logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralny zamek w Astrze - wymiana masterów na slave?

kamil bula 18 Lip 2018 22:23 381 3
REKLAMA
  • #1 17337156
    kamil bula
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Witam. Jakieś 9 lat temu, zamontowałem w Astrze uniwersalny centralny zamek. Z tyłu są siłowniki SLAVE, z przodu MASTERy. Oba mastery niedawno zaczęły odmawiać posłuszeństwa. Nie reagują na przycisk pilota lub/i na zamykanie/otwieranie z kluczyka i sterowanie pozostałymi drzwiami. Wydaje mi się zatem, że prostszej budowy siłowniki slave, są trwalsze. Pytanie: czy w miejsce uszkodzonych masterów, mogę założyć siłowniki slave, czy kupić mastery?
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17337205
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 502
    kamil bula napisał:
    Pytanie: czy w miejsce uszkodzonych masterów, mogę założyć siłowniki slave,

Witaj możesz założyć,ale nie będziesz miał sterowania z kluczyka.
  • REKLAMA
  • #3 17337931
    domellus
    Poziom 29  
    Ocena: 286
    Sprawdził bym jeszcze przewody a zwłaszcza pomiędzy drzwiami a karoserią jak również w drzwiach przy konektorach od siłowników. Miałem już kilka takich przypadków i były albo pourywane przewody albo przerwa (zaśniedziałe) zaraz przy konektorach. Siłowniki sprawdziłeś "na krótko" czy działają? Jak dobrze kojarzę to master od slave różni się tylko tym że master ma dodatkowo zamontowany przełącznik do sterowania i zamiast 2 kabli wychodzą 5, reszta jest taka sama.
  • #4 17340979
    kamil bula
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Jeszcze nie zaglądałem, ale masz rację. Mogą to być przewody. Tylne już kiedyś wymieniałem. Ta chińszczyzna ma cienkie, niskiej jakości przewody. Czyli pewnie będzie zabawy... Sprawdzę te siłowniki na krótko
REKLAMA