logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA 8160 - woda zamisat lecieć do kubka leci do ociekacza

Numoki 24 Cze 2018 11:22 7194 7
REKLAMA
  • #1 17293607
    Numoki
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z Ekspresem do kawy Krups EA 8160, woda zamiast lecieć do kubka wlewa się do ociekacz, w serwisie wymieniono Tłoczek i działał jakiś miesiąc, zakupiłem sam nowy Tłoczek i przez dwa tygodnie było ok, wymieniłem w ramach gwarancji Tłoczek i po dwóch dniach to samo. Co jest nie tak z tym Ekspresem???
  • REKLAMA
  • #2 17293753
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2633
    Określ skąd się dostaje woda do ociekacza. Wtedy będzie wiadomo co wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 17293811
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3320
    Jak kolega wyżej - określić skąd ta woda leci..

A ja bym prosił o informacje - co za tloczek został wymieniony i z jakiego powodu , tj. Na " ślepo " wymieniony czy był uszkodzony i ewentualnie w jaki sposób był uszkodzony.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #4 17296314
    Numoki
    Poziom 2  
    Krups EA 8160 - woda zamisat lecieć do kubka leci do ociekaczaKrups EA 8160 - woda zamisat lecieć do kubka leci do ociekacza
    To jest ten tłoczek, jest on też według mnie też swego rodzaju filtrem. Działanie jego polega na tym iż , po zmieleniu kawy prasuje kawę w zaparzaczu po czym przez sitko znajdujące się w nim przepływa zaparzona kawa która gdy wszystko jest ok leci do kubka. Niestety ostatnio tak się nie dzieje, więc jako laik w tych sprawach dałem ekspres do punktu napraw, w tym punkcie wymieniono właśnie ten tłoczek i znów przez niecałe dwa miesiące cieszyłem się kawą, no ale problem się powtórzył, zamówiłem nowy tłoczek i sam dokonałem wymiany 2 tygodnie i problem powrócił, w ramach gwarancji wymieniłem tłoczek i po dwóch dniach problem znowu powrucił. Nie wiem jak ani dla czego woda leci do ociekacza a nie przepływa przez zaparzacz i filtrem tłoczka do kubka. Mimo iż po zdemontowaniu tłoczka i uruchomieniu ekspresu woda wypływa w zaparzaczu a po zamontowaniu tłoczka zachowuje się tak jak by w ogóle tam się nie dostawała gdyż kawa jest usuwana przez ekspres sucha.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17296324
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3320
    Coś nie tak..
    Ten tłok prasujacy nie może być powodem usterki.
    Ale ciężko jest stwierdzić bez oględzin.

Zapewne problem leży albo w zaworze dwubarowym albo w zaworze pompy.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17296335
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2633
    Jak kolega wyżej sugeruje.
    Trzeba najlepiej na rozkręconym ekspresie zaparzyć kawę i zobaczyć gdzie "ucieka" woda. W sumie mogą być 3 drogi :D
    Tylko musisz bardzo uważać, bo nie dość, że można się poparzyć, to jeszcze wszędzie jest dostęp do elementów pod napięciem. Jak z prądem masz mało do czynienia lub wcale, to oddaj do konkretnego serwisu, który znajdzie i usunie usterkę.
  • #7 21750384
    marcinszymik82
    Poziom 1  
    >>17296335 Pod tym metalowym sitkiem jest zaworek. Często zapycha tę dziurkę od zaworka i kawa nie poleci.

Podsumowanie tematu

✨ W ekspresie Krups EA 8160 woda zamiast trafiać do kubka spływa do ociekacza. Wymiana tłoczka/zaparzacza dawała tylko krótkotrwały efekt, więc uznano, że sam tłoczek nie jest główną przyczyną usterki. Wskazano na konieczność ustalenia, skąd dokładnie ucieka woda, najlepiej po rozkręceniu urządzenia i obserwacji podczas parzenia. Jako możliwe źródła problemu wymieniono zawór dwubarowy, zawór pompy, zaworek pod metalowym sitkiem oraz nieszczelność dolnej uszczelki tłoka (baristy), powodującą spadek ciśnienia i brak przepływu kawy do filiżanki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA