logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW passat B6 2,0 tdi - szarpanie powyżej 1800obr, brak mocy i błąd p0299

wasill20 21 Cze 2018 22:16 34092 11
REKLAMA
  • #1 17289397
    wasill20
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Cześć wszystkim,

Jest dużo podobnych tematów, ale konkretnie pasującego do moich objawów nie znalazłem.

Mianowicie podczas przyśpieszania powyżej 1800 obr/min auto traci moc i zaczyna szarpać, że nie da się jechać.

Nawet na postoju jak próbuję przegazować to czuć te nierówne obroty i przy maksymalnie wciśniętym pedale gazu obroty nie przekraczają 2500.

Dodatkowo po podłączeniu pod komputer wywala błąd p0299 czyli zbyt niskie ciśnienie doładowania i faktycznie przy naciśnięciu pedału gazu w podłogę powinno być 2,5 bar, a ciśnienie nie przekracza 1,5bar. 

Sztanga turbiny pracuje w pełnym zakresie, czyli gruszka i zapieczone kierownice odpadają. Ale wg mnie, żeby były zapieczone to by raczej przeładowywało. Tak?

Zawór N75 podmieniłem z innego samochodu i żadnej różnicy nie widać.

Przewody też w miarę przejrzane i nie widać nigdzie żadnej dziury.

Z rury nie dymi bo jest DPF, to i nie powinien. Zgadza się?

DPF sprawdzony kompem i też nie wskazuje, że jest z nim coś nie tak.

Wtryskiwacze pracują wg komputera też poprawnie.

Czy to oznacza, że jest padnięta turbina? A jeżeli turbina to co mogło tam paść, że mam takie objawy? Czy może sprawdzić coś jeszcze? Co radzicie?

Zdejmowałem rurę dolotową do turbiny i wirnik nie ma wyczuwalnych luzów i lekko się obraca.
  • REKLAMA
  • #2 17289496
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17291349
    Browc70
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Na postoju więcej jak 2500 obr.min nie wykręcisz bo komputer odcina, a drugie - jak sprawdzałeś ciśnienie doładowania? Pewnie na postoju, a to jest błąd, bo wtedy nigdy nie wyjdzie rzeczywiste ciśnienie, musisz przeprowadzić jazdę najlepiej na 3 biegu i z gazem w podłodze patrzysz jak się rozwija sytuacja. Z doładowania odejmij też bar, bo pamiętaj że czujnik na postoju pokazuje ok 1 bar - ciśnienia atmosferycznego, tak więc doładowanie będzie chwilowo może 1,5 bar, zazwyczaj oscyluje ok 1,0-1,2 bar,
  • REKLAMA
  • #4 17292615
    wasill20
    Poziom 11  
    sprawdzałem podczas jazdy, pedał w podłogę i powyżej 1800 obr szarpanie, i ciśnienie oscyluje w granicach 1,5 bar i zaraz przejście w tryb awaryjny
    a jak sprawdzić intercooler?
  • Pomocny post
    #5 17294847
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 485
    Jeżeli masz w programie 1,5 bara to rzeczywiste doładowanie jest na poziomie 0,5 bara. Sprawdz połączenia turbo - intercooler, na wzrok, czy nie jest gdzieś zalane olejem, albo rozpiete, i na słuch czy nie gwizdze przy gazowaniu na postoju. Sprawdz też zawór egr czy jest szczelny i katalizator czy nie zapchany. Sprawdz czy układ sterowania turbo jest szczelny(Gruszka i weżyk). Jeżeli to wszystko jest sprawne to wtedy podejrzewaj turbosprężarke.

A silnik rozwija w ogóle pełne obroty? Bo to szarpanie i brak dymienia wskazywałoby bardziej na brak paliwa niż powietrza.
  • REKLAMA
  • #6 17294948
    wasill20
    Poziom 11  
    przewody tak jak sprawdziłem organoleptycznie to powinny być szczelne, ale nie pasuje mi właśnie te szarpanie, bo to raczej jakby była nieszczelność to byłby brak mocy i tyle, notlauf.
    chyba najrozsądniej teraz byłoby sprawdzić pompowtryski, chociaż tak przy pierwszym sprawdzeniu korekcja była bliska 0, więc stąd wniosek, że są OK, chyba, że trzeba sprawdzać inaczej?

A jeżeli jest walnięta turbina i jest DPF to będzie dymienie, czy DPF nie dopuści do tego, bo to mnie jeszcze zastanawia?
  • REKLAMA
  • #7 17295062
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Wciąga w ogóle sztangę na turbinie na Postoju? Sprawdziles to? A dpf to nie jest magiczny twór, tylko zwykły filtr co zbiera sądzę. Jeżeli jest drozny i zimny to przy padnietej turbinie wypuści dym. Jeżeli jest zapchany to nic nie przepusci i chyba tu szukaj problemu. Możesz odkręcić go przy turbo albo pominąć i spróbować jak auto jeździ.
  • #8 17295328
    wasill20
    Poziom 11  
    Na postoju jak przegazowuję to sztanga chodzi góra dół tak w zakresie ~1cm.
    Komp pokazuje, ze DPF był wypalony jakieś 40km temu i jego wartość zapełnienia wynosi 38%.
    Spróbuję jeszcze w takim razie go odkręcić .
    A jak do tych objawów może się mieć egr?
  • #9 17295828
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    NIeszczelnym zaworem egr będzie Ci uciekać powietrze pod ciśnieniem w wydech i będzie brak doładowania.
  • #10 17317303
    wasill20
    Poziom 11  
    EGR i przepustnicę wyczyściłem, ale nic to nie zmieniło.
    Tak się zastanawiam nad tym DPFem, wygląda na to, że jest mocno zapchany
    VW passat B6 2,0 tdi - szarpanie powyżej 1800obr, brak mocy i błąd p0299
    Z tego co wyczytałem to max ilość popiołu to 60g, tutaj pokazuje mi 105.

A czy jeżeli odepnę DPF od turbiny to nic się nie stanie oprócz tego, że będzie głośniej pracował?
  • #11 17318132
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Nic się nie stanie.
  • #12 17489358
    wasill20
    Poziom 11  
    Zapchany DPF do czyszczenia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Passat B6 2.0 TDI, polegający na szarpaniu i utracie mocy powyżej 1800 obr/min, co skutkuje błędem P0299 związanym z niskim ciśnieniem doładowania. Po podłączeniu do komputera, ciśnienie doładowania nie przekracza 1,5 bar, podczas gdy powinno wynosić 2,5 bar. Użytkownik sprawdził działanie sztangi turbiny, zawór N75 oraz przewody, ale nie zauważył poprawy. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie chłodnicy intercoolera, szczelności połączeń turbo-intercooler, zaworu EGR oraz stanu DPF, który może być zapchany. Użytkownik rozważa również sprawdzenie pompowtrysków oraz możliwość odłączenia DPF w celu diagnozy.
REKLAMA