logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokada połączenia GG z siecią pod XP

blackrage 09 Lut 2006 21:26 1300 6
REKLAMA
  • #1 2282266
    blackrage
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Potrzebuję zablokować możliwość korzystania z gadu-gadu pod XP.
    Chodzi mi o to, żeby włączało sie normalnie, ale żeby nie mogło się połączyć.

Jak to zrobić ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2283704
    yurus1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Zablokuj port 80 jakimś firewalem, to gg się już nie zaloguje :)

Możesz jeszcze w opcjach gg ustawić połączenie przez proxy, wtedy też się nie zaloguje
  • REKLAMA
  • #5 2284006
    blackrage
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Hmmm ....
    Jak na razie, ( zapomniałem wpisa, że to jest XP SP2 ) zablokowałem gadu na zaporze XP'eka, jak zajdą - będę kombinował coś innego.
  • REKLAMA
  • #6 2284030
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    yurus1 napisał:
    Zablokuj port 80 jakimś firewalem, to gg się już nie zaloguje :)

Możesz jeszcze w opcjach gg ustawić połączenie przez proxy, wtedy też się nie zaloguje

Witam :D
    jak zablokujesz port 80 to ci WWW tez nie bedzie chodziło :D
    najlepiej zainstaluj jakiegoś firewalla i zablokuj... wszystkie wychodzace i przychodzące na GG i po problemi :)
    pozdro <Marek>
  • #7 2284245
    [GD]-Zami
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Zapora Zone Alarm - wycinasz gg na niej ( jako program blokujesz dostep , albo jak w najnowszej wersji jest wszystko mowiaca ikonka kill i chyba nawet sie nie wlaczy :P ) a do zone alarm nakladasz haslo zeby nie grzebali i tyle :)
    pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W celu zablokowania połączenia komunikatora Gadu-Gadu (GG) w systemie Windows XP (w tym XP SP2) można zastosować blokadę portów sieciowych, na których działa GG, np. portu 80, jednak blokada portu 80 uniemożliwi również dostęp do stron WWW. Zaleca się użycie zapory sieciowej (firewalla), która pozwoli na selektywne blokowanie ruchu sieciowego GG, zarówno przychodzącego, jak i wychodzącego. Można zablokować GG jako program w zaporze, co uniemożliwi mu nawiązanie połączenia, a nawet uruchomienie. Przykładowym rozwiązaniem jest użycie zapory Zone Alarm, która umożliwia blokowanie dostępu GG i zabezpieczenie ustawień hasłem, aby uniemożliwić ich zmianę. Alternatywnie, w opcjach GG można ustawić połączenie przez proxy, co również zablokuje logowanie do sieci GG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA