logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci Router+AP - gorsza prędkość Internetu z AP

adamk_k 12 Lip 2018 11:50 2949 4
REKLAMA
  • #1 17324782
    adamk_k
    Poziom 2  
    WItam,

Mam problem z prędkością łącza w AP. Poniżej schemat sieci:

Dostawcą Internetu jest Supermedia Sp. z o.o. Prędkość łącza to 200 Mbps.
    Router główny (od dostawcy): NETIS WF2780
    IP: 192.168.1.2
    DHCP: tak (zakres: 192.168.1.4-192.168.1.254)
    Access Point (próbowałem trzech modeli): TP-LINK TL-WR740N lub NETIS WF2780 lub TP-LINK TD-W8960N
    IP: 192.168.1.3
    DHCP: nie (wyłączony)

Połączenie pomiędzy routerem i AP: LAN-LAN.
    Sieci wifi mają różne ssid w routerze i AP. Używam tylko pasma 2.4GHz.

PC w gabinecie osiąga po kablu prędkość 200 Mbps bez problemu. To samo ma miejsce w salonie jeśli podłącze jakiekolwiek urządzenie po kablu z pominięciem routera, tj. tak jak poniżej:

Jednak chcę mieć ten AP w salonie żeby podłączyć różne urządzenia po kablu oraz żeby mieć tam lepszy zasięg WIFI. Problem polega na tym, że:
    1. Stosując jakiekolwiek z trzech wymienionych urządzeń jako AP nie jestem w stanie osiągnąć po kablach/patchcordach prędkości wyższej niż 90 Mbps.
    2. W przypadku stosowania dokładnie takiego samego modelu urządzenia jako router jak i AP (NETIS WF2780) sieci strasznie się gryzą i momentami nie działa w ogóle Internet - ani po WiFi ani po kablu.
    3. W przypadku modelu TP-LINK TL-WR740N WiFi działa ok, ale też jest to maksymalnie 90Mbps.
    4. W przypadku modelu TP-LINK TD-W8960N LAN działa ok, ale WiFi potrafi się wieszać (tj. brak dostępu do Internetu po WiFi z AP lub z Routera lub z obydwu urządzeń).

Czy możecie mi doradzić co mogę zrobić aby przynajmniej po kablu z AP było więcej niż 90Mbps w salonie? To mój pierwszy post więc jeśli coś pominąłem albo źle wstawiłem to prośba o wyrozumiałość. Dodatkowe info oczywiście mogę podać.
  • REKLAMA
  • #2 17324813
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Przez TL-WR740N i TD-W8960N więcej nie będzie bo mają porty 100 Mb/s. Trochę wygląda jak niekoniecznie dobry/dobrze zarobiony kabel. Jedne urządzenia sobie na nim radzą, inne niezbyt, ale to tylko taka teoria.
  • REKLAMA
  • #3 17324826
    jprzedworski
    Ocena: 828
    adamk_k napisał:
    Access Point (próbowałem trzech modeli): TP-LINK TL-WR740N lub NETIS WF2780 lub TP-LINK TD-W8960N
    Pierwszy i trzeci mają porty 100 Mb/s więc szybciej nie będzie.
  • REKLAMA
  • #4 17324852
    adamk_k
    Poziom 2  
    Kable nie powinny być problemem - były sprawdzane miernikiem fluke dtx 1800 (skalibrowanym - żeby nie było).
    Limity portów w TP-LINKach wyjaśniałyby moją sytuację. Czy możecie zaproponować urządzenie, które spełniało by moje wymagania?
  • #5 17324870
    makosuu
    Ocena: 370
    Ale to jest dziwne że ten Netis nie działa, nie ma powodu by nie działać. Spróbuj podłączyć go przez jakiś switch czy coś takiego.

TP-Link Archer C7 V2, V4 jak bez 5 GHz to TL-WR1043ND V4. Oba wspierane przez alternatywny FW (co daje możliwość użycia WAN jako LAN).
REKLAMA