logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Chieftec model: GPS-500A8 - Po przepięciu, włącza się i wyłącza

arkolesz 21 Cze 2018 15:55 1068 4
REKLAMA
  • #1 17288689
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Chieftec model: GPS-500A8 - Po przepięciu, włącza się i wyłącza
    Komputer z uszkodzonym zasilaczem wskutek przepięcia (podobno poszła "siła" na linię 230V - nie wiem jak, nie pytałem, w sumie to nie jest ważne). Spalony bezpiecznik i warystor. Warystor wymieniony, zamiast bezpiecznika podłączyłem żarówkę i zabrałem się za testy.

Żarówka po włączeniu zasilacza świeci, zasilacz uruchamia się, podając napięcia w granicach norm, jednak co chwile włącza się i wyłącza. Nie wydaje żadnych odgłosów, nie cyka, nie piszczy - po prostu napięcia wzrastają i maleją, wentylator rozkręca się i przestaje się obracać.

Bez obciążenia i z obciążeniem dzieje się to samo, jednak zmienia się długość cykli włączania oraz wyłączania. Jakie elementy sprawdzać jako kolejne?
  • REKLAMA
  • #2 17288807
    Rastko2015
    Poziom 13  
    Ocena: 60
    Sprawdź wizualnie wszystkie elementy w środku. Zwróć szczególnie uwagę na kondensatory, czy nie są wylane/wypukłe. Raz miałem podobną sytuację tylko, że z zasilaczem zamontowanym w komputerze. Po włączeniu natychmiastowy reset. Wymiana kondensatorów pomogła.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17288819
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17288875
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 712
    eurotips napisał:
    Chyba ta szeregowa żarówka tu miesza,
    jest za małej mocy, podłącz bez niej skoro już usunąłeś zwarcie na mostku.

Mam kuzyna, dobrego budowlańca. Ale elektryki się dosłownie boi. Remontował u siebie dom. Coś tam poodłączał, później podłączył z powrotem i...
    Jak dzieciak w pokoju zapalił światło, to dopiero mógł korzystać z komputera :)
    Ja pojechałem do niego naprawiać kompa i jednocześnie przyszedł do niego sąsiad, kolega elektryk. Się okazało, ze przez żyrandol gniazda zasilił. Ale objaw był taki sam :)
    Więc wywalenie żarówki może zdecydowanie usunąć problem.
  • #5 17288904
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    O głupi ja, bojaźliwy...

Zastąpienie żarówki bezpiecznikiem faktycznie pomogło. :D
REKLAMA