logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Asus DSL-AC88U z TV i internetem Neostrada Orange

Lejos44 12 Mar 2019 16:07 2091 2
REKLAMA
  • #1 17836966
    Lejos44
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam. Jeśli był gdzieś podobny temat, to przepraszam, ale nie widziałem.

Otóż przymierzam się do zakupu routera którego wymieniłem w temacie, bo potrzebuje w miarę uniwersalny, żeby działało na nim wszystko od VDSL po możliwość podłączenia światłowodu. Mam pewien problem, a raczej brak wiedzy, bo na żadnym forum nie zdołałem niczego się dowiedzieć. Aktualnie posiadam funboxa (który jest koszmarny) od Orange z internetem do 80 mb VDSL + TV, lecz będę to w najbliższym czasie zmieniać na wyższe prędkości po światłowodzie.
    Czytałem, że w poprzednim modelu DSL-AC68U jest możliwość skonfigurowania neta plus TV, i działa to wzorcowo z dekoderem którego posiadam. Ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji, czy da się tak samo skonfigurować AC88U. Czy ma ktoś jakąś pomocną wiedzę, czy po skonfigurowaniu będzie wszystko śmigać na tym modelu?
    Z góry dziękuje za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 17838219
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Pytanie, skoro router ma być z założenia pod światłowód to po co się pchać w rozwiązanie z wbudowanym modemem VDSL? DSL-AC88U obsłuży połączenie Internetowe przez port WAN, a więc będzie działać ze światłowodem o ile z nową usługą otrzymasz ONT + Funboxa 2.0.

Jeżeli otrzymasz tylko Funboxa 3.0 (czyli to co obecnie Orange wciska) to też będzie działać, ale będziesz też musiał korzystać z Funboxa, który nie posiada trybu bridge. Dekoder TV będzie musiał być wpięty do Funboxa, a nowy router będzie po prostu obsługiwać drugą podsieć.

1. Zastanów się, czy potrzebny Ci router z wbudowanym modemem. Przyszłościowo jest to raczej problem. Inną kwestią jest, czy potrzebny Ci aż taki router. :)

2. Ustal z Orange szczegóły nowej oferty. Lub najlepiej po prostu najpierw ją zamów. Gdyż, jeżeli nie uda Ci się na nich wymusić otrzymania oddzielnie urządzenia ONT. Tak czy siak skazany będziesz na Funboxa, tyle że nowszego.
  • #3 17838351
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Funbox 3.0 jest wyraźnie wydajniejszy od dwójki i jest to nie tylko kwestia posiadanego interfejsu WiFi ac 4x4, ale również większej ilości pamięci i mocniejszego procesora.
    W związku z powyższym, chyba lepiej będzie najpierw zapoznać się z nowym sprzętem i wtedy zastanowić się czy, i ewentualnie jak, dosztukowywać sieć.
    Nie jestem pewien, czy Asus pozwala na wpisanie dwóch VLAN ID pod telewizję. W TP-Linku jest taka możliwość.
REKLAMA