logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć TPLink TL WR-841N do Huawei HG8546M dla lepszego sygnału?

Nestorb 03 Lip 2018 18:10 1101 5
REKLAMA
  • #1 17310532
    Nestorb
    Poziom 7  
    Ocena: 22
    Witam,

Zmienili mi dostęp do internetu z radiowego na światłowód i przy okazji wymienili mi router. Na starym nie miałem problemu z sygnałem na piętrze w domu, a nowy przesyła na piętro szczątkowy sygnał i to nie zawsze. Mam pociągnięty kabel sieciowy na piętro i chciałem się zapytać - czy mogę spiąć te dwa routery, tak, żeby ten dodatkowy obsługiwał piętro? Jak to pospinać? Czy będę miał dwie sieci, czy będzie tylko jedna?
    Główny router to Huawei EchoLife HG8546M, a dodatkowy TPLink TL WR-841N.

Jeżeli nie da się tego pospinać to jakie inne rozwiązanie proponujecie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17311790
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Cytat:
    czy mogę spiąć te dwa routery, tak, żeby ten dodatkowy obsługiwał piętro?

tak
    Cytat:
    Jak to pospinać?

TP-Link pod WAN, Echolite pod LAN.
    Cytat:
    będę miał dwie sieci, czy będzie tylko jedna?

Dwie.

P.S.
    Jeśli TP-Link był wystarczający a nie chcesz mieć 2 sieci to możesz wyłączyć wifi na EchoLife ( jak masz dostęp ) i podłączyć tylko ten co miałeś wcześniej.
  • REKLAMA
  • #4 17311798
    Nestorb
    Poziom 7  
    geniusm napisał:
    Jeśli TP-Link był wystarczający a nie chcesz mieć 2 sieci to możesz wyłączyć wifi na EchoLife ( jak masz dostęp )

Niestety ale przy podłączeniu światłowodu i wymianie routera zabrano mi dostęp do ustawień routera.

Obecnie podpiąłem TP-Linka i Echolite pod LAN, bo w chwili kiedy do TP-Link był podpięty przewód do gniazda WAN to sieć była widoczna, ale żadne urządzenie nie mogło się z nią połączyć. Coś mi kiedyś poprzestawiali jak był problem z logowaniem PS4 do sieci i pewnie ustawienia są do dzisiaj zapisane w routerze (na radiu zmienili mi wejście sygnału z WAN na LAN). Chyba trzeba będzie zresetować wszystkie ustawienia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17311803
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    TP-Link zresetuj, po restarcie powinien już działać na domyślnych. Później możesz sobie ustawić na nim co chcesz.
  • #6 17311822
    Nestorb
    Poziom 7  
    Zgodnie z poradami forumowiczów.
REKLAMA