logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana wejscia mini jack i przy tym problem z glosnikami 5

18 Maj 2008 23:25 9609 10
REKLAMA
  • #1 5155263
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 5155570
    Diagran6
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Typowy objaw braku masy w połączeniu. Musisz dokładnie sprawdzić omomierzem cały kabel. Efekt taki uzyskasz podłączając głośnik do wyjść L+P zamiast L+masa lub P+masa. W niektórych sprzętach tak rozwiązany jest filtr "karaoke" który na wyjściu podaje różnicową kanałów L-P.
    Swoją drogą - ciekawe stwierdzenie:b) tylny prawy głośnik gra:
    - Ciszej niż tylni prawy
  • REKLAMA
  • #3 5156285
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Nie... te głośniki nie mają nic wpsólnego z karaoke.. to raz.. dwa to to, że masa to też nie jest.. bo poszła by po pozostałych 2 kablach.. ja tu widzę ewidentne zwarcie tego kanału co ciszej gra do masy... a trzy... Roxas.. czy ja cię już gdzieś nie widziałem??
  • REKLAMA
  • #4 5156339
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5157849
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    No! dla tego mówię.. najlepiej to wymień całe kable razem z wtyczkami aż do samego wzmacniacza w subie.. drogo cię to nie wyniesie, a nerwów nie nadwyrężysz przy okazji.. taaa.. na dzikim cię widziałem :D
  • #6 5158067
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 5159237
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    "kabel zamienny" a poco... kupujesz 3 jacki.. i kabel koncentryczny z metra... nie musi być identyczny..byle by był "2 żyły w ekranie"
  • #8 5159282
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5159346
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    No wyobraź sobie, że rozkładałem takie głośniki nie raz.. kupujesz 3 wtyczki.. proste nie? potem kupujesz jakieś.. ja wiem.. 6m kabla.. dzielisz na 3 kawałki.. składasz razem, i okręcasz taśmą izolującą.. 1 koniec wiązki wpinasz we wzmacniaczu, a do 2 wpinasz te 3 wtyczki no i gotowe.. przynajmniej się łamać nie będzie, jak ten cerativowy shit.
  • #10 5160149
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5160886
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    No właśnie o tym mówiłem! wykręcasz 6 śrubek, wyciągasz płytkę, opanowujesz śmiech, i podpinasz nowe kable..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zestaw głośników Creative 5.1 SBS 580, w którym tylne głośniki (prawy i lewy) działały tylko częściowo z powodu uszkodzonego kabla. Podjął próbę wymiany mini jacka w kablu odpowiedzialnym za tylne głośniki, stosując nowy wtyk i lutując przewody zgodnie z kanałami lewym, prawym oraz masą. Po wymianie pojawił się problem z głośnikami, prawdopodobnie wynikający z braku poprawnego połączenia masy lub zwarcia kanału do masy. Dyskusja wskazuje, że kable do głośników są złożone z trzech osobnych przewodów z mini jackami (zielony – przednie głośniki, czarny – tylne, pomarańczowy – centralny i subwoofer), a każdy kabel zawiera masę owiniętą wokół dwóch izolowanych przewodów sygnałowych. Zalecane jest wymienienie całych kabli wraz z wtyczkami, co wymaga rozebrania subwoofera i przylutowania nowych przewodów do płyty wzmacniacza. Wymiana kabli jest trudna ze względu na konieczność demontażu subwoofera i ryzyko uszkodzenia ścieżek na płytce. Alternatywnie można kupić przewód koncentryczny z dwoma żyłami i samodzielnie wykonać połączenia, łącząc trzy kable w jedną wiązkę. Problem z głośnikami może wynikać z nieprawidłowego lutowania lub uszkodzenia kabla wewnątrz subwoofera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA