logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoki pingu co 5 sekund do 280ms przy wifi i internecie radiowym

HerceN 02 Lip 2018 22:44 765 10
REKLAMA
  • #1 17309406
    HerceN
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Witam, borykam się z bardzo irytującym problemem. Otóż non stop co jakieś średnio 5 sekund mam skoki pingu do 250-280 (nie więcej ani mniej) które trwają z pół sekundy, po chwili ping wraca do 30ms. Jest to dość odczuwalne, nie mówiąc jak bardzo denerwujące. System jest w miarę świeży, miesiąc temu był instalowany od nowa (win10), internet radiowy, korzystam z wifi (nie mam możliwości podpięcia komputera do routera przez kabel), komputer znajduje się w odległości ok. 3m od routera, sygnał nie przechodzi przez ściany. Dzieje się to nawet o tej porze, gdzie jest prawie środek tygodnia i 23. godzina. Dołączę zrzut ekranu z pingtestu
  • REKLAMA
  • #2 17309615
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Czy problem występuje również na innych urządzeniach?
  • #3 17310121
    HerceN
    Poziom 8  
    Niestety, ale nie tylko.
    +według teamspeaka gubię również pakiety. Wartość wzrasta średnio co 2 minuty do 1-2% (o ile ma jakiś sens powoływanie się na ten program)
  • REKLAMA
  • #4 17310545
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    HerceN napisał:
    internet radiowy, korzystam z wifi (nie mam możliwości podpięcia komputera do routera przez kabel), komputer znajduje się w odległości ok. 3m od routera, sygnał nie przechodzi przez ściany.

Skoro net radiowy to jaki sprzęt operatora, jaki Twój sprzęt, jak to razem połączone?
    Jaki download i jaki upload?
    czy tylko na tym komputerze jest problem?
    W10 - system z wiecznymi problemami...
    Skoro korzystasz z wifi - to trzeba zrobić pomiar otoczenia sieciowego i tu wstawić wynik pomiaru:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Możesz nawet siedzieć na routerze i nie mieć żadnego wifi - 3m i zero ścian to żaden argument.
    Może się okazać, że trzeba będzie pominąć Twój router jeśli jest i kablowo na czas testów połączyć się z anteną od internetu na dachu.
  • #5 17315393
    HerceN
    Poziom 8  
    Witam. W dniu dzisiejszym podpiąłem się do routera poprzez kabel. Łącze jest trochę bardziej stabilne, aczkolwiek dalej występują skoki pingu.
    Z jakiego sprzetu korzysta mój operator tego nie wiem, ale 1km ode mnie jest nadajnik, który przesyła fale radiowe do mojego modemu na dachu, modem jest połączony z routerem tp link tl-wr841n.
    Downloadu mam 15Mb/s a uploadu 2Mb/s. Zawsze było okej, bez żadnych skoków. Kontaktowałem się z moim operatorem, no i jak widać żadnego to efektu nie przyniosło.
  • #6 17315474
    KOCUREK1970
    To pomiń Twojego TP Linka i podłącz się kablowo wprost do anteny z dachu - testuj.
  • REKLAMA
  • #7 17315477
    HerceN
    Poziom 8  
    Nie mam aż tak długiego przewodu, żeby się podłączyć bezpośrednio z anteną na dachu.
  • REKLAMA
  • #8 17315510
    KOCUREK1970
    Masz swój router - no to chyba jakoś Ci sygnał do niego z tej anteny podłączyli?
    Taka antena musi mieć zasilanie PoE - więc taką "kostkę" masz na 100% w domu.
    Odłącz przewód od TP Linka i już masz dostęp prosto do anteny.
  • #9 17315593
    HerceN
    Poziom 8  
    Faktycznie, nie pomyślałem. Tylko przewód jest tak odmierzony że sięga do regału w drugim pokoju i ani metra więcej. Musiałbym cały komputer przenieść.
  • #10 17315615
    KOCUREK1970
    HerceN napisał:
    Musiałbym cały komputer przenieść.

No coś zrobić musisz.
    Bez weryfikacji tego co radzę to dalsze błądzenie w lesie i szukanie winowajcy gdzie go wcale może nie być.
  • #11 17316337
    HerceN
    Poziom 8  
    Spróbuję w następnym tygodniu jak będę na urlopie.
    Nie wiem do końca czy to wina routera. Wczoraj grałem w fps'a i ping był stały 40-43ms i ani 1 więcej. (ok. 2h)
    Ale zobaczymy jeszcze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym pingiem w połączeniu radiowym, który skacze do 250-280 ms co 5 sekund, mimo bliskiej odległości od routera (3 m). Po podłączeniu przez kabel do routera TP-Link TL-WR841N, ping stał się nieco bardziej stabilny, ale nadal występują skoki. Użytkownik nie zna sprzętu operatora, ale nadajnik znajduje się 1 km od jego lokalizacji. Zgłoszono również utratę pakietów w programie TeamSpeak. Użytkownicy sugerują testowanie połączenia bezpośrednio z anteną, aby wyeliminować problemy związane z routerem. Użytkownik planuje przeprowadzić dalsze testy w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA