logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana kabla mini jack w głośnikach Creative - jak prawidłowo połączyć masy?

Julius90 24 Cze 2018 19:53 1182 3
REKLAMA
  • #1 17294599
    Julius90
    Poziom 2  
    Witam!

Posiadam stare głośniki Creative (2 głośniki małe + jeden Subwoofer), wszystko jest ok tylko jack był urwany więc kupiłem nowy,

Kabel od głośnika to dwa złączone kable (nie wiem jak sie nazywa) w których każdy ma jeden kabel i masę bez izolacji , czyli 2 kable z izolacją (czerwony i biały) plus 2 masy .. i teraz w momencie kiedy w jacku lutuje lewy kanał i prawy a te dwie masy łączę ze sobą i lutuje do jacka(dłuższa blaszka) to nie działa raz jeden głośnik raz drugi (jak poruszam wtykiem) chodzi o to że po podłączeniu masy działa tylko jeden z nich.. nie wiem co robie źle prosiłbym o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17295030
    adamkk11
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Posprawdzaj połączenia które lutowałeś czy nie robi sie zwarcie kiedy ruszasz wtyczką, lub zimne luty w samym gnieździe
  • REKLAMA
  • #3 17374042
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Proponuję włożyć trochę wysiłku w opis
    Julius90 napisał:
    .. i teraz w momencie kiedy w jacku lutuje lewy kanał i prawy a te dwie masy łączę ze sobą i lutuje do jacka(dłuższa blaszka) to nie działa raz jeden głośnik raz drugi (jak poruszam wtykiem)

Lutuje Kolega zapewne prawidłowo, ale co to ma wspólnego z problem? Przecież bez podłączenia mas nie będzie dźwięku. Jak się podłączy tylko jeden kanał to działa? Lewy osobno, prawy osobno - działają?
    Z opisu można przypuszczać, że po prostu wtyczka nie kontaktuje. Jest pełno tandety na rynku, więc nie byłoby to dziwne. Może być też zużyte gniazdo.

Julius90 napisał:
    chodzi o to że po podłączeniu masy działa tylko jeden z nich.. nie wiem co robie źle prosiłbym o pomoc.

I znowu "podłączenie masy" - no chyba nie o to jednak chodzi.

Proponuję
    1) podłączyć głośniki do innego źródła i sprawdzić
    2) podłączyć inny odbiornik do źródła sygnału

Na tej podstawie można ocenić, co jest uszkodzone, bez konieczności zaglądania do gniazda.
    r.
  • #4 17839956
    Julius90
    Poziom 2  
    Kupiłem nowe głośniki i dałem sobie spokój , dziękuje za pomoc , temat do zamknięcia.
REKLAMA