logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optiview 15LX92 - Monitor wyłącza się i ma problemy z geometrią obrazu

Indyczes 24 Sie 2005 11:07 1214 4
REKLAMA
  • #1 1759972
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Witam kolegów serwisantów.
    Problem polega na nieokresowym wyłączaniu się monitora.Po odpięciu od sieci praktycznie za kazdym razem inaczej się włącza tzn.zniekształcenia geometrii,przesunięty w pionie itd.Zauwazyłem,że nie mozna regulować w menu przesuwu pionowego obrazu,po wejściu w tą opcję i podjęciu regulacji zamiast przesuwu obraz lekko się wygina na boki(beczka).Nie zapamiętuje wcześniejszych ustawień.Mam pytanie-czy to wina pamięci,czy procka sterującego.Czy na czystej pamięci ruszy,nie dysponuje obecnie programatorem,tak,że wsad odpada.A może coś w trybie serwisowym da sie zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 1760328
    JP
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    W tym modelu bardzo czesto padają procesory niestety. Szczególnie Winbondy. Objawiało sie to tym, ze po pewnym czasie, raz wczesniej raz pozniej monitor wyłacza sie i włacza, ale miałem tez pare innych uszkodzen. Np. Nie działała klawiatura albo robiła głupoty. Tak, ze na 95% stawiam na procesor takze w tym wypadku.
  • REKLAMA
  • #3 1760509
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Nie stawiałbym w tym przypadku na procesor.
    Po wstawieniu czystej pamięci ruszy, z tym że w kazdej rozdzielczości bedziesz musiał wyregulować geometrię.
    Jeśli pamięć nie pomoże to podmień TDA9109.
  • REKLAMA
  • #4 1761721
    Indyczes
    Poziom 33  
    Według mnie po głębszej analizie procek powinien być dobry,chociaż do końca nie można być pewny.Dzisiaj klient jeszcze dodał,że czasami wypada synchro H-i tutaj pewnie TDA do wymiany,chociaż na początek podstawię pamięc bo taką mam pod ręką,TDA niestety nie mam.O efektach poinformuje.
  • #5 1773973
    Indyczes
    Poziom 33  
    Wymiana TDA9109 leczy przypadłość,dziekuję wszystkim za podjęcie tematu,zamykam temat.Pamięć w tym przypadku była ok.
REKLAMA