logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HIVISION BT 17881 - "syczy" wysokie i widać "

Kazik 23 Sie 2005 21:10 1179 5
REKLAMA
  • #1 1758603
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Witam!

Przekopałem troszkę forum ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Mianowicie mam dwa identyczne przypadki - w monitorze "syczy" wysokie napięcie a na obrazie widać zaszumiony, falujący obraz. Objawy podobne jak przy zakłóceniach z uszkodzomego powielacza lub transformatora linii. Podmieniłem trafopowielacz na sprawny i bez zmian. Elementy w okolicach tranzystora linii sprawne... Czy ktoś spotkał się z taką usterką? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 1758714
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Syczy raczej zasilacz, wymień elek 220uF/400V w przetwornicy. Jego utrata pojemności potrafi "rozwalić" zasilacz
  • REKLAMA
  • #3 1759838
    Kazik
    Spec od drukarek
    Napiecia sa ok - ewidentnie "syczy" wysokie, nie wiem jak to opisac ale efekt akustyczny przypomina smazenie jajek :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1760002
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Może sie mylę ale to typowa usterka tego monitora sądząc po objawach, napięcia na mierniku będą OK ale są mocno zakłócone. Podmień ten kondensator.
  • REKLAMA
  • #5 1760693
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ok, sprawdze, niestety, robie ten monitor u klienta i ciezko mi jest tam zatargac oscyloskop... Sprawdze tez czy to nie jest iskrzenie w szyjce kinola, jakies takie objawy podobne...
  • #6 1761957
    Kazik
    Spec od drukarek
    Serdeczne dzięki! Zapatrzylem sie na WN bo juz mialem podobne przypadki z takimi objawami i jak lamer nie sprawdzilem czy filtr za prostownikiem nie sprawia problemow :) jeszcze raz serdeczne dzieki ! ;)
REKLAMA