logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WDS Ovislink Airlive WL-1120 - niska prędkość i problemy z siecią

rokefeler 24 Sie 2005 02:46 1506 6
  • #1 1759457
    rokefeler
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Apek główny który bierze sygnał z innego podłączonego do serwera(oba w funkcji wds ovislink airlive wl 1120)strasznie sie zmula i jak ktoś coś ciągnie to cały net siada nie można otworzyć strony a jest na nim zaledwie pięć osób .Nie jest to wina apeka bo go zmieniałem.Nie mam sterowania pasmem bo ledwo włączyłem router a ten sie spalił więc jest żywiec (jak był router i porty pozamykane też nie było lepiej).Apeki ustawiają swoją predkośc na 1 M !!!!???choć sygnał jest ok i widoczność też (odległośc 2 km siła na karcie -55 -60 db)o co tu chodzi ?Wina softu?Czy generalnie wds to kupa?Net na apekach padaczka a xp z którego chwilowo zrobiłem udostępnianie ma kosmiczne transfery czyli radio go w ogóle nie obciąza.Czy w funkcji ap + client +ap otrzymam lepsze transfery niż w funkcji wds?Do apeka o którym pisze jest podpięty jeszcze jeden wds który poszerza zasięg ale wyłączenie go niczego nie poprawia.Przygotowuję nnd (Łącze mam 2 M) do tej instalacji ale obawiam sie że problem jest gdzieś w radiówce a nie w dzieleniu netu.
  • Pomocny post
    #2 1764413
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    siła sygnału to nie wszystko, sporo może powiedzieć porówanie jej z poziomem szumów (czyli SNR). WDS z kolei jest dobry, ale w konfiguracji "plastra miodu" przy wykorzystaniu spanning tree , gdy dowolne 2 apeki mają przynajmniej 2 drogi do skomunikowania się między sobą. W Twojej konfiguracji, o ile dobrze rozumiem, to z kosmosu tego pasma na obsługę WDS przecież AP-ek nie wezmie, musi to "wyciąć" z pasma i czasu, ktore przeznacza na obsługę kart klienckich.
  • #3 1764992
    rokefeler
    Poziom 15  
    [quote="salmon"]siła sygnału to nie wszystko, sporo może powiedzieć porówanie jej z poziomem szumów (czyli SNR). WDS z kolei jest dobry, ale w konfiguracji "plastra miodu" przy wykorzystaniu spanning tree , gdy dowolne 2 apeki mają przynajmniej 2 drogi do skomunikowania się między sobą.

Czy możesz opisać to rozwiązanie plastra miodu ?Jak zbadać ten snr?Czyli netstumbler mógł mi pokazać jako sygnał zaszumiony syf?Czy powinienem zrezygnować z wds?Myslisz że to rozwiąze problem? ap klient +ap?
  • Pomocny post
    #4 1774993
    salmon
    "Plaster miodu" - czyli coś takiego, jak tel. sieć komórkowa - ale to się opłaca, jeśli chciałbyś pokryć jakiś konkretny obszar "zasięgiem" swojej sieci - poza tym, żeby to sprawnie działało przez WDS-y trzeba te kilka-kilkanaście AP-ków uruchomić. Łączenie przez AP Clienta na dłuższą metę też nie wyda - ciągle zostaje problem zajmowania pasma klienckiego przez połączenie do sieci. Może jakiś oddzielny link (typu bridge point to point) załatwiłby sprawę na dłużej ?
  • #5 1775631
    rokefeler
    Poziom 15  
    problem w tym że ovislink nie ma obcji bridg (więc nawet nie wiem dokładnie na czym to polega )Jest jedynie opcja client i Ap oraz można dołożyć do tego wds.Co proponujesz przy takim układzie.Dlaczego sadzisz że ap klient nie da rady jeżeli przeznacze jednego ap i jednego ap w trybie ap client tylko i wylącznie ażeby połączyć sie z kolejnym nadajnikiem do którego sa podłączeni klienci?
  • Pomocny post
    #6 1777988
    salmon
    Cytat:
    jeżeli przeznacze jednego ap i jednego ap w trybie ap client tylko i wylącznie ażeby połączyć się z kolejnym nadajnikiem

Jeśli w taki sposób, to OK, powinno wystarczyć. Nie wiem tylko, jak będzie ze stabilnością działania - nie testowałem tego na tego typu AP-kach

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskiej prędkości i niestabilności sieci w konfiguracji WDS z użyciem dwóch punktów dostępowych Ovislink Airlive WL-1120, gdzie główny AP odbiera sygnał z drugiego podłączonego do serwera. Pomimo dobrej siły sygnału (-55 do -60 dB na odległości 2 km), prędkość łącza spada do 1 Mbit/s, a sieć jest mocno obciążona przy kilku użytkownikach. Brak możliwości zarządzania pasmem i uszkodzony router dodatkowo utrudniają sytuację. Dyskusja wskazuje, że sama siła sygnału nie wystarcza do oceny jakości połączenia – kluczowy jest stosunek sygnału do szumu (SNR). WDS jest efektywny w topologii typu "plaster miodu" z wieloma AP i redundancją połączeń (spanning tree), co pozwala na lepsze wykorzystanie pasma. W przypadku prostych połączeń WDS pasmo jest dzielone między obsługę klientów i łącze WDS, co ogranicza transfer. Alternatywą może być konfiguracja AP + client + AP lub zastosowanie dedykowanego łącza typu bridge point-to-point, jednak Ovislink Airlive WL-1120 nie posiada trybu bridge, co komplikuje implementację. Testy stabilności i wydajności w trybie AP client są zalecane, choć nie gwarantują poprawy. Wskazano również, że inne urządzenia, np. Aplite, mogą oferować funkcję bridge, co warto rozważyć w celu poprawy jakości sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA