logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet 717 2T - Nie odpala mimo czystego gaźnika i dobrej iskry.

damiano20017 21 Cze 2018 19:02 2832 5
REKLAMA
  • #1 17288992
    damiano20017
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam, pisze z pewnym problemem dotyczącym mojego skutera Rometa 717 w 2t mianowicie Skuter bezawaryjny przejeździłem nim już wiele tysięcy kilometrów i zawsze odpala z pierwszego kopa, aż tu nagle ostatnio pojechałem nim i zgasiłem, poszedłem robić swoje sprawy i przychodzę i tu moje ździwienie skuter nie odpala, pokopałem z 20 razy dalej nic, wpadłem na pomysł szybkiego wyciągnięcia gaźnika i sprawdzenia stanu drożności dysz, okazało się że są idealnie czyste, iskra była taka jak należy no ale jak go zamontowałem po 30 minutach to jakoś za 15 razem skuter odpalił i chodził już normalnie i dynamika została ta sama, no dobra mówię może jakaś woda w paliwie była lub jakiś paproch którego nie zauważyłem ale wczoraj znów miałem problem z odpaleniem ale jak już odpalił i dojechałem tam gdzie chciałem to znów problem nie mogłem odpalić 20-30 kopów i znów normalnie, dziś umyłem bardzo porządnie gaźnik, przedmuchałem dysze i uszczelniłem cały gaźnik, kopie 20 razy i raz zagadał ale zgasł później kolejne 20 razy i już nic nie wiem co to może być za przyczyna, takie coś mi się zdarzyło 2 dni temu po zgaszeniu silnika, podejrzana cześc przeze mnie to zawór membranowy, prosiłbym o jakieś nakierowanie gdyż nie mam garażu i skuter stoi na parkingu pod chmurką wiec mi sie mało uśmiecha grzebanie przy nim :(
    A zapomniałem dodać że lekki spadek mocy ale bardzo malutki i większe mokre osady na tłumiku, nigdy aż tyle paliwa i oleju aż tak dużo nie wylatywało, może nie dużo ale widać że o wiele więcej w tym okresie.
  • REKLAMA
  • #2 17289027
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    Może na początek podmień świecę. Po nieudanych próbach odpalenia wykręcałeś świecę ? Mokra czy sucha ?
  • REKLAMA
  • #3 17289128
    damiano20017
    Poziom 6  
    Właśnie nie i tu świeca też przyszła mi na myśli mimo że mam świece NGK i przelotu 2 tyś może na niej to wypadałoby sprawdzić, ale jutro sprawdzę wraz z tym zaworem,jakie może być prawdopodobieństwo że jest to któraś z tych poszczególnych rzeczy? Zatrzeć nie mogłem bo mieszanki leje więcej niż się powinno i jeżdżę na oleju do wysilonych jednostek a i po zgaszeniu chwile później odpalałem i od strzała chodził.Również jak wyczyściłem kompleksowo gaźnik to zachowałem te same parametry co były.
  • REKLAMA
  • #4 17290026
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Kolego, czy sprawdziłeś ciśnienie w cylindrze a jest to silnik 2T, więc jest istotne do uruchomienia i pracy silnika. Nie przesadzaj z dodawaniem oleju, wlewaj zalecany i we właściwej proporcji. Gaźnik sprawdzałeś, ale przedmuchanie dysz nie zawsze skutkuje, nieraz trzeba je po prostu udrożnić np. przygotowanym drucikiem o określonej średnicy uważając, aby nie rozkalibrować ich. Sugeruję jednak wyregulować gaźnik (pomimo złożenia go jak przed rozbiórką) i należy to wykonać na ciepłym silniku. Sprawdź filtr powietrza oraz szczelność podłączenia podciśnienia sterującego kranikiem podciśnieniowym. Obserwuj w przezroczystym filtrze paliwa działanie kranika.
  • REKLAMA
  • #5 17290299
    damiano20017
    Poziom 6  
    No ciśnienie sprawdzałem 2 miesiace temu nie teraz ale wątpie by po krótkim odcinku mogł sie zatrzec biorąc pod uwage ze po paru minutach od zgaszenia odpalał z pierwszego,stan dysz patrzylem pod swiatlo i miały ładny okrągły kształt w środku, filtra nie sprawdzałem jeszcze i zaworu membranowego(ostatnim razem jak sprawdzalem był w stanie idealnym) podćisnienie na swoim miejscu i po czyszczeniu gaźnika parametry te same zachowane.
    Podcisnienie działa poprawnie również.
  • #6 17292575
    damiano20017
    Poziom 6  
    Także wyjąłem zawór membranowy ze skutera i jest w bdb stanie gdyż nie ma żadnych prześwitów pod słońce.
REKLAMA