Witam wszystkich
Zabrałem się ostatnio za reanimację ekspresu Krups EA 8050, który nie był używany dłuższy czas.
Początkowy objaw - wyciek przy wężyku przy białej rurze - sterowaniu tłoka.
Wymienione uszczelki białego tłoka, wstawione nowe segery.
Wymienione uszczelki w tłoku zaparzacza, barista.
Wszystko wyczyszczone.
Ekspres po włączeniu przechodził autotest, więc trzeba skręcić i robić kawę, ale okazuje się że nic z tego.
Przy pierwszym parzeniu kawy leci strumień wody z zaworu 2 barowego, na styku z dystrybutorem. Zaczyna się to zaraz na początku parzenia, widać że tłok dociskający kawę idzie delikatnie do góry i zaczyna się sikanie wodą na bok.
Próby były robione bez kawy.
Sam zawór 2 barowy rozkręcony i nasmarowany, wszystko chodzi płynnie.
Jest drożność między zaworem 2 barowym a kotłem (daje się przedmuchać).
Sitka do kawy też poczyszczone.
Parę daje się robić bez problemu.
Co zatem robić drodzy państwo?
Wymienić uszczelki w zaworze 2 barowym? Jeżeli tak to co mam kupić? Wolałbym nie wymieniać całego zaworu od razu żeby nie babrać się z zaciskaniem wężyków.
Czy może dystrybutor głupieje i daje ciśnienie nie z tej strony co trzeba?
Można bez ryzyka rozkręcić i skręcić dystrybutor żeby ewentualnie sprawdzić co tam się w środku dzieje?
Zabrałem się ostatnio za reanimację ekspresu Krups EA 8050, który nie był używany dłuższy czas.
Początkowy objaw - wyciek przy wężyku przy białej rurze - sterowaniu tłoka.
Wymienione uszczelki białego tłoka, wstawione nowe segery.
Wymienione uszczelki w tłoku zaparzacza, barista.
Wszystko wyczyszczone.
Ekspres po włączeniu przechodził autotest, więc trzeba skręcić i robić kawę, ale okazuje się że nic z tego.
Przy pierwszym parzeniu kawy leci strumień wody z zaworu 2 barowego, na styku z dystrybutorem. Zaczyna się to zaraz na początku parzenia, widać że tłok dociskający kawę idzie delikatnie do góry i zaczyna się sikanie wodą na bok.
Próby były robione bez kawy.
Sam zawór 2 barowy rozkręcony i nasmarowany, wszystko chodzi płynnie.
Jest drożność między zaworem 2 barowym a kotłem (daje się przedmuchać).
Sitka do kawy też poczyszczone.
Parę daje się robić bez problemu.
Co zatem robić drodzy państwo?
Wymienić uszczelki w zaworze 2 barowym? Jeżeli tak to co mam kupić? Wolałbym nie wymieniać całego zaworu od razu żeby nie babrać się z zaciskaniem wężyków.
Czy może dystrybutor głupieje i daje ciśnienie nie z tej strony co trzeba?
Można bez ryzyka rozkręcić i skręcić dystrybutor żeby ewentualnie sprawdzić co tam się w środku dzieje?