydruków w czerni i znów to samo bo w kolorze w ogóle nie szło taki pasek koloru drukował się z brzegu a na pozostałej części strony tylko zarys tego co tam miało być, faktycznie wydaje się że problem jest niewielki, ale jest.
  • #13 10042149
    sidcom_
    Poziom 9  
    Czyszczenie sprężonym powietrzem przywróciło KM do życia od wczoraj ok 5000 wydruków i jest ok. Temat do zamknięcia miejmy nadzieję że jeszcze wielu użytkownikom Koniki Minolty pomogliśmy. Pozdrawiam

Dodano po 23 [minuty]:

Co do wymiany pasa to raczej nie była bezzasadna ponieważ na starym nie działa i wciąż wyświetla błąd, może przesadziłem z przycinaniem (plastików) .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Bizhub C353, która po 190 tys. wydruków wyświetla błąd C-2152. W przeszłości demontaż pasa transmisyjnego i jego czyszczenie pomogły, jednak obecnie problem powraca. Użytkownicy sugerują, że błąd może być związany z czujnikiem optycznym lub mechanicznym, odpowiedzialnym za wykrywanie pozycji rolek transferowych. Wymiana pasa nie przyniosła oczekiwanych rezultatów, a czyszczenie sprężonym powietrzem przywróciło funkcjonalność na krótko. Użytkownik planuje dalsze próby z czujnikami, ale obawia się skomplikowanej demontażu urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA