logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC 32P40 - Przebarwienia ekranu, wpływ pola magnetycznego lub urządzeń?

sajmony 02 Lis 2005 10:29 1524 8
REKLAMA
  • #1 1948317
    sajmony
    Poziom 11  
    Dopiero co zakupiłem JVC 32P40 i pojawił sie problem a ponieważ nie mineło jeszcze 7 dni i mogę zwrócić, mam pytanie czy jest to wada telewizora czy też inny powód np. jakieś pole maganetyczne.
    A problem jest z tym że gdy mam włączony telewizor a gdy obraz z lewej strony jest czerwony to w lewym górnym i dolnym narożniku ekranu powstaja przebarwienia na kolor fioletowo-różowy w dolnym narozniku dość duze tak jak by działało tam jakies pole magnetyczne, nie są to powodem stajace głosniki kina domowego ponieważ je odstawiłem i nadal jest to samo. Nie wiem czy powodem możę być DVD Manta bo słyszałem że ich zasilacze mogą powodować zakłucenia.
    Prosze o radę bo nie wiem co robic reklamować czy nie.
    chcę jeszcze spróbowac przestawić tv w inne miejsce ale ten kolos waży 52 kg i na razie tego nie mogę zrobić
  • REKLAMA
  • #2 1948338
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Wyłącz sprzęt wyłącznikiem głównym i po 0.5-1 godzinie włącz ponownie, powinno pomóc o ile faktycznie nie ma innego pola magnetycznego w pobliżu tego sprzętu.
    Jeśli nie ustąpią, a usuniesz wszystko wokół sprzętu to reklamuj.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 1948401
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,każdy TV ma układ rozmagnesujący ,wystarczy TV wyłączyć wyłącznikiem głównym na około 1godzine i ponownie uruchomić powinien sie rozmognesować ,jeżeli plama nie zniknie są dwie możliwasci ,jest wpływ obcego pola lub odkształcenie maski kineskopu ,aby się przekonać można rozmagnesować zewnętrzną pętlą ,można zrobić ją samemu demontując ze starego kineskopu petle i po podłączeniu na któtko do sieci ruchem okreżnym rozmagnesować .Pozdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1948644
    sajmony
    Poziom 11  
    Dziekuję wszystkim za szybką poradę, jak wrócę z pracy to spróbuję wyłączyć i zobaczyć co bedzie się działo, ja też uważam że nie jest to wada telewizora tylko jakieś zakłócenia, w końcu jest to sprzęt z górnej półki cenowej jezeli chodzi o CRT.
  • REKLAMA
  • #6 1949325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1951907
    sajmony
    Poziom 11  
    Tak jak mi poradziliście, wyłaczyłem i po godz. załaczyłem ponownie, poprawiło się ale nie do końca, prawdopodobnie jest jeszcze wytwarzane jakies pole.
    Z tego co zauważyłem napewno DVD Manta zakłóca, gdy odstawiłem poprawiło sie ale jeszcze sa przebarwienia minimalne u góry i na dole, dlatego mam pytanie ponieważ pod telewizorem w szafce mam właśnie z lewej strony ustawiony sprzęt rtv. Stoją tam DVD, amplituner, tuner sat, magnetowid i magnetofon czy przypadkiem to ten sprzet nie wytwarza jakiegos pola i z tego te zakłócenia.
  • #8 1951916
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Pisałem, w celu sprawdzenia usuń wszystko co wytwarza pole magnetyczne. Choć prawdę mówiąc nie powinno to mieć aż takiego wpływu.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #9 1952069
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem przebarwień ekranu w telewizorze JVC 32P40 objawia się fioletowo-różowymi plamami w narożnikach przy czerwonym obrazie z lewej strony. Przyczyną mogą być zakłócenia magnetyczne generowane przez inne urządzenia RTV ustawione blisko telewizora, takie jak odtwarzacz DVD Manta, amplituner, tuner satelitarny, magnetowid czy magnetofon. Zalecane jest wyłączenie telewizora głównym wyłącznikiem na około godzinę w celu rozmagnesowania kineskopu, co często eliminuje przebarwienia. Jeśli problem nie ustąpi, należy usunąć wszystkie potencjalne źródła pola magnetycznego z otoczenia i ponownie sprawdzić obraz. W przypadku utrzymania się przebarwień możliwe jest odkształcenie maski kineskopu lub wada telewizora, co może wymagać reklamacji. Rozmagnesowanie można wykonać także zewnętrzną pętlą magnetyczną, jednak jest to rozwiązanie bardziej zaawansowane. Niewielkie błędy czystości kineskopu mogą powodować drobne przebarwienia, które zwykle nie podlegają reklamacji.
REKLAMA