logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dziwna sytuacja z serwerem i przekierowywaniem portów. (router tplink TD-W8960N)

Mikollaj2 02 Lip 2018 13:33 789 6
REKLAMA
  • #1 17308417
    Mikollaj2
    Poziom 4  
    Cześć
    Otóż jak w temacie mam pewien problem.
    Jakiś czas temu skonfigurowałem sobie router abym mógł postawić serwer do grania w grę z kolegami (terrarię). Wszystko działało jednak do czasu.. Pewnego dnia gdy serwer był załączony stwierdziłem, iż pójdę do kolegi pomóc mu w pewnym problemie. Po ponownym włączeniu komputera gdy wróciłem okazało się, że na serwer nie da rady wejść.

Sprawdziłem na pewnej stronce czy port jest otwarty i nie był.

Dokładnie taki sam problem już kiedyś mi się wydarzył jednak po pewnym czasie wszystko wróciło do normy. Tym razem po zorganizowaniu kilku osób do gry szkoda mi czasu szczególnie, iż wszyscy w niedługim czasie gdzieś wyjeżdżamy.

Router jak w temacie- tp-link TD-W8960N
    dostawca internetu- Netia
    Konfiguracja routera:
    Dziwna sytuacja z serwerem i przekierowywaniem portów. (router tplink TD-W8960N)załączn...png (87.19 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Dziwna sytuacja z serwerem i przekierowywaniem portów. (router tplink TD-W8960N)załączn...png (69.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    W hoscie dmz wpisałem swoje IP

Z kolei to daję dodatkowo chociaż nic tutaj nie zmieniałem. Może się przyda.
    Dziwna sytuacja z serwerem i przekierowywaniem portów. (router tplink TD-W8960N)załączn...png (43.51 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Dodam jeszcze, że problem nie zniknął po wyłączeniu anty wirusa i mam nadzieję, że z samej treści tematu nikt tego wątku nie weźmie za zbyt banalny :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17308684
    waluszek
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Podstawowe i zasadnicze pytanie, czy ty masz stały adres IP ?

W jaki sposób się do ciebie łącza koledzy ?
  • REKLAMA
  • #3 17308721
    Mikollaj2
    Poziom 4  
    Zmienne przy czym mam tego pełną świadomość i po każdym restarcie routera podawałem im nowe IP.

Co do tego w jaki sposób łączą się ze mną koledzy to łączą się ze mną poprzez adres IP, który podawałem im na discordzie z tej oto strony https://www.moje-ip.eu/

edit:
    Chyba, że z mojej ignorancji źle zrozumiałem pytanie i chodziło o IP, które jest przydzielane mi przy restarcie samego kompa :D czyli 192.168.x.x
    To tak zawsze przed uruchomieniem serwera sprawdzam czy ustawione w routerze ip jest takie samo jak to, które tym razem mi przydzieliło. W skrócie - mam zmienne.
  • Pomocny post
    #4 17308739
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    1. Zarezerwuj po adresie MAC karty sieciowej statyczne IP w routerze
    2. Skonfiguruj DDNS, będziesz miał wtedy statyczną domenę, która zawsze zaprowadzi pod twoje zmienne IP. IP w ADSL zmienia się częsciej niż co restart.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17308743
    waluszek
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Ip komputera to IP z puli prywatnej, w takiej sytuacji powinno być przypisane na stałę do konkretnego komputera. musisz też przekierowac porty w routerze, ale pisałeś że dodałeś swój prywatny adres do DMZ, więc sprawdź jeszcze czy firewall wbudowany w windows ci nie blokuje połączeń, na test go wyłącz, potem można włączyć i sprawdzać.

Jesteś pewien że serwer gry terraria chodzi na porcie 7777 ? Według wiki faktycznie serwer nasłuchuje na tym porcie. :P
  • REKLAMA
  • #6 17309131
    Mikollaj2
    Poziom 4  
    Dziękuję za pomoc! :D
    Jednak to co musiałem zrobić trochę mnie dziwi. Otóż wykonałem wszystkie punkty jednak serwer nadal nie działał. Dopiero po zrestartowaniu komputera i po ponownym wyłączeniu antywirusa (zaporę windowsową mam póki co z jego powodu na stałe wyłączoną) serwer znowu zaczął działać. Dziwi mnie to, ponieważ robiłem to już wcześniej jednak z marnymi skutkami :P
    Podziękować muszę także za sugestię z ddns i statycznym IP na routerze.
    Dodam jeszcze, że wcześniej wszystko działało z włączonym antiwirusem a żadnej aktualizacji nie było..

Tak więc temat z jednej strony rozwiązany a z drugiej nie :P
    Z tego też powodu myślę, iż zasadnym było by niezamykanie go jeszczę na jakiś czas. Może ktoś będzie wiedział o co chodzi. Zamknę go do 4 lipca. Jakbym się zapomniał to proszę zgłosić to do moderacji gdyż potrafię być zapominalski :(.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z dostępem do serwera gry Terraria po restarcie komputera i routera TP-Link TD-W8960N. Mimo wcześniejszej konfiguracji portów i DMZ, serwer nie był dostępny. Po sprawdzeniu, okazało się, że port nie był otwarty. Użytkownik korzystał z dynamicznego IP, co wymagało podawania nowego adresu IP kolegom. Ostatecznie, po wyłączeniu antywirusa i restarcie komputera, serwer zaczął działać, mimo wcześniejszych prób z wyłączonym oprogramowaniem zabezpieczającym. Użytkownik rozważał również konfigurację DDNS oraz rezerwację statycznego IP w routerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA