logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problemy z współpracą modułu Cam CI i karty w czytniku ax hd51 4kbox

mirkoz13 15 Lip 2018 10:38 2847 4
REKLAMA
  • #1 17329790
    mirkoz13
    Poziom 2  
    Witam. Mam taki problem. Posiadam dekoder ax hd51 4Kbox (producentem tego sprzętu jest ax technology - dawny opticum), a w nim mam włożona do czytnika kartę nc+ (seca calemeon caid 0100) oraz moduł CAM CI+ Cyfrowego Polsatu. Otóż problem polega na tym, że kanały które sa w simulcrypcie (kodowaniem z nc+ i cyfrowego polsatu) gryzą się w sytuacji, gdy niektóre z nich nie są w pakiecie z cyfrowego polsatu, a są w pakiecie z nc+. Problem opisze na następującym przykładzie. Otóż w pakiecie nc+ start mam kanał tv republika (kanału tego nie mam w pakiecie z cyfrowego polsatu). Jeśli mam jednocześnie włożoną kartę i moduł, to na tym kanale mam tylko obraz, a nie mam dźwięku. Natomiast gdy chcę oglądać kanały takie jak np cinemax 1 i 2, eleven sports 1,2,3 (z modułu cyfrowego polsatu), to mam ciemność na telewizorze, a mam dźwięk). W ustawieniach modułu CI+ Cyfrowego Polsatu w zakładce Zadania Modułu CI mam przypisane kanały, które chcę oglądać z poziomu modułu wraz z przypisanymi caidami). Mój soft w dekoderze ax hd51 4Kbox to OPENATV 6.1 wraz z zainstalowanym pluginem ciplushelper (2.3-r10). Tylko na tym pluginie wykrywany jest moduł CI+ cyfrowego Polsatu. Na inych pluginach ciplus helper np. 4.6 moduł jest niewykrywany

Co mam zrobić, dograć aby jednocześnie przy włożonym module cyfrowego polsatu i karcie nc+ móc oglądac kanały, bez potrzeby wyciągania karty lub modułu
  • REKLAMA
  • #2 17355148
    wiktor__k
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, czy może poradziłeś sobie z opisywanym przez siebie problemem?
    Mam podobną konfigurację, tyle że z OpenATV 6.2 i z kartą NC+ w zewnętrznym czytniku.
    Tak samo dodałem kanały polsatowskie w zadaniach modułu i niby wszystko jest OK.
    Niestety w miarę często występuje problem z zawieszaniem się (?) modułu.
    Wtedy na kanałach polsatowskich jest ciemność i cisza.
    Pomaga jedynie wejście do menu i wykonanie resetu modułu.
    Po chwili obraz i dźwięk wracają.
    Nauczyłem już rodzinkę co robić, ale jest to mocno wkurzające.
  • REKLAMA
  • #3 17355283
    mirkoz13
    Poziom 2  
    Nadal mam problem z dźwiękiem na kanałach z karty nc+ (seca), obraz jest, gdy w slocie mam moduł CI+ Cyfrowego Polsatu. Miałem też problem z wieszaniem się modułu cyfrowego polsatu, ale udało mi się go wyeliminować poprzez doinstalowanie wtyczki CIPLUSHELPER (4.6-r0),. Po jej zainstalowaniu musisz ponownie zainicjować moduł, tak aby pobrał on nowe parametry ustawień z satelity. Pamiętaj żeby odinstalować stary CIPLUSHELPER
  • REKLAMA
  • #4 17355339
    wiktor__k
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Wygląda na to że u siebie w ogóle nie miałem zainstalowanego ciplushelpera.
    Niestety po zainstalowaniu, moduł przestał działać i miałem ciemność :(
    Po odinstalowaniu jest OK.
    Chyba są jakieś różnice pomiędzy OATV 6.1 i 6.2.
    U mnie moduł działa w miarę poprawnie bez ciplushelpera tylko te wkurzające przywisy.
    Próbowałeś przejść na wersję 6.2? Może będziesz musiał "tylko" co jakiś czas zresetować moduł, bez wyciągania na zmianę karty i modułu...
  • #5 17355471
    mirkoz13
    Poziom 2  
    też mam openATV 6.2 w ax hd51 4k i u mnie wszystko śmiga. Zrób restart tunera (lub wyłącz i włącz do sieci) po zainstalowaniu tej wtyczki, najlepiej żeby karta np nc+ była wyjęta, gdy będzie się inicjował moduł. Po czym wejdz w ustawienia modułu i go zainicjuj i czekaj trochę aż pojawi się postęp inicjowania go, no wiesz 10%, 20% itd aż do 100% wtedy wszystko będzie śmigać). Po zainicjowaniu włóż kartę nc+ do czytnika. u mnie problem z obrazem na kanałach w simulcrypcie z tego samego transpondera występował na kanałach cp tylko gdy w czytniku miałem włożony spliter clone+. Gdy mam włożoną kartę nc+ to obraz na kanałach cyfrowego polsatu wraz z dzwiękiem jest, ale na takich kanałach jak tv republika z nc+ mam obraz a nie mam dźwięku (kanału tego nie mam w pakiecie cyfrowego polsatu, mam go z karty nc+ w pakiecie comfort). O dziwo problem z kanałami cp np eleven sports 1 2 3 nie występuje gdy włożoną mam kartę nki, ale na takich kanałach jak Eurosport 1HD mam obraz a nie mam dźwięku. wyjmę moduł jest obraz i dżwięk
REKLAMA