logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić urwany czerwony kabelek przy wtyczce w robocie odkurzającym?

kasiulks 20 Cze 2018 23:08 678 5
  • #1 17287750
    kasiulks
    Poziom 2  
    Hej!

zostałam oszukana przez sprzedawcę i kupiłam robota odkurzającego, w którym okazało się, że nie działa jedno koło. Jako, że wydałam na to nie aż tak wielką sumę, jak na coś takiego (zepsutego), to pomyślałam, że rozkręcę i zobaczę o co biega. No i znalazłam chyba (oby tylko to) przyczynę. Jeden czerwony kabelek przy wtyczce został urwany (?) przy wtyczce, tak jak na zdjeciu. Przepraszam za jakość, ale
    ciężko to uchwycić. Teraz pytanie - co mogę z tym zrobić? Kupić nową wtyczkę, uciąć kabelki i od nowa je tam umieścic? Kabelki trzyma jakaś guma, resztki czerwonego z wtyczki nie potrafię chyba wyciągnąć.

Jak naprawić urwany czerwony kabelek przy wtyczce w robocie odkurzającym?

Przepraszam za tak banalne pytanie, jednak z kabelkami jedynie miałam doczynienia w sytuacjach, kiedy trzeba było coś przylutować, co nie odpadło :D
  • Pomocny post
    #2 17287789
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2359
    To jest dość standardowa wtyczką, pin powinien dać się wyciągnąć po lekkim podważeniu tej plastikowej plytki, ta guma to pewnie klej na ciepło, przesmarowanie go izopropanolem w znacznym stopniu ułatwia usunięcie.
  • Pomocny post
    #3 17287793
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 735
    Witam.Na pewno do tego bedzie potrzebna lutownica,cyna z kalafonia np.1,5mm.Potrzeba teraz przy wtyczce oczyscic kabelek z reszty izolacji jakims ostrym przedmiotem uwazajac aby nie obciac srodka.Naniesc cyne na wystajacy drucik.I tak samo analogicznie urwany kabelek na dlugosci okolo 2-3mm i naniesc cyne lutownica.Zapomnialem ze dobrze by bylo miec taka koszulke termokurczliwa troszke wieksza od srednicy kabelka o dlugosci okolo 2 cm i nasunac po oczyszczeniu i naniesieniu cyny na kabelek ten dluzszy by koncowka wxstawala jakies 5mm i lutownica polaczyc obydwa konce uwatajac by nie nagrzac koszulki termokurczliwej ,co utrudnilo by jej przesuniecie na miejsce polaczenia w celu wytworzenia izolacji.do tego mozna uzyc malej zapalniczki w celu podgrzania koszulki i zacisniecia jej na przewodzie.Oczywiscie wszystkie operacje wykonujesz przy calkowicie odlaczonym zasilaniu urzadzenia.
  • Pomocny post
    #4 17287794
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 984
    Umiesz lutować ?? To spróbuj przylutować do pozostałości kabelka we wtyczce, najpierw musisz pobielić cyną tą resztkę.
    Drugi druciarski sposób, starczy kabelka by kawałek odizolować i goły przewód włożyć go z drugiej strony w dziurkę i dopiero wpiąć do "gniazdka" ?
    kasiulks napisał:
    resztki czerwonego z wtyczki nie potrafię chyba wyciągnąć.
    Reszta wraz z konektorem, blaszką we wtyczce, blokowana jest zatrzaskiem - albo konektor ma blaszkę do wciśnięcia, albo blokada/ząbek jest w plastyku wtyczki, podważyć lub wcisnąć. Ciężko tu zobaczyć, ale wyjęcie konektora z wtyczki i przylutowanie do kabelka byłoby najlepszym rozwiązaniem.

Jeszcze jedno, ta wtyczka z kabelkami jakoś się rusza, wygina, bo to koło > urwało się, bo koło skręca i całość się rusza ?
  • #5 17287802
    kasiulks
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo ! Jutro postaram się podziałać, sprzęt potrzebny mam , więc może się uda :)
  • Pomocny post
    #6 17287812
    Rastko2015
    Poziom 13  
    Ocena: 60
    Witam, widzę, że kawałek tego czerwonego kabelka wystaje jeszcze z wtyczki. Może uda się to delikatnie odizolować i zlutować. Ewentualnie podejdź do jakiegoś elektronika to Ci to ogarnie, a może nawet będzie miał taką wtyczkę lub cały kabel. Możesz też zrobić kilka dokładniejszych zdjęć i podejść do sklepu elektronicznego to Ci dadzą cały kabel.

Mi to wygląda na wtyczkę DF13 5pin, ale nie jestem pewien.
REKLAMA