logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange Funbox 3.0 + router Asus DSL-N55U

marti_5 20 Cze 2018 09:03 10140 6
REKLAMA
  • #1 17286148
    marti_5
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam.
    Od ponad 4 lat jestem bardzo zadowolony z posiadanego routera Asus DSL-N55U. W pokryciu WiFi dużego kilkukondygnacyjnego domu pomaga mi Asus RP-AC55. Ponieważ zmieniam usługę neostrada Orange 20Mb na Orange Światłowód 100Mb to w obecnej konfiguracji router stanie się dla mnie bezużyteczny. Po pierwsze, że Orange daje router z 4xLAN i WiFi a po drugie że mój router Asus nie posiada wejścia WAN.
    Nie pisałbym jednak tego postu, gdyby nie było "ALE" ;-)
    Ponieważ Orange do usługi dostarcza router który ma w sobie wbudowany terminal optyczny (światłowód jest podłączany bezpośrednio do FunBox'a), nie będę mieć możliwości aby korzystać wyłącznie z własnego routera. Ponieważ bardzo zależy mi zdalnym zarządzaniu moją siecią po VPN, a także na możliwości konfiguracji jakie Asus znakomicie mi umożliwia, dlatego oczywiście najprościej byłoby sprzedać obecny router i wymienić np. na RT-AC68U i podłączyć go do Funbox'a.
    Dlatego mam taki plan:
    W Funbox'ie (z adresem 192.168.1.1) wyłączę WiFi i podłączę do niego tylko dekoder TV Orange po LAN. DHCP będzie włączone i ustawione na pulę 192.168.1.100-199). Pod drugi LAN ze stałym wewn. adresem 192.168.1.2 podłączyłbym router Asus (DHCP wyłączone). Na nim realizowałbym pozostały ruch i całe zarządzanie LAN oraz WiFi.
    I teoretycznie to powinno działać. Tylko jak w takiej sytuacji podłączyć się po VPN do Asusa, kiedy nie będzie on pierwszy tylko drugi za Funbox'em? Jak spowodować, aby Funbox był "przeźroczysty" a Asus widoczny w sieci z przydzielonym publicznym dynamicznym IP (to które dostanie Funbox). To jest niezbędne, aby serwer Asus (na którym mam domenę VPN) widział router w sieci, abym mógł się z nim łączyć po VPN niezależnie od przydzielonego dynamicznego IP. Wiem, że zarządzanie Funbox'em można też realizować przy pomocy jednego z 4 darmowych serwisów (np. no-ip), ale nie tylko o to mi chodzi. Przebywając zagranicą, mogę bez problemu połączyć się z moim Asusem i następnie dalej realizować połączenia w ramach "polskiej" sieci dostając się na strony np. sport.tvp albo korzystać z usługi Orange TV Go (które dostępne są tylko w naszym kraju).

Mam jeszcze jedno pytanie - czy na pewno muszę sprzedać posiadany obecnie router Asus DSL-N55U?
    Czy jest jakaś możliwość, aby 1 z 4 portów LAN zmienić na port WAN, abym mógł dalej cieszyć się ze znakomitych funkcji routera a przede wszystkim możliwości zarządzania nim po VPN?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17286251
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Każ im dać sobie Funbox 2.0+ONT. Wtedy wywalasz Funboxa i masz swój router. Nie wiem jak z TV. Router musi mieć opcje ustawienia VLAN na WAN. Ewentualnie podłączasz Asusa pod Funboxa LAN-WAN, Asus dynamiczny adres na WAN, w Funbox robisz DMZ na IP WAN Asusa i wyłączasz w nim WiFi. I Asus będzie dostępny z zewnątrz. Poszukaj w Asusie czy nie ma opcji zmiany jednego z portów LAN w WAN.
  • REKLAMA
  • #3 17286295
    marti_5
    Poziom 10  
    ONT osobno ze starszym modelem Funbox 2.0 Orange już nie daje. Dowiedziałem się, że takie bezpośrednio podłączenie do ONT innego routera, gwarantuje problemy z uruchomieniem TV oraz VOIP.

Wsparcie Techniczne Asus poinformowało mnie, że jeśli chcę dalej zarządzać routerem Asus po VPN, to:
    "wymaga to adresu publicznego na porcie WAN. Warto skontaktować się ze wsparciem technicznym Orange z zapytaniem czy jest możliwe uzyskanie publicznego adresu na porcie WAN w ruterze podłączonych do Funboxa - taka funkcjonalność nazywa się Half Bridge".

Czyli opcja z pozostawieniem DSL-N55U z zachowaniem zarządzania po VPN jest definitywnie przesądzona. Muszę dokupić inny router z portem WAN.
    Podejrzewam, że o opcji Bridge na Funbox to mogę pomarzyć, więc pozostanie to co napisał @makosuu, odnośnie podłączenia WAN (nowy) Asus do LAN Funbox i ustawienie DMZ na IP WAN Asusa.
    Mam nadzieję, że to rzeczywiście pozwoli na zarządzanie nim po VPN i będzie widoczny w sieci z dynamicznym adresem publicznym.

A jak mam mojego obecnego Asusa sprzedać za nędzne pieniądze, to lepiej jak wykorzystam go wyłącznie jako Access Point jeszcze bardziej wzmacniając zasięg internetu w domu, podłączając go do Funbox'a LAN -> LAN, wyłączając serwer DHCP w Asusie.
  • REKLAMA
  • #4 17286327
    makosuu
    W Funboxie trybu mostu nie będzie raczej nigdy. Jedyna opcja to DMZ na Asusa. Asus nie będzie miał publicznego adresu ale będzie dostępny z internetu.
  • #5 17286377
    marti_5
    Poziom 10  
    Ale jak się do Asusa dostanę, skoro on się nie będzie prezentował w sieci publicznym IP?
    Skąd moja domena na asuscomm.com będzie wiedziała jak się do niego podłączyć?
  • REKLAMA
  • #6 17286393
    makosuu
    Jak zrobisz DMZ to wszystkie porty z Funboxa będą przekierowane na Asusa.
  • #7 17292304
    vito007
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    marti_5 napisał:
    ONT osobno ze starszym modelem Funbox 2.0 Orange już nie daje

Dają. Nie dalej jak w maju dostałem taki zestaw.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada router Asus DSL-N55U i planuje przejść na usługę Orange Światłowód 100Mb, co sprawia, że obecny router stanie się nieprzydatny z powodu braku portu WAN. Orange dostarcza router Funbox 3.0 z wbudowanym terminalem optycznym, co ogranicza możliwość korzystania tylko z własnego routera. Użytkownik rozważa sprzedaż DSL-N55U i zakup modelu RT-AC68U, aby podłączyć go do Funboxa. W odpowiedziach zasugerowano, aby wyłączyć WiFi w Funboxie, ustawić DMZ na IP WAN nowego Asusa oraz skontaktować się z Orange w celu uzyskania publicznego adresu IP na porcie WAN. Wskazano, że tryb mostu w Funboxie nie będzie dostępny, a DMZ umożliwi dostęp do Asusa z internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA