logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo T530 - Pisk o wysokiej częstotliwości z okolicy ekranu/inwertera

manfred18 20 Cze 2018 09:08 639 2
REKLAMA
  • #1 17286155
    manfred18
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witajcie.
    Mam problem z moim laptopem Lenovo ThinkPad T530.
    Kupiłem go około 2 lata temu. Wymieniłem w nim matrycę na ekran od LG (LP156WD1-TLD3), są to matryce zamiennie stosowane pomiędzy HP6570b, ThinkPadami, HP8570 itd. z tym samym złączem 40-pinowym.
    Matryca działała ok, ale jakieś pół roku temu u góry pojawiły się zaciemnienia (tak jakby co drugi, co trzeci rząd diód LED się wyłączył) czyli ekran jest podświetlony, ale są takie ciemniejsze plamki u samej góry (jakby ktoś zbindował matrycę, nie potrafię inaczej tego określić). Problem nieco się zmniejszył i używałem tego w takiej formie.
    W tym momencie jednak zauważyłem, być może było to wcześniej, że laptop wydaje dźwięk o wysokiej częstotliwości, który wydaje się dochodzić z okolic ekranu/inwertera. Nie jest to raczej pisk z płyty głównej, bo tam cewki w moim starym laptopie popiskiwały w różnym rytmie, nie tak jednostajnie.

Teraz się zastanawiam:
    a) padło podświetlenie matrycy i powoduje takie a nie inne piski i zachowanie inwertera
    b) pada inwerter i skutkuje to pogorszeniem podświetlenia matrycy.

Nie wiem po prostu czy kupić nowy ekran czy wziąć się na razie za wymianę inwertera na nowy. Nie znam się na sprawach elektronicznych pod takim względem czy to inwerter może spowodować takie zachowanie ekranu, z wymianą sobie poradzę.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17286187
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Matryca LED, więc o jakim inwerterze Ty piszesz? Na początek podmieniłbym dławik w przetwornicy zasilającej LED'y. Prawdopodobnie padło kilka diod w podświetleniu i przetwornica pracuje z innym obciążeniem co akurat w tym przypadku skutkuje piszczeniem cewki.
  • #3 17286209
    manfred18
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Przepraszam, tak jak pisałem, nie znam się na tym aż tak. Myślałem, że płytka tuż pod matrycą (pod ramką ekranu) to inwerter.
    Są zresztą sprzedawane części o numerze 04W6816 0B71319, oznaczone jako inwerter do T530.

Podejrzewam jednak, że faktycznie padła część diód i stąd piszczenie.
REKLAMA