logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokada GG na serwerze - jak obejść i uruchomić komunikator?

tyglysek31 24 Sie 2005 09:42 2025 14
REKLAMA
  • #1 1759757
    tyglysek31
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    drodzy koledzy otoz mam problez z gg, otoz mam na serwerze zamontowana jakas blokade przez admina i nie moge odpalic gg, przed pojsciem na urlop dzialalo ale musialem odinstalowac zeby sie nikt nei czepial, po ponownej instalacji program sie zainstalowal wszystko wyglada ok ale nie przechodzi ze statusu niedostepny i kropka :(
    czy ktos moze zna jakis pomysl jak to obejsc co mozna zrobic zeby zadzialalo ? w samym gg w opcjach jest mozliwosc czegos takiego jak forwerdowanie poprzez podanie nr IP czy to cos da jak podam jakis nr IP kogos z zewnatrz z kim chce rozwiac ?
  • REKLAMA
  • #2 1759839
    vibrasphere
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Forwardowanie nie ma tu nic do rzeczy, to jest ustawienie pozwalajace na wysylanie/odbior plikow za NAT'em.
    Może spróbuj podłączyć się przez jakieś proxy? Jest taka opcja w ustawieniach...
  • #3 1759938
    tyglysek31
    Poziom 11  
    niestety nie dziala , probowalem kilku ustawien i nic
  • #5 1760070
    tyglysek31
    Poziom 11  
    niestety do strony tez niemam dsostepu bo admin zalozyl na serwerze blok na strony z nazwa gadu-gadu i pare innych slow
  • REKLAMA
  • #6 1760140
    vibrasphere
    Poziom 15  
    Ok. Może mam dla Ciebie rozwiązanie - ale niestandardowe.

1) Załóż sobie konto JABBER (musisz ściągnąć jakiś klient, np PSI). Uaktywnij transport Gadu-gadu (odpowienie opisy znajdziesz na necie). Ponieważ komunikacja będzie szła przez serwer jabbera - być może nie jest ona zablokowana przez administratora.

2) Alternatywa: załatw sobie Unix'owe konto shellowe. Będziesz musiał użyć programu EKG - jest to Gadu-Gadu pod konsolę.
  • #7 1760185
    mind
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Czy rozważałeś alternatywę do GG np komunikator tlen? On też ma obsługę i potrafi wyszukiwać ludzi na GG. Działanie przecież analogiczne a rozmowy głosowe lepszej jakości.
  • REKLAMA
  • #8 1760578
    lokomen
    Poziom 14  
    Sprubuj zmienić serwer gg programem z załącznika, może nie wszystkie IP masz poblokowane.
    Załączniki:
    • GG Serwer Changer.rar (290.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1760733
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego tyglysek31, jak się domyślam, problem dotyczy komputera służbowego. Zalecałbym daleko idącą rozwagę, albowiem w przypadku gdy admin wytopi próbe obejścia blokady, kłopoty będą murowane. W logach admin to wszystko zobaczy bez najmniejszego problemu.
  • #10 1919672
    Suchagola
    Poziom 11  
    helo.
    Mam problem z gg. Po zainstalowaniu gg nie załącza się i wyskakuje błąd i to koniec. Da się coś z tym zrobić. próbowałam juz najnowszą wersję i nic.
    System win xp
  • REKLAMA
  • #11 1919741
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Suchagola napisał:
    i wyskakuje błąd

Jaki?
  • #12 1920115
    Suchagola
    Poziom 11  
    Wskakuje :problem z aplikacją gg.exe i zostanie ona zamknięta.
    ble ble ble czy wysłać raport??
  • #13 1920131
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Zajrzyj do szczegółów.
  • #14 1920273
    Newbi
    Poziom 2  
    Co do błedu gg, to usuń pliki profilu, w win Xp jest to jak pamietam
    Documents and Settings/"nazwa użytkownika"/Gadu-Gadu/

U mnie to pomogło, życze powodzenia :D
  • #15 1921732
    Suchagola
    Poziom 11  
    Usunęłam i jest pięknie!!
    Elegancko działa!!

Wielkie dzięki

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem komunikatora Gadu-Gadu (GG) na serwerze, gdzie administrator nałożył blokadę uniemożliwiającą zmianę statusu z niedostępnego oraz dostęp do stron związanych z GG. Forwardowanie w ustawieniach GG nie pomaga, gdyż dotyczy tylko przesyłania plików przez NAT. Proponowane rozwiązania obejmują użycie proxy, jednak bez skutku, oraz alternatywne metody obejścia blokady: korzystanie z transportu Gadu-Gadu w sieci Jabber za pomocą klienta PSI lub użycie konsolowego klienta EKG na koncie Unix. Zaproponowano także alternatywny komunikator Tlen, który obsługuje kontakty GG i oferuje lepszą jakość rozmów głosowych. Wskazano możliwość zmiany serwera GG w programie, aby ominąć blokady IP. Zwrócono uwagę na ryzyko związane z próbą obejścia blokad na komputerze służbowym, gdyż administrator może wykryć takie działania. Dodatkowo, w osobnym wątku dotyczącym błędu aplikacji gg.exe na Windows XP, rozwiązaniem okazało się usunięcie plików profilu użytkownika w katalogu Gadu-Gadu, co przywróciło poprawne działanie programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA