logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja TP Link TL-WR841N

Nestorb 11 Sie 2018 12:00 6822 15
REKLAMA
  • #1 17378334
    Nestorb
    Poziom 7  
    Ocena: 22
    Witam,
    Mam duży problem z siecią w domu. Zmieniłem sygnał z radiowego na światłowód. Dostałem od dostawcy nowy router Huawei Echolite HG8546M. Działało do wyjścia technika. Później zaczęły się problemy z WiFi. Raz działało na wszystkich urządzeniach, raz w ogóle, niekiedy na wybranych. Generalnie dostawca olał sprawę nie rozwiązując problemu (uważam, że Huawei ma walnięte WiFi, a oni że nie mają obowiązku dostarczania sygnału poprzez WiFi tylko po kablu) i każąc mi podpiąć sobie dotychczasowy router do Huaweia. Podpiąłem TP Linka TL-WR841N przez port LAN (bo wcześniej na radiu poprzestawiali mi ustawienia tak, że na WAN nie chodzi). Było wszystko fajnie dopóki nie kupiłem iPhona, który raz łapał WiFi a raz nie - wszystkie inne urządzenia działały super.
    Chciałem zmienić ustawienia jednak nie mam możliwości dostać się w takiej konfiguracji do panelu konfiguracyjnego TP Linka. Wyczytałem gdzieś, że trzeba zresetować go całkiem. Zrobiłem to i teraz się okazuje, że nie mam ani dostępu do niego (nie znam hasła do sieci WiFi na nim), ani nie działa mi WiFi i muszę siedzieć podpięty kablem do Huaweia, żeby mieć sieć.

Bardzo proszę o pomoc jak te dwa routery połączyć ze sobą, żeby wszystko działało, jak to to skonfigurować, jak dostać się do ustawień TP Linka podpiętego do Huaweia itp. Czy mam podpiąć TP Linka do Huaweia przez WAN czy przez LAN.
    Nie mam dostępu do ustawień Huaweia, bo ma je tylko dostawca[/b]
  • REKLAMA
  • #3 17378359
    Nestorb
    Poziom 7  
    Ale jak dostać się do ustawień TP LInka?
    Wpisuję 192.168.1.1 lub 192.168.1.0 i nic.
  • REKLAMA
  • #4 17378370
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Dzwoń do dostawcy aby przestawił Huawei w tryb mostu, i wtedy podłącz TP-Link po WAN. Nie pamiętam jakie IP ma TP-Link ale może 192.168.0.1, ewentualnie tplinkwifi.net
  • #5 17378373
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2674
    Reset TP-linka do ustawień fabrycznych potem podłączasz się "tylko" do Tp-linka i konfigurujesz jak w poradniku. Na samym końcu łączysz urządzenia.
  • #6 17378394
    Nestorb
    Poziom 7  
    Zresetowałem TP Linka, podpiąłem kablem przez port LAN 2 z moim kompem i pomimo, że wpisuję 192.168.1.1 lub 192.168.0.1 lub 192.168.1.0 nie mogę się z nim połączyć. Za każdym razem mam przekroczenie limitu czasu połączenia.
  • #7 17378398
    jimasek
    Sprawdzałeś czy dostałeś jakiś adres z DHCP routera?
  • #8 17378430
    Nestorb
    Poziom 7  
    A jak to zrobić? Sorki ale nie jestem biegły w tym wszystkim.
  • Pomocny post
    #9 17378436
    makosuu
    Ocena: 370
    Wejdź w cmd i wpisz ipconfig.
  • REKLAMA
  • #10 17378443
    Nestorb
    Poziom 7  
    Konfiguracja TP Link TL-WR841N

Takie coś mam obecnie

Dodano po 22 [minuty]:

Dobra. Zmieniłem kabel sieciowy i poszło. Pozmieniałem i działa na nowo WiFi.
    Teraz jeszcze problem z iPhonem.

Jak trzeba ustawić TP Linka, żeby nie rozłączało iPhona z WiFi ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 17378486
    jimasek
    Ustawić na TP-linku parametry radia na sztywno bez AUTO (kanał, szerokość pasma, zabezpieczenia).
  • #12 17378618
    Nestorb
    Poziom 7  
    A jakie parametry mają być? W której zakładce?
    Pomóżcie laikowi :please:
  • #13 17378743
    IC_Current
    Ocena: 2495
    Nestorb napisał:
    A jakie parametry mają być? W której zakładce?
    Pomóżcie laikowi :please:

W zakładce "Zabezpieczenia WiFi" ma być WPA2/AES/PSK

Natomiast nowsze urządzenia z ogryzkiem mają kilka błędów (lub prędzej celowych niezgodności ze standardem żeby klientom wciskać przepłacone urządzenia sieciowe od Apple) w implementacji klienta DHCP. Przez te błędy urządzenia Apple nie pobierają automatycznie adresu IP podczas łączenia z siecią. Rozwiązaniem dla "zwykłych" userów jest wpisanie adresu IP ręcznie lub aktualizacja oprogramowania routera Huawei (niekoniecznie zadziała, bo nie wszyscy producenci chcą psuć swoje urządzenia pod dyktando Apple i odchodzić od standardów).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 17378949
    Nestorb
    Poziom 7  
    IC_Current napisał:
    Rozwiązaniem dla "zwykłych" userów jest wpisanie adresu IP ręcznie lub aktualizacja oprogramowania routera Huawei

Aktualizacja Huawei'a odpada, bo dostęp do niego ma dostawca internetu i raczej sam tego nie zrobią. Poza tym, wszystkie urządzenia biorą sygnał WiFi jedynie z TP Linka. Czy adres IP mam ustawić na TP Linku? Jeżeli tak to gdzie? Jaki to ma być adres? Mam stały numer IP przypisany przez dostawcę.
  • #15 17378958
    jimasek
    Nestorb napisał:
    oza tym, wszystkie urządzenia biorą sygnał WiFi jedynie z TP Linka. Czy adres IP mam ustawić na TP Linku? Jeżeli tak to gdzie?

Kolega wyżej mówił o wpisaniu adresów na stałe w konfiguracji telefonu czy urządzenia od Apple (ip, maska, brama i DNS).
  • #16 17378981
    Nestorb
    Poziom 7  
    Aaaaaaaaaaa. Ok. Zaraz tam popatrzę do telefonu i sprawdzę czy gdzieś można to wpisać.
    Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z konfiguracją sieci WiFi po przejściu na światłowód i podłączeniu routera Huawei Echolite HG8546M. Po podłączeniu TP-Link TL-WR841N przez port LAN, użytkownik nie może uzyskać dostępu do panelu konfiguracyjnego routera. Po zresetowaniu TP-Linka i zmianie kabla, WiFi zaczęło działać, ale pojawiły się problemy z łącznością iPhona. Użytkownicy sugerują, aby ustawić parametry radia na sztywno (kanał, szerokość pasma, zabezpieczenia) oraz skonfigurować zabezpieczenia WiFi na WPA2/AES/PSK. Dodatkowo, zaleca się ręczne wpisanie adresu IP w urządzeniach Apple, aby rozwiązać problemy z DHCP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA