logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować wentylatorem łazienkowym z przełącznikiem i opóźnieniem?

elvisab 11 Lip 2018 10:46 951 2
REKLAMA
  • #1 17322900
    elvisab
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam

Chciałbym sterować wentylatorem łazienkowym w poniższy sposób:
    1. Wchodzę do łazienki i włączam główne oświetlenie.
    2. Na ścianie w łazience mam przełącznik dzwonkowy. Naciśnięcie powoduje włączenie wentylatora który działa cały czas. Jeśli powtórnie nacisnę przełącznik to wentylator się wyłącza.
    3. Jeśli wentylator pracuje a ja wyjdę z łazienki i wyłączę główne oświetlenie to wentylator ma się wyłączyć po czasie jaki jest ustawiony na wentylatorze.
    4. Jeśli ktoś w łazience włącza wentylator bez włączonego głównego oświetlenia to po naciśnięciu przycisku wentylator pracuje tyle ile jest na nim ustawione opóźnienie wyłączenia, chyba że ktoś wcześniej naciśnie ponownie wyłącznik to ma się wyłączyć.
    Mam nadzieję że wystarczające jasno to opisałem.

Do wentylatora dochodzą oczywiście trzy przewody L, N i L z oświetlenia które powoduje włącznie wentylatora.

Pierwotnie chciałem to zrealizować na arduino i z tym nie mam problemu ale ostatnio pokazało się mnóstwo różnych dopuszkowych przełączników bistabilnych itp. Może da się coś takiego zrealizować za pomocą sensownego połączenia kilku takich urządzeń.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17322983
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Pytanie jest takie ile zamierzasz na to wydać.
    To dość rozbudowany układ, jeśli chodzi o funkcje. Kilka stówek mniej...

Najprościej i najtaniej na mikrokontrolerze. Jednak czy masz doświadczenie ze sterowaniem napięciem sieciowym ? Szczególnie w łazience, nie trudno zrobić sobie krzywdę napięciem sieciowym.
  • #3 17323020
    elvisab
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Wiem że najtaniej na mikrokontrolerze, ale najbardziej czasochłonne. Myślałem że może da się zaoszczędzić czas stosując jakieś gotowe rozwiązanie i z użyciem dostępnych coraz tańszych przekaźników do automatyki domowej uda się coś prościej zrealizować.

Napięcie sieciowe ogarniam. Poza tym wiedząc że będę robił takie sterowanie wentylatorem wyprowadziłem sobie przewody z wentylatora, oświetlenia i przycisku dzwonkowego do skrzynki "sterującej" w pomieszczeniu gdzie mam rozdzielnię, żeby nie robić niepotrzebnych połączeń w łazience i w razie modyfikacji nie musieć rozbierać sufitu czy kuć kafelek.
REKLAMA