logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo ThinkPad L540 – migotanie ekranu LED przy jasności poniżej 100%, PWM?

WidgetSW 03 Cze 2025 23:19 396 8
REKLAMA
  • #1 21569110
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam,
    miesiąc temu kupiłem używany laptop Lenovo ThinkPad L540. Do tej pory chodził bezproblemowo, ale od dwóch dni zaczęły się problemy z ekranem - zaczął on migotać przy każdej jasności poniżej 100%. Wygląda to tak, jak kiedyś przy kamerowaniu obrazu z CRT. Matryca ma podświetlenie LED, ale pewnie jej jasność jest sterowana za pomocą PWM, wszak to lap z 2014 roku. Czy to będzie wina wysychających kondensatorów w sekcji zasilania podświetlenia? Bo wygląda to tak, jakby siadła stabilizacja napięcia. Taki sam efekt mam jak włączę kamerkę i przyłożę ją blisko żarówki LED z Ali, która nie ma stabilizacji.
    Co ważne:
    - jest tak samo w każdej konfiguracji zasilania: zasilacz+aku, sam zasilacz i sam aku.
    - realnie okiem tych pasków tak nie widzę, bo to interferencja częstotliwości PWM i kamery, ale migotanie jest mocno zauważane, bardzo przeszkadza, szczególnie przy jasności ok. 50% i na szarym tle.
    - co ciekawe, sprawdziłem tą kamerką wiele różnych monitorów w pracy (stare z podświetleniem CCFL i nowsze LED) i żaden nie pokazuje nawet minimalnego migotania w kamerce.

Tutaj filmik - https://krakenfiles.com/view/VPaKiM9H5b/file.html
    lub https://imgur.com/KGSAEKf
  • REKLAMA
  • #2 21569413
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    @WidgetSW
    A komputer kupiłeś od osoby prywatnej czy od firmy?
    W jednym i w drugim przypadku masz prawo złożyć reklamację do sprzedającego.

Jeśli przez Allegro, załóż dyskusję ze sprzedającym.
  • #3 21569706
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Kupiłem od osoby prywatnej na allegro lokalnym i nie wydaje mi się, żebym mógł zgłosić reklamację. Chciałem się dowiedzieć, co może szwankować, że taki efekt ma miejsce. Ok. rok czasu szukałem biznesówki Lenovo ThinkPad/Dell Latitude na 4gen w super stanie, bo jestem wybredny i nie chce tych nowoczesnych lutowanych plastików, a nasłuchałem się, że te są niezniszczalne. No i znalazłem, wymieniłem i5 na i7 4/8 i wszystko chodziło cacy, matryce też tu mam FullHD, niestety TN, a teraz takie atrakcje się zaczęły. Ja to mam zawsze takie szczęście do używek :(
  • REKLAMA
  • #4 21569723
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    Miga przy pracy na samej bateri ?
    - czy przy pracy na zasilaczu (z pod. bateria)
  • #5 21569869
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    WidgetSW napisał:
    Tutaj filmik

The server is overloaded. Please try again later.
    I takie info, już kilkanaście godzin wisi.
    Wrzuć tu na serwer.
  • #6 21569946
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Cytat:
    Miga przy pracy na samej bateri ?

Masz w 1szym poście. Sprawdziłem to na samym początku, bo już wiele zasilaczy laptopowych naprawiałem, które miały wyschnięte kondensatory elektrolityczne na wyjściu, ale nigdy nie powodowało to problemów z migotaniem matrycy. Same lapy też działały na ogół stabilnie, jedynie cewki w sekcji zasilania CPU strasznie piszczały. U mnie zasilacz i aku są zdrowe.

Cytat:
    The server is overloaded. Please try again later. I takie info, już kilkanaście godzin wisi.

U mnie działa zawsze, masz coś z przeglądarką chyba albo blockerami. Masz imgura - https://imgur.com/KGSAEKf

Pobawiłem się tymi testami na Ufo Tests itp. i to ewidentnie wina PWM. Ale co najciekawsze, dziś po zabawie programem Iris Pro (iristech.co) sytuacja wróciła do normy, nawet po wyłączeniu programu i resecie jest lepiej. Zakładam jednak, że to zwykły zbieg okoliczności, bo wcześniej już też mu odbijało na chwile, a potem się normowało. Teraz jednak miałem migotanie przez całe 2 dni, różne rzeczy posprawdzałem i nic, więc pomyślałem, że sfiksował na amen.
  • REKLAMA
  • #7 21570330
    lisek
    Serwisant RTV
    Piszesz o zmianie cpu.
    Cytat:
    wymieniłem i5 na i7

Cytat:
    Lenovo laptop screen to flicker on Windows 10, 11:

Obsolete or corrupt display driver
    Wrong display settings
    Incompatible applications
    Outdated BIOS

- Link

Zewnetrzny monitor podlaczony pod VGA, miniDPort tez miga?

p.s
    Matryca Innolux N156HGE-EA1 ?
    Laptop ma tylko grafike z cpu.
  • #8 21570942
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Cytat:
    Piszesz o zmianie cpu.

Temat dogłębnie przestudiowałem przed zmianą, datasheet producenta jest oczywiście stare i nieaktualne. Wypytałem znajomych co siedzą w temacie, przeczytałem cały internet, i z tym modelem pracują bez problemu nawet najmocniejsze i7-48xxMQ i 49xxMQ o TDP 45W. Układ zasilania CPU i chłodzenie dają radę. Ja kupiłem słabszego 4710MQ. Tu bym problemu nie szukał. A to guide od Lenovo to standardowe procedury przy tego typu problemach. Już to dawno sprawdziłem.

Cytat:
    Zewnetrzny monitor podlaczony pod VGA, miniDPort tez miga?

No właśnie tego jeszcze nie miałem okazji i czasu sprawdzić, ale jak sytuacja będzie się powtarzać, to na pewno to zrobię. Ale jeśli to wina podświetlenia PWM matrycy, a wszystko na to wskazuje, to zewn. monitor będzie działał OK, bo ma swoje zasilanie.

Cytat:
    Matryca Innolux N156HGE-EA1 ?

Tak, dokładnie ta, sprawdziłem w AIDA64. Swoją drogą przy okazji zapytam - może idzie tu zamontować jakiś zamiennik IPS? Bo niestety to największa bolączka lapów z tamtego okresu - obraz z tych TN jest bardzo słaby. Ale wątpię, że się da to zrobić.

Cytat:
    Laptop ma tylko grafike z cpu.

Tak, tylko Intel HD Graphics 4600. Na tym mi zależało, żadnego dedyka (kolejne potencjalne problemy), to lapek do pracy, neta i multimediów, a nie do grania.

P.S. Proszę powiedzcie mi jedno - czy napięcie zmodulowane PWM (wybrana jasność) jest generowane jeszcze na płycie mobo i gotowy sygnał leci kabelkiem do matrycy, czy jest tworzone dopiero gdzieś w driverze (inverterze?) matrycy, czyli do matrycy leci napięcie stałe 20V z głównej linii i w niej jest dopiero tworzone napięcie PWM odpowiadające ustawionej jasności? No ja skończyłem edukację na matrycach CCFL z osobnym, zewn. inverterem :)
  • REKLAMA
  • #9 21571568
    lisek
    Serwisant RTV
    Trzeba spojrzec w SM

Lenovo Thinkpad L540 > plyta od Wistron : LPD-1/ 12290-1M
    * (projekt 48.4LH01.01M )
    * CPU/PCH: Intel Haswell/Lynx Point
    GPU: UMA or DIS (nVidia N14M-GE)
    kbc: NPCE985P

oraz byl
    Thinkpad L540 od Wistron (LPD-1 MB/ 12290-2 (48.4LH03.021)
    FRU 00HM558
    *.boardview byl na (https://www.badcaps.net/forum)

Ten model Lenovo byl na tej ( podobnej ) pcb. (zal.)
    Załączniki:
    • Lenovo B590 LB59A 12290-1 Schematic Diagram.zip (1.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Lenovo ThinkPad L540 z matrycą LED zaczyna migotać przy jasności poniżej 100%, co przypomina efekt PWM widoczny przy nagrywaniu kamerą. Problem występuje niezależnie od źródła zasilania (akumulator, zasilacz, oba jednocześnie). Migotanie jest szczególnie uciążliwe przy około 50% jasności i na szarym tle. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie sekcji zasilania podświetlenia, np. wyschnięte kondensatory, jednak zasilacz i bateria są sprawne. Testy zewnętrznego monitora nie zostały jeszcze wykonane, ale zakłada się, że problem dotyczy wyłącznie matrycy i jej sterowania PWM. Model matrycy to Innolux N156HGE-EA1, a laptop wyposażony jest w procesor Intel Core i7-4710MQ (Haswell) z grafiką Intel HD. Próby użycia oprogramowania Iris Pro poprawiły sytuację tymczasowo. Płyta główna to Wistron LPD-1 (projekt 48.4LH01.01M lub 48.4LH03.021). Dyskusja sugeruje, że migotanie jest typowe dla sterowania jasnością przez PWM w starszych laptopach i może być trudne do naprawy bez wymiany matrycy lub zastosowania zewnętrznego monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA