Używam kilku kamer na wifi. Jakiś czas temu zaczęła się jedna zawieszać.
Kupiłem nowy zasilacz i problem zniknął.
Dziś identyczny problem w drugiej kamerze. Na szczęście kupiłem wcześniej na zapas więc po podmianie zasilacza na nowy wszystko wróciło do porządku.
Jednak dziś postanowiłem pomierzyć te "felerne" zasilacze i porównać z nowymi.
Fabryczne wartości zasilaczy 5V 2A.
Te nowe stabilnie pokazują na multimetrze 5,21V
Te uszkodzone jeden skacze non stop 4,55-4,72V a drugi pokazuje 4,92V
Ten pierwszy ma diódke po której widać że przygasa i się rozpala a drugi diódki nie ma.
I teraz pytanko. Chcę je rozbebeszyć i ewentualnie jeśli byłaby to kwestia wymiany jakiegoś kondensatora lub podobna przywrócić do ładu i skłądu bo przydadzą mi się do innych zastosowań.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć laikowi gdzie i co sprawdzić/pomierzyć multimetrem by dojść któty element szwankuje?
Zasilacze to Foscam model SAW-0502000
Z góry dzięki i pozdrawiam.
Kupiłem nowy zasilacz i problem zniknął.
Dziś identyczny problem w drugiej kamerze. Na szczęście kupiłem wcześniej na zapas więc po podmianie zasilacza na nowy wszystko wróciło do porządku.
Jednak dziś postanowiłem pomierzyć te "felerne" zasilacze i porównać z nowymi.
Fabryczne wartości zasilaczy 5V 2A.
Te nowe stabilnie pokazują na multimetrze 5,21V
Te uszkodzone jeden skacze non stop 4,55-4,72V a drugi pokazuje 4,92V
Ten pierwszy ma diódke po której widać że przygasa i się rozpala a drugi diódki nie ma.
I teraz pytanko. Chcę je rozbebeszyć i ewentualnie jeśli byłaby to kwestia wymiany jakiegoś kondensatora lub podobna przywrócić do ładu i skłądu bo przydadzą mi się do innych zastosowań.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć laikowi gdzie i co sprawdzić/pomierzyć multimetrem by dojść któty element szwankuje?
Zasilacze to Foscam model SAW-0502000
Z góry dzięki i pozdrawiam.