logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przyspieszenie dzialania makro i pasek postepu Excell

marico77 09 Lip 2018 10:55 1041 2
REKLAMA
  • #1 17319507
    marico77
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam ponownie,

Chcialbym poprosic was o pomoc w dwoch kwestiach.
    Po pierwsze, czy jest mozliwosc zmiany kodu tak aby przyspieszyc dzialanie makra?
    (wszystko fajnie dziala przy nieduzej ilosci danych, niestety w tym przypadku ilosc wierszy w arkuszu "Baza Danych" zawsze bedzie przekraczala 10 tysiecy przez co czas wykonania zadania zajmuje okolo pol godziny)
    I po drugie jak moge dorzucic pasek postepu do mojego kodu w userform
    Z gory dzieki za poswiecony czas

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Book7.rar (536.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17320251
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 658
    Hmm, u mnie zamiera na AutoFill... Nie mam cierpliwości, żeby doczekać do końca.
    Na próbce 1000 wierszy trwa to ~7min

Pytanie zasadnicze: czy w kolumnach "M, N" muszą być formuły? Coś się będzie zmieniać w arkuszu po wykonaniu makra (wyniki formuł)?
    Bo niżej jest pętla, którą śmiało można wykorzystać dla dwóch celów. Poza tym pętla byłaby wskazane dla działania ProgressBar. Nad AutoFill nie masz żadnej kontroli.

Po drugie: w kolumnie M masz formułę tablicową w zakresie całej kolumny. To znacznie, ale to baaardzo znacznie spowalnia. A co tam właściwie ma być w wyniku? Jakoś nie bardzo rozumiem o co tu chodzi.
  • #3 17321016
    marico77
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Kolumny "M, N" obsluguja pierwsze makro cmb1 ktore sluzy do znalezienia osob ktore nie wykonaly zadnej tranzakcji w ciagu roku (na podstawie numeru karty klienta I daty z arkusza "Klient", a nastepnie usuwa te konta po czym wszystkie dane z kolumn "M,N" sa usuwane rowniez)

Kolumny "P,Q,R" obsluguja drugie makro cmb2 ktore sluzy do utworzenia archiwum w celu skrocenia, zmniejszenia ilosci danych (podobnie jak w pierwszym makro zaczynam od znalezienia ostatniej tranzakcji po dacie I numerze karty (za pomoca formuly tablicowej, a nastepnie kopiuje dane z kolumn "E,G,R" I wklejam specjalnie, nastepnie przenosze dane z arkusza "Klient" do "Archiwum Klient" . na koniec wykasowywuje dane z kolumn "A2:L2" z arkusza "Klient")

Mam nadzieje ze nie zakrecilem za mocno

Moglbys napisac cos wiecej o AutoFill?

Pozdrawiam
REKLAMA