logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC HV-32P40 - Jak usunąć przebarwienia w rogach ekranu?

Norby 24 Sie 2005 01:28 3186 22
REKLAMA
  • #1 1759358
    Norby
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.

Zwracam sie z prosba o porade do fachowcow. Kupilem nowy telewizor JVC HV-32P40 - jestem bardzo zadowolony z odbioru, ale telewizor od smaego poczatku ma male przebarwienia w lewym gornym rogu ekranu (ok. 2 cm) i w lewym dolnym rogu ekranu (ok. 5 cm). Przebarwienia sa widoczne praktycznie tylko na kolorze czerwonym (zamiast niego jest rozowy).

Poczytalem dokladnie forum i wszystkie watki zwiazane z przebarwieniami i zapewniam, nie mam ustawionych zadnych glosnikow ani innych przedmiotow jak radio czy chocby nawet telefon w poblizu telewizora. Zrobilem totalne przemeblowanie sprzetu (video, tuner sat) spod telewizora - bo myslalem, ze moze te urzadzenia wplywaja na prace tv - ale nic to nie dalo, przebarwienia dalej sa widoczne. Wylaczylem telewizor na kilka dni wylacznikiem siecowym - nic to nie pomoglo. Owszem, zaraz po wlaczeniu odbiornika przebarwien praktycznie nie bylo widac, (uklad rozmagesowujacy w tv, jak mi sie wydaje, dziala poprawnie) ale po ok. 15 min. pracy przebarwienia wracaja :(

Doszedlem do wniosku, ze moze to cos z geometria telewizoru jest nie tak, ale nie znam sie na tym, wszedlem do menu serwisowego (znalazlem na forum wskazowki jak to zrobic) - ale dalej nie jestem w stanie nic sam zrobic, bo brakuje mi wiedzy na temat ustawien tv za pomoca menu serwisowego. Telewizor ma na wyposazeniu opcje pochylania obrazu, zmienialem i ustawialem juz go pod roznym katem, nic to nie daje.

Czy jest jakas rada, aby skutecznie pozbyc sie tych przebarwien? Owszem, te przebarwienia nie sa duze, ale na czewonym tle sa widoczne i jak juz raz je zobaczylem, to ciagle je widze - inni domownicy ich praktycznie nie widza, ale ja jestem uparty - uwazam, ze skoro wydalem ponad 4 tys na telewizor, to mam prowo wymagac, aby ogladajac czerwony ekran, mam widziec czerwony kolor, a nie rozowy w rogach ekranu. i jestem tym faktem troche zmartwiony.

Stad moje pytania: co moze byc przyczyna tych przebarwien? telewizor ustawilem nawet z poziomica, aby stal idealnie rowno, nic to nie dalo. czy jestem w stanie sam sobie z tym poradzic (moze jest na to jakas rada i wystarczy drobna korekta w menu serwisowym?) - czy moze lepiej dzwonic do serwisu JVC i domagac sie usunieca usterki - ale czy takie przebrawienia podciagaja sie pod gwarancje? zreszta, nie mam zamiaru wozic takiego wielkiego i ciezkiego tv do serwisu oddalonego o 60 km, czy serwisant moze przyjechac do mnie i to skorygowac na miejscu? Bo jesli nie, to wole sam z tym powalczyc, tylko gdzie szukac przyczyn tego zjawiska albo jak z nim sie uporac? Z gory bardzo dziekuje za wszelkie rady i pozdrawiam serdecznie!!
  • REKLAMA
  • #2 1759423
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Ja bym na Twoim miejscu skorzystał z warunków gwarancji, jak będziesz za bardzo 'kombinował' to możesz je utracić.
    A próbowałeś sam to ściągnąć, zmiennym polem magnetycznym?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 1759432
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Przebarwienia mogą powstawać nie tylko z powodu namagnesowania bańki, czasami jest to związane z nagrzewaniem się maski w kineskopie i może się zmieniać w zalwżności od temperatury. Jeśli chcesz to sprawdzić, włacz program (jeśli masz Cyfrę+) 90. Jest tam cały czas wyświetlany tekst na białym tle. Przy większym kontraście i jaskrawości w niektórych kineskopach pojawiają się po bokach przebarwienia i z czasem rosną, żeby - po przełaczeniu na inny program- po kilku minutach zniknąć. Zauważyłem to zjawisko w TV 100Hz.
    A tak wogóle posłuchaj rady kolegi wyżej.
    Cześć!
  • #4 1759844
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Regulacja w trybie serwisowym nic nie da! Pozatym w menu jes dostepna opcja umożliwiająca korekcje przebarwień (menu -pochylenie obrazu regulacja pułnoc południe) Dokładnie nie pamietam.Pozatym jeśli to nie przyniesie rezultatu możesz sprubować przestawić tv w inne miejsce lub obrucić.Przebarwienia widoczne na duzych ekranach są związane z polem magnetycznym żiemi.Co do serwisu gwarancyjnego to możesz być raczej pewnien że niezostanie to uznane za usterke.

Pozdrawiam.
  • #5 1760458
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    tv nowy zagladac nie mozna gwarancji.potrzebny generator obrazu .gdzies zamiescilem w poscie tester monitorow.ale komputer mozna polaczyc z tv.szukaj.sprawdzic nalezy liniowosc.mysle ze chodzi o ustawienie cewek.przyblizenie lub oddalenie.ewentualnie doklejenie magnesow.tak robi sony inne.jak na gwarancji to niech poprawia
  • #6 1760902
    Krzycho2612
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    bardzo morzliwe ze w czasie transportu telewizor upadl i odkleja sie maskownica,radzil bym oddac telewizor do servisu i niech oni sie martwia,zabiegal bym o wymiane na nowy
  • #7 1762227
    Norby
    Poziom 11  
    Bardzo dziekuje za wszelkie rady. Co najwazniejsze, to teraz juz wiem, ze w menu serwisowym nic nie poprawie - i to istotna dla mnie rada, dobrze ze nic tam nie grzebalem. Druga sprawa, to reklamacja gwarancyjna. Przyznam szczerze, ze odbarwienia sa naprawde niemal niewidoczne (widac je TYLKO na czerwonym i pomaranczowym tle), tak wiec na razie nie bede tego reklamowal. Ten telewizor to ogromny kolos, ponad 50 kg, nie mam zamiaru znowu go pakowac i gdzies wysylac czy zawozic, myslalem, ze moze serwisant przyjedzie do mnie i to jakos poprawi, ale bedzie zapewne tak, jak pisal kolega AMPI, ze po prostu z taka usterka to mnie wysmieja w serwisie, bo powiedza, ze nic nie widac, aby ten TV mial jakies odbarwienia. Bylem niedawno w jakims sklepie EURO RTV i tam kazdy (!) telewizor na wystawie ma mniejsze lub wieksze odbarwienia - az sie dziwie, ze nikt tego nie zauwaza, albo to ja jestem juz przewrazliwony. Zreszta czytalem post jakiegos usera bodajze nawet na tym forum, ktory dwa razy wysylal telewizor do serwisu i odsylali mu taki sam wpierajac, ze wszysytko jest OK. W kazdym razie jutro planuje, dla testow, przestawic telewizor w inne miejsce mieszkania i zobacze, czy przebarwienia znikna. Gdzies czytalem, ze ktos mial telewizor ustawiony przy scianie, w ktorej bylo jakies zelastwo. U mnie TV stoi przy bardzo grubiej scianie, kto wie, czy tam nie ma jakis metalowych pretow czy innego zelstwa, musialbym skolowac wykrywacz metali, aby to stwierdzic. Jesli chodzi o menu: pochylenie obrazu regulacja pułnoc południe - juz to testowalem. jest szesnascie pozycji w gore i w dol od standardowego ustawienia. Ustawilem kilka dni temu prawie maksymalnie "w dół", nie dalo to rezulatatu, moze jeszcze zakombinuje z mocniejszym wychyleniem w druga strone, ale wtedy wizualnie obraz juz mi sie troche przekrzywi, no ale zobaczymy. Jesli to nie pomoze i w innym ustawieniu telewizor nadal bedzie mial te przebarwienia, no to wtedy chyba bedzie ta odklejona maskownica... czy nie da sie tego zrobic "na miejscu", bez zawozenia TV do serwisu? Ja bym nawet zaplacił, aby ktos to sprawdzil i ew. dokleil ta mskownice (da sie to zrobic?), no ale strace wtedy gwarancje... no nic, jeszcze pomysle i pokombinuje, jak cos z tego wyniknie, dam znac. Dzieki wielkie za wszystkie rady!
  • REKLAMA
  • #8 1762291
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Witam . Nie zrozumiałeś dobrze jak widać. Maska jest w kineskopie od wewnętrznej strony tak więc tu się nie da nic zrobić. Ale żeby Cię podbudować powiem Ci przypadek który miał kiedyś mój znajomy. Kupił nowy firmowy telewizor i postawił w domu. Od tego dnia nie spał spokojnie ani jednej nocy. Powodem był pisk przetwornicy której nikt po za nim i chyba jeszcze dziećmi nie słyszał (mieli jakiś nieprzeciętny słuch) . Deptał scieżki po serwisach gwarancyjnych we Wrocławiu , wymieniali mu elementy a on twierdzi że mu piszczy ..wreszcie telewizor miał pójść do Warszawy i tu się wahał dać nie dać bo jak ekspertyza wyjdzie że nie piszczy obciążą go kosztami tego zamieszania ...Ja mu powiedziałem, jeśli jesteś pewien że słyszysz ..wyślij ..I wysłał..Ekspertyza wyszła po jego myśli ..dostał nowy "nie piszczący" telewizorek ..Uffffff.. ale się napisałem ..a Tobie pewno się niechce dochodzić swoich praw. Kupiłeś , zapłaciłeś więc czemu masz nie mieć sprawnego telewizora. Pozdrawiam Piko.
  • #9 1763128
    AMPI
    Poziom 25  
    Witam!
    Nie muśisz telewizora wożić do serwisu.Oni muszą przyjechac do ciebie!Na odwroćie karty gwarancyjnej znajdziesz adresy i telefony serwisów JVC w twoim rejonie Pozatym niepowinni obciążyć cie zadnymi kosztami jeśli stwierdzą ze usterka nie wystepuje- a prawdopodobnie tak będzie ale zawsze warto sprubować.

Pozdrawiam.
  • #10 1763563
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Mozesz spróbowac rozmagnesowac TV zmiwnnym polem 50Hz jeżeli TV był ustaiwony w sklepie obok innych produktów jak np. wieze co często widzimy w sklepoch. joko zródło pola można wykorzystać zwykłą lutownicę transformatorowa sam nieraz to praktykowałem
  • #11 1775981
    Norby
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Dziekuje za kolejne rady. Dopiero pisze, bo przez 2 dni "latalem" z telewizorem po calym pokoju, rodzinka sie na mnie patrzyla jak na idiote, a ja sie uparlem... TV stal w dwoch roznych miejscach, sprawdzalem go po ponad 12 godzinej przerwie w pracy, aby przebarwienia mogly sie zmniejszyc przed wlaczeniem - niestety, po wlaczeniu plamy spowrotem sie pojawily i nic tu nie dala zmiana lokalizacji. Czyli wniosek z tego taki - zadne alementy z zewnatrz nie wplywaja na prace odbiornika, przyciaganie ziemskie czy zyly wodne... w kazdym miejscu pokoju telewizor sieje na rozowo w lewym dolnym rogu i troszke mniej w prawym gornym. Jestem desperatem, przeczulony na to jestem strasznie, chetnie bym powalczył - jak sugeruje kolega Piko o wymiane TV, ale kupilem go w firmie wysylkowej (zreszta polecanej tez chyba i na tym forum, sklep Pana J. z trojmiasta bodajze - nie chce robic reklamy czy antyreklamy, bo sam prowadze sklep i wiem, ze wina sprzedawcy tu jest zadna na zaistniala sytuacje - po prostu pech), jednak zaplacilem spore pienieadze za przyslanie mi tego TV i jak teraz pomysle, ze mam go gdzies znowu odsylac, to jakos mi to troche nie pasuje, bo i koszta, i usterka mala, i znowu zostane na kilka/kilkanascie dni bez TV... Ale pocieszyly mnie slowa kolegi AMPI - skoro tak twierdzisz, to dzwonie na dniach do JVC do serwisu we Wroclawiu i niech przyjezdzaja i mi to wyreguluja!! Ciekawe, co z tego wyjdzie. I jeszcze pytanie to BHenryk - uklad rozmagnesowujacy w TV dziala, bo jak TV stoi wylaczony przez ponad 12 godzin, to przebarwienie niemal zupelnie znika - tylko pojawia sie ponownie po ok. 15-20 minutach pracy. Tak wiec lutownica to chyba zdejme przebarwnienie na chwile, ale zaraz wroci, dopoki nie wyeliminujemy przyczyny tego przebarwienia - tak mi sie wydaje, chyba ze sie myle (rozumuje na shlopski rozum). W kazdym razie skoro mam prowo zadac przyjazdu serwisanta - tak zrobie. Zobaczymy jak sprawy sie dalej potocza.
  • #12 1776013
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Jeśli TV stoi wyłączony 12h, a po załączeniu przebarwień jakiś czas nie ma to nie musi to być wina namagnesowania. Po prostu maska się nagrzewa po włączeniu TV, a po wyłączeniu stygnie i wszystko wraca do normy (dopóki znów się nie nagrzeje).

Popieram głosy poprzedników: jeśli TV na gwarancji - to reklamuj! Zapłaciłeś za sprawny TV!

Pozdrawiam.
  • #13 1778067
    Norby
    Poziom 11  
    Zadzwonilem do jednego z serwisow JVC (z karty gwarancyjnej) i super trafilem na "kumatego" technika - tak sie szczesliwie trafilo, ze mieszka on nawet niedaleko odemnie, musze jeszcze tylko za jakis tydzien sie przypomniec i przyjedzie do mnie z calym sprzetem aby zajac sie na miejscu tymi przebarwieniami. Tak wiec dzieki po stokroc za wszystkie rady - jak juz bedzie po wszystkim - dam znac jaki rezultat. Pozdrawiam!
  • #14 1793155
    clintE
    Poziom 11  
    Witam. Czy mógłbyś trochę bliżej opisać wrażenia z uzytkowania tego telewizora tzn. obraz z różnych źródeł, dźwięk, obsługa, PiP, jakość wykonania. Z góry dzięki. Pozdrawiam
  • #15 1794993
    Norby
    Poziom 11  
    Witam serdecznie. Telewizor uzytkuje juz gdzies od miesiaca, zdozylem go dosyc dobrze poznac i nie liczac tego drobnego przebarwnia jestem z niego niezmiernie zadowolony, wrecz jestem nim zachwycony :) Odbior znakomity - moim ulubionym kanalem jest teraz NATIONAL GEOGRAPHIC - obraz jak marzenie, nic dziwnego, ze juz niedlugo zaczynaja nadawac (narazie w UK) ten kanal w HDTV. Mam podlaczony tuner przez wejscie component, tak samo podlaczalem konsolke PS2 - telewizja wysokiej rozdzieloczosci to przyszlosc, a ten TV jest jako jeden z nielicznych modeli kineskopowocych HD Ready. Dzwiek znakomity (wprawdzie surround nie odczuwam zbytnio, ale basiki sa naprawde przyjemne, nic wiecej nie potrzeba). Obsluga PIP - w tym TV mozna podzielic sobie TV na odbior z dwoch roznych zrodel (np. tuner i konsolka) - bardzo fajnie, w kazdej chwili mozesz sobie wybrac zrodlo dzwieku z wybranego zrodla, obraz podzielony jest w pionie na dwa mniejsze ekrany. Wiecej zrodel - to juz sie nie bawilem, bo to by trzeba bylo kablowke podlaczyc (kolejne zrodla sa z sygnalu na antene), ale ja czesto korzystam tylko z podzialu na dwa ekrany. Jakosc wykonania - JVC to naprawde dobra firma, sporo sie naczytalem w necie przed zakupem TV i jestem bardzo zadowolony z wyboru. Ktos kiedys pisal, ze na duzych TV nie da sie ogladac sportu... bzdura, jestem fanem sportu, ogladam wszystkie mecze, obraz jest naprawde znakomity - warunek to dobre zrodlo - jesli satelita, to kanal, ktory nadaje z dobra jakoscia, bo jak juz w przekazie z satelity masz pikseloze, to na takim TV ogladanie nie jest zbyt przyjemne. DVD - miodzio, DIVIX - teraz bardzo fajnie, pod warunkiem, ze nie ma duzej kompresji. Telewizor ma mnosto ustawien kolorow, ustawienia sa zapamietywane dl kazdego ze zrodel osobno, TV ma naprawde sporo wejsc, bodajze 3 x SCART (w tym dwa S-VIDEO), do tego 2 x chincze no i wejscie component dajace najlepsza jakosc. Pilot, obsluga - latwa i przyjemna, naprawde bardzo dobrze opracowana instrukcja obslugi, 2 lata gwarancji, fajny stolik... wiadomo, kazdy swoje chwali, ale oblecialem wszystkie markety we wroclawiu - na kineskopie lepszego odbioru nie widzialem. Tylko to odbarwienie, zapewne przypadek losowy, za kilka dni mam miec randke z technikiem z serwisu - i jesli odbarwienie zostanie definitywnie zlikwidowane, to nie oddam juz tego TV-ka nikomu... no, chyba ze ktos by sie chcial zamienic za jakas nowa plazme ;) Ale to juz inny przedzial kasowy. Jednym slowem polecam i pozdrawiam!!

PS. Zapomnialem napisac, jest jeszcze fajna i rozbudowana funkcja ZOOM, mozna robic rozne kombinacje zobrazem panoramicznym, przesuwanie, rozciaganie, wszystko robi sie intuicyjnie. Naprawde nie wiem, jakie funkcje sa w innych telewizorach, ale wydaje mi sie, ze ten model ma wszystko co najwazniejsze, ale powiedzmy sobie szczerze - koniec koncow ustawiamy w praktyce jedno, konkretne ustawienie i potem juz ogladamy programy w TV a nie telewizor. Zreszta jak zaczynam sie bawic za duzo opcjami to dostaje opierdziel od baby, ze znowu cos mieszam i przeszkadzam ;) Ale mozna sie naprawde pobawic. Jak masz jeszcze jakies pytania dot. szczegolow pisz - zerkne do instrukcji albo do TV i odpowiem dokladniej. Greetz.
  • #16 1795196
    clintE
    Poziom 11  
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedz ! Przymierzam się do zakupu tv ze stlolikiem i właśnie ten model zwrócił moją uwagę. Podoba mi się stylistycznie, czytałem o nim trochę w sieci i zebrał dobre opinie. Trochę się obawiam odbioru kablówki, w której niektóre kanały nie są zbyt dobrej jakości. Czy posiada ten model redukcję szumów lub tym podobną funkcę poprawiającą słabszy sygnał ?
  • REKLAMA
  • #17 1797599
    Norby
    Poziom 11  
    Tak, jest taka funkcja - cyfrowa redukcja - ktora redukuje 'zaklocenia' w oryginalnym obrazie. Ale najlepszy bajer to funkcja DigiPure, ktora eliminuje zbedne krawedzie obrazo o wysokim kontrascie i ostrosci. Dodatkowo sa inne funkcje, np. funkcja kompensacji ruchu obrazu (widac poprawe) oraz "efekt kina" - chociaz ten ostatni jest dla mnie tajemnica, bo nie widze zadnej poprawy po jego wlaczeniu. Aha, zauwazylem tez jeden mankament, jesli chodzi o dzwiek, jak dasz mute na bardzo glosnym obrazie to slychac delikatne i baardzo ciche jakby cykanie, albo tzw. swierszcze - prawie tego nie slychac, za dnia wogole, ale w nocy troszeczke slychac, ale to taki drobiazg :) pozdrawiam.
  • #18 1798052
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    jeśteś dokładny--ja też opiszę przygodę jaką miałem z tv sony-podobna usterka jak u ciebie..
    zrobiłwm tak: aby się upewnić ,odwiedziłem 3 inne sklepy z telewizorami i testowałem sonki-typ taki jaki ja miałem-w dwuch nie było usterki jaka u mnie występowała a w jednym tak-wybrałem sklep z najlepszym sygnałem i walczyłem z serwisami-wciskano mi że wszystko OK.-WIEDZIAŁEM że nie bo sprawdziłem w sklepach.Przyjechał technik z autoryzowanego serwisu SONY z POZNANIA-TEŻ były czary.Postąpiłem tak zabraliśmy moją sony do sklepu gdzie był taki sam sony-i podłączyliśmy dwa obok śiebie-okazało się że mam rację-wymieniono mi tv.-była wina kineskop..Po rozmowie z technikiem przy kawie i pisaniu protokółu-technik wyznał mi że z fabryki kineskopów-po kontroli jakości-dzielone są na 3 kategorie i wszystkie sprawne ale cena różna -między 1 a 3 100% różnicy-montownie kupują i zarabiają -oszukują.Do POLSKI trafiają te 3-wiadomo trzeci świat.Ważni gdzie tv został wyprodukowany-jak madi in japan -to kineskop 1- jak europa to 2 lub 3.Sprawdz gdzie twój był wyprodukowany.
    upewnij się i walcz...

pozdrawiam******
  • #19 1800579
    clintE
    Poziom 11  
    Z tego co wyczytałem w sieci, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, JVC (a szczególnie tak wysoki model) jest produkowane na całą Europę w Anglii na kineskopach Toshiby.
  • #20 1800691
    Norby
    Poziom 11  
    Yep, zgadza sie. MANUFACTURED IN THE UNITED KINGDOM.
  • #21 1840887
    Norby
    Poziom 11  
    Troszke czasu minelo ale dopiero dzis doczekalem sie montera z serwisu. Przyjechal z petla rozmagnesywujaca i niestety - nic to nie dalo, odbarwienia pozostaly :-((( w przyszlym tygodniu TV jedzie do serwisu, o tyle dobrze, ze sami przyjada i go zabiora, a potem przywioza spowrotem. Mam nadzieje, ze serwis poradzi, bo na miejscu nic sie nie udalo zrobic. Trudno, zostane ze 2 tyg. bez TV. Czy ktos wie, na czym moze polegac naprawa w serwisie? Z tego co mowil serwisant, JVC nie ma w zwyczaju wysylac kineskopow, mozliwe ze TV pojedzie nawet do Warszawy - oby wrocil sprawny - a moze wymienia go na nowy?? Naprawde sam jestem ciekaw co to dalej z tym fantem bedzie. Pozdrawiam.
  • #22 1841560
    AMPI
    Poziom 25  
    Witam!
    Albo dokleja magnesiki korekcyjne na kinolku albo, no własnie to juz zależy od samej centrali dostaniesz nowy tv bo kinoli poprostu sie nie wymienia(nieopłacalne) albo dostaniesz odpowiedz ze tak ma byc i juz.
    Pozdrawiam
  • #23 1980598
    Norby
    Poziom 11  
    Witam. Zapomnialem napisac, jak cala sprawa sie skonczyla, moze kogos zainteresuje. Przypomne, ze przyjechal bardzo mily serwisant, ktory zabral TV do serwisu. Po 2 tygodniach serwis przywiozl mi TV spowrotem. Problem zostal usuniety w 90% !! Zaraz wszystko wyjasnie dlaczego w 95%. W serwisie otworzyli TV i stwierdzili, ze na kineskopie nie ma ani jednego fabrycznie naklejonego magnesu korekcyjnego - podobno oznacza to, ze kineskop jest naprawde dobry, bo niektore TV sprzedawane w sklepach maja juz po kilka do kilkanascie fabrycznie doklejonych magnesow na kineskopie. W kazdym razie moj nie mial zadnego, i w serwisie doklejili mi 2 magnesy w lewym dolnym rogu, gdzie odbarwienie bylo najwieksze. I FAKTYCZNIE, TEGO NAJGORSZEGO ODBARWIENIA JUZ NIE MA !! To bylo w sumie dla mnie najwazniejsze, to bylo najbardziej widoczne. Ale zapomnieli, jak to czesto bywa w serwisach, ze jest jeszcze malutkie, prawie nie widoczne (ale czasami mozna je dostrzec) odbarwienie w lewym gornym rogu ekranu. No i tego nie skorygowali. Doszedlem do wniosku, ze nie bede juz im drugi raz z tym zawracal glowy, bo ja juz nawet sam nie widze tego odbarwienia, najgorsze bylo to na dole i tego juz nie ma. Tak wiec w sumie jestem zadowolony, ogladaj juz sobie bezstresowo telewizje i ciesze sie, ze udalo mi sie trafic na ludzi, ktorzy chociaz chcieli sie tym zajac, bo rownie dobrze mogli powiedziec, ze tak ma juz byc, jak tu pisal przedmowca i naprawde nie narzekam i dziekuje wszystkim za dobre rady. I sorrki, ze tak pozno odpisalem. Pozdrawiam!!

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telewizora kineskopowego JVC HV-32P40 zgłosił problem z przebarwieniami w lewym górnym i dolnym rogu ekranu, widocznymi głównie na czerwonym i pomarańczowym tle. Przebarwienia pojawiają się po nagrzaniu kineskopu i mogą być związane z nagrzewaniem maski lub niewłaściwym ustawieniem cewek odchylających. Próby eliminacji problemu obejmowały zmianę lokalizacji telewizora, wyłączanie zasilania na dłuższy czas oraz rozmagnesowywanie zmiennym polem magnetycznym, jednak bez trwałego efektu. W menu serwisowym dostępna jest korekcja przebarwień, ale nie przyniosła ona poprawy. Wskazano, że przebarwienia mogą wynikać z braku fabrycznie naklejonych magnesów korekcyjnych na kineskopie, co jest nietypowe dla tego modelu. Serwis dokonał korekty poprzez doklejenie magnesów korekcyjnych, co znacznie zmniejszyło widoczność największych przebarwień, choć drobne pozostały. Naprawa w serwisie polegała na regulacji cewek i korekcji pola magnetycznego kineskopu, bez wymiany kineskopu, co jest standardową praktyką ze względu na koszty. Użytkownik został poinformowany, że serwis może przyjechać do domu, a reklamacja gwarancyjna jest zalecana, mimo że usterka jest subtelna. Dyskusja zawierała także informacje o produkcji modelu w Wielkiej Brytanii na kineskopach Toshiby oraz o funkcjach telewizora, takich jak cyfrowa redukcja szumów, DigiPure, kompensacja ruchu obrazu i tryb PIP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA